Συντονίζονται Λευκωσία, Αθήνα και ΕΕ, χαράζουν κόκκινες γραμμές στην Τουρκία

Τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των διεργασιών για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων πριν την κρίσιμη πενταμερή-Στις 11 Απριλίου η Λούτ στην Κύπρο

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενόψει του γεγονότος ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφθούν την Τουρκία τις επόμενες μέρες, σήμερα θα γίνει η τηλεδιάσκεψη, ώστε να υπάρξει συντονισμός και να μεταφερθούν τα απαραίτητα μηνύματα προς την Τουρκία, τα οποία αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε πως η όποια ομαλοποίηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, η όποια πρόθεση για θετική ατζέντα με την Τουρκία εξαρτάται από την συμπεριφορά της Άγκυρας και πάνω απ’ όλα τη συμπεριφορά της ενόψει των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια ξεκάθαρη θέση η οποία θα μεταφερθεί στον Τούρκο Πρόεδρο».

Όπως ανακοινώθηκε χθες οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στις 6 Απριλίου.

Η ΕΕ, δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η επίσκεψη αποτελεί μέρος της επανέναρξης των σχέσεων που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ι. Κασουλίδης: Η στάση μας πρέπει να είναι κρυστάλλινη στην άτυπη πενταμερή

Η Τουρκία πραγματοποίησε τελευταία επίσημη σύνοδο κορυφής με τους δύο αρχηγούς της ΕΕ τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μισέλ και την Φον Ντε Λέιν στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας κρίθηκε ισορροπημένο ως προς το αποτέλεσμα.

Μετά τις παρεμβάσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας, που απέρριψαν τα προσχέδια της κοινής δήλωσης που είχαν κυκλοφορήσει, οι «27» περιέλαβαν στην τελική απόφαση τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα, ενώ υπάρχει όρος που αναφέρει ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Οι «27» είχαν καλέσει «την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και δεσμεύτηκαν σε «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αν ο Τατάρ μιλούσε για την ΤΜΤ, έχει δίκαιο πως είναι τρομοκρατική οργάνωση...»

Δειτε Επισης

Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος