Π. Ξιούρουππας: Μέσα από όσα πέρασα με τα παιδιά μου, θέλω να βοηθήσω τον κόσμο

Οι δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της ζωής του με τα προβλήματα υγείας των παιδιών του, έκαναν τον Πανίκο Ξιούρουππα, να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή του. Αυτό της προσφοράς, της φιλανθρωπίας και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπό του... Γι' αυτούς τους λόγους άλλωστε, ο παλαίμαχος άσος, αποδέχθηκε και την πρόταση του ΑΚΕΛ, για να φιγουράρει ανάμεσα στους υποψήφιους της Επαρχίας Λάρνακας, στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές. 

Ο Πανίκος Ξιούρουπας, βρίσκεται ενεργός στις φιλανθρωπίες, πάνω από είκοσι χρόνια. Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, «μέσα από τα προσωπικά μου βιώματα τα οποία είχα να αντιμετωπίσω σαν οικογένεια και σαν πατέρας, έπρεπε να εμπλακώ στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς για να βοηθήσω κι άλλο κόσμο, όπως και 'γω βοηθήθηκα από κάποιους άλλους, στα αρχικά στάδια των προβλημάτων που είχα να αντιμετωπίσω με τον γιο μου. Έτσι και 'γω τώρα, μέσα από όλα τα προσωπικά βιώματα που είχα περάσει, ήθελα να δώσω στήριξη και βοήθεια σε κόσμο που αντιμετωπίζει παρόμοια ή και ακόμη χειρότερα προβλήματα». 

Ο πρώην ποδοσφαιριστής, που ήταν μάλιστα από τους κορυφαίους επιθετικούς που κόσμησαν τα κυπριακά γήπεδα και έγραψε τη δική του ιστορία, με τη γυναίκα του Άννα, απέκτησαν τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δυο αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, ο δεύτερος του γιος, γεννήθηκε πρόωρα και έχει μειωμένη όραση, ενώ το τρίτο τους παιδί, που γεννήθηκε επίσης πρόωρα, ήταν υδροκέφαλο. 

«Ο λόγος που κατέρχομαι στις εκλογές είναι πάρα πολύ απλός. Εδώ και πολλά χρόνια συμβαδίζω και είμαι μέσα στην κοινωνία και θέλω αυτή τη φωνή του κόσμου μέσα από όλο αυτόν τον εθελοντισμό και τους οργανισμούς που βρίσκομαι, να τα μεταφέρω στη βουλή για να διεκδικήσουμε πολλά πράγματα που χρειάζονται αλλαγές στο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς, του εθελοντισμού και των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια, θέλουμε να είναι πιο επίσημο…».

Ο Πανίκος Ξιούρουπας, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και σήμερα προεδρεύει του Συνδέσμου «Ηλιαχτίδα Ζωής», για στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες, ενώ παράλληλα είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού «Γκολ στη ζωή».

Η «Ηλιαχτίδα Ζωής», όπως εξηγεί ο κ. Ξιούρουπας, είναι ένας εθελοντικός οργανισμός και θεραπευτικό κέντρο στην επαρχία Λάρνακας από το 1997, το οποίο παρέχει όλο το φάσμα των θεραπειών, όπως φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κινησιοθεραπεία για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Αυτή τη στιγμή, ίσως να είναι και το μεγαλύτερο θεραπευτικό κέντρο στην Κύπρο που εξυπηρετεί πέραν των εκατό παιδιών. Έχει ιδρυθεί από διάφορους γονείς που αντιμετωπίζαμε προβλήματα με τα παιδιά μας και ο στόχος μας ήταν να συγκεντρώσουμε όλες τις θεραπείες σε ένα χώρο, ούτως ώστε να διευκολύνουμε τη ζωή των παιδιών αλλά και των γονιών για να μην ψάχνουν στους δρόμους γιατρούς».

Ο κ. Ξιούρουππας εξηγεί πως όλοι οι Λαρνακείς είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του εθελοντισμού και είναι κοντά στους συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Αναφερθήκαμε αρκετά στην «Ηλιαχτίδα Ζωής» και είναι χαρά μου να προβάλλεται γιατί με αυτό τον τρόπο ευαισθητοποιούμε όλο τον κόσμο να είναι πάντα κοντά. Θέλω όμως να τονίσω ότι και στην πόλη και στην επαρχία Λάρνακας υπάρχουν και άλλα πολλά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που ασχολούνται με τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, πχ με την τρίτη ηλικία, με τους φτωχούς κτλ τα οποία κάνουν εξαίρετη δουλειά βασιζόμενα και αυτά στον εθελοντισμό.»

Γνωστός για την ποδοσφαιρική του δράση ο Πανίκος Ξιούρουπας, αφού αρχικά αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ερμή και στη συνέχεια με αυτή της Ομόνοιας για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, όπως και σε ΑΕΚ και Ανόρθωση, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και για τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Κύπρου. Αξιοσημείωτο παράλληλα είναι το γεγονός ότι ο παλαίμαχος άσος, ξεχώριζε για την αθλητοπρέπειά του στο γήπεδο, ενώ δεν ήταν τυχαίο το γεγονός πως απολάμβανε την εκτίμηση από φιλάθλους όλων των ομάδων. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο γκολ, οφσάιντ και γήπεδο, αλλά το ποδόσφαιρο είναι εθελοντισμός και πολιτισμός και έτσι θέλουμε να βλέπει ο κόσμος το ποδόσφαιρο, όπως και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Όταν μπεις σε αυτό το μοτίβο της ζωής με τον εθελοντισμό δύσκολα σταματάς, γιατί νιώθεις ότι προσφέρεις. Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός…».

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, ο κ. Ξιούρουππας, είπε ότι αυτά είναι πάμπολλα. «Αν μιλήσουμε για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία, είναι ασφαλώς σοβαρό πρόβλημα και από θέμα υγείας αλλά και οικονομίας, με αρκετές επιχειρήσεις να έχουν κλείσει. Κινδυνεύει επίσης ο τουρισμός, αφού είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την οικονομία του τόπου. Το κυπριακό παράλληλα, είναι ένα σοβαρό θέμα που χρήζει προσοχής. Πέραν αυτών ωστόσο, υπάρχει το ζήτημα υγεία και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα παιδιά τους, χρειάζονται τη στήριξή μας».

Το κράτος σήμερα, σημείωσε ο Πανίκος Ξιούρουπας, «αδυνατεί να προσφέρει θεραπείες στα παιδιά, εξού και συνεχώς αναγκάζονται άνθρωποι να βοηθούν αυτά τα παιδιά με τον εθελοντισμό, ενώ έπρεπε να είναι το αντίθετο. Δηλαδή, το κράτος έπρεπε να στηρίζει τις θεραπείες και τα παιδιά. Και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να μην βασίζεται ο πατέρας και η μητέρα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες στον εθελοντισμό. Έπρεπε να υπάρχει ο κρατικός μηχανισμός που να παρέχει στους ανθρώπους όλες τις ευκολίες που μπορεί να χρειάζονται». 

Μάλιστα, ο κ. Ξιούρουππας, έθιξε ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της αποδοχής των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. «Η εργασία επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας, γιατί δυστυχώς έχουμε παραμερίσει στην Κύπρο, αυτούς τους ανθρώπους. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποιας μορφής αναπηρία, αλλά κατέχουν πανεπιστημιακά διπλώματα με τεράστια μυαλά, η κοινωνία τους έχει σε δεύτερη κατηγορία. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και γι’ αυτό θέλουμε να έχουμε μια επίσημη φωνή μέσα από το κοινοβούλιο για να μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα». 

Εν κατακλείδι ο κ. Ξιούρουππας αναφέρθηκε και στην πόλη και Επαρχία της Λάρνακας όπου κατέρχεται ως βουλευτής. « Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω της και βρίσκεται σε μια καλή θα έλεγα πορεία. Ο Λαρνακέας έχει πλέον εκτιμήσει περισσότερο την πόλη του. Κάποια έργα έχουν ολοκληρωθεί, άλλα προχωρούν, πολλά όμως έχουν σταλώσει στο κομμάτι της γραφειοκρατίας και καθυστερούν οι αποφάσεις για να προχωρήσουν σε υλοποίηση. Είναι εκεί που θα προσπαθήσω εάν εκλεγώ να βοηθήσω την Πόλη μου. Υπάρχουν έργα που θα βάλουν την Λάρνακα σε άλλη διάσταση πχ η Μαρίνα και γενικά θα βοηθηθεί και ο κόσμος καθώς θα υπάρχουν πλέον πολλές δουλειές και ευκαιρίες ενώ θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής».

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ