Ο νέος ψυχρός πόλεμος, ο τρόμος της ΕΕ και το σκληρό δίλημμα της Κύπρου

Το καταφατικό νεύμα του πλανητάρχη όταν ερωτήθηκε από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC, εάν ο Ρώσος Πρόεδρος είναι φονιάς, σηματοδότησε κατά πολλούς, την έναρξη του νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ένας πόλεμος που προκαλεί τρόμο σε πολλές χώρες, κυρίως της ΕΕ που αντιλήφθηκαν ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν προ του διλήμματος να διαλέξουν στρατόπεδο. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Κύπρος, που αν και κατάφερε να διατηρήσει τα αυγά της και στα δύο καλάθια, θα κληθεί επίσης να επιλέξει, με τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες .

Οι πλείστοι αναλυτές διεθνώς, βλέποντας τις κινήσεις στη σκακιέρα του Τζο Μπάιτεν, εκτιμούν πως αυτό το δίλημμα θα τεθεί πολύ σύντομα, αφού ο αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί από την αρχή της θητείας του, να χαράξει σκληρές γραμμές και να δείξει ποιος είναι το αφεντικό του πλανήτη. Άλλωστε και ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη στην οποία αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν δολοφόνο, αναφερόμενος στα περί ανάμιξης της Μόσχας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε με νόημα: Ο Πούτιν θα πληρώσει το κόστος και θα το δείτε σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη τηλεδιάσκεψη των 27 θα συμμετάσχει ο Μπάιντεν μετά από πρόσκληση του Μισέλ

Η Μόσχα από την πλευρά της, που ως πρώτη αντίδραση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, για έκτακτες διαβουλεύσεις «για το μέλλον των ρωσοαμερικανικών σχέσεων», στράφηκε προς την Κίνα, τον άλλο μεγάλο στόχο της πολιτικής Μπάιτεν και βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο του Ερντογάν, που επίσης βάλλεται από τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία ελπίζει πάντα για το καλύτερο, άλλα έχει ετοιμαστεί για τα χειρότερα» απάντησε  το Κρεμλίνο, μετά από ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων Πούτιν, που ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί.

Οι αναλυτές πάντως, διαβλέπουν πως αυτός ο πόλεμος θα παραμείνει σε ρητορικό επίπεδο. «Δεν μπορούν να το φτάσουν στα άκρα, δεν υπάρχει πλέον ψυχρός πόλεμος», εκτίμησε μιλώντας στον REPORTER o διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.

Όπως εξήγησε, αυτό που υπάρχει είναι γεωπολιτικός ανταγωνισμός Ρωσίας και ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια εκφραζόταν σε περιφερειακά και τοπικά ζητήματα όπως στη Ανατολική Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή. «Δεν πρόκειται να δούμε τις δύο χώρες να φτάνουν σε άμεση σύγκρουση οποιουδήποτε είδους, πέραν του ρητορικού», σημείωσε.  

Οι λεπτές ισορροπίες της Κύπρου

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα πράξει η Κύπρος, όταν θα βρεθεί προ του σκληρού διλήμματος, να επιλέξει με ποια εκ των δύο χωρών θα συμπορευθεί.

«Οι βελτιωμένες Ηνωμένων Πολιτειών-Κύπρου ενισχύθηκαν κατά την περίοδο της Προεδρίας Τραμπ», εξηγεί ο κ. Τζιάρρας, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ανατολική Μεσόγειο και για τον λόγο ότι έχουν κάπως απομακρυνθεί από την ευρύτερη περιοχή. 

«Ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουν να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους, είναι μέσω τοπικών αντιπροσώπων και δικτύων συνεργασίας. Η Κύπρος και οι τριμερείς συνεργασίες, αλλά και οι πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο, εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν, πρόκειται να ενισχύσει αυτήν την προσέγγιση και ταυτόχρονα οι ΗΠΑ πρόκειται να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Τις έχουμε δει επίσης να υιοθετούν μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την στροφή προς δικό της όφελος, θεωρώντας ότι μπορεί να αποκομίσει κάποια οφέλη στην αντιμετώπιση της Τουρκίας και στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. «Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αμφίβολο αν θα επιτύχει. Από κει και πέρα, τίθεται πιο επιτακτικά το δίλημμα και η προσπάθεια της Λευκωσίας, να ισορροπήσει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας».

Μια προσπάθεια, που εκτιμάται πως δεν θα είναι καθόλου εύκολη, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του Αμερικανού Προέδρου για την περιοχή μας, αλλά και των σχέσεων που έχει αναπτύξει με την Κύπρο.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ παρουσιάζονται ως ένας δρώντας, που είναι πιο εύκολο να μας υποστηρίξει και να μας βοηθήσει στα δικά μας θέματα και εμείς επιλέγουμε να σταθούμε πιο κοντά τους, τότε αυτόματα αναδύεται το ερώτημα του πως θα αντιδράσει η Μόσχα και ποιοι είναι οι περιορισμοί, από τη στιγμή που μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε και μια καλή σχέση με τη Μόσχα, η οποία είναι και παραδοσιακός υποστηρικτής των θέσεων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», υπέδειξε ο κ. Τζιάρρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ