Α. Ατταλίδου: Αποφάσισα να πολεμήσω γι’ αυτά που πιστεύω μέσα από το σύστημα

Μπορεί να είναι ένα από τα νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή, ωστόσο η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, δεν είναι άγνωστη λόγω της δράσης της στα κοινά, αλλά και αυτής στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού ήταν για δώδεκα χρόνια Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του στην Κύπρο.

Έχει υποβάλει υποψηφιότητα με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, για να πολεμήσει για αυτά που πιστεύει μέσα από το σύστημα, όπως λέει.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, όταν η Κύπρος ταυτίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Για πόσο καιροί θα αδιαφορούμε για το μέλλον όταν η κάθε πράξη διαφθοράς συμβάλλει στη φτώχεια, εμποδίζει την πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις; Είμαστε μια μικρή χώρα, δεν έχουμε άλλα περιθώρια, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας», υποδεικνύει.

Σε συνέντευξή της στον REPORTER η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρεται στην απόφασή της να διεκδικήσει εκλογή στη βουλή, στις ενέργειες που θα προβεί εάν εκλεγεί, καθώς και στους λόγους που επέλεξε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.  

Μετά από μια πορεία πολλών χρόνων στο Ευρωκοινοβούλιο με την υποψηφιότητα σας, κάνετε το επόμενο βήμα για να διεκδικήσετε την εκλογή σας στη Βουλή; Γιατί λάβατε τώρα αυτή την απόφαση;

Για δεκαετίες μάχομαι ως ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών για όσα πιστεύω. Η εμπειρία μου στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο, με δίδαξε ότι η εμπλοκή των πολιτών, επηρεάζει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και διαμορφώνει νόμους και πολιτικές. Η εμπειρία μου όμως στην Κύπρο είναι απογοητευτική. Η κοινωνία των πολιτών είναι αδύνατη, δεν έχει οικονομικούς πόρους, δεν εισακούεται!

Για δεκαετίες αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά απογοητευτικά. Το κράτος αδυνατεί να τιθασεύσει το ιδιωτικό συμφέρον έναντι του συλλογικού.  Θυσιάζει παραλίες, ακτές, βιότοπους, καταστρατηγεί πολεοδομικά σχέδια, αποξενώνεται κρατική περιουσία, αλλάζει πολεοδομικές ζώνες, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν λίγοι εις βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος.

Αγωνιζόμαστε για την ισότητα, την ισομισθία, τις ίσες συντάξεις αλλά στατιστικά χρειαζόμαστε ακόμη 100 χρόνια για να έχουμε ίση συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων. Αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με την πρώτη ευκαιρία, έχουμε απέναντι μας ένα ετσιθελικό κράτος που συμπεριφέρεται ως να είμαστε υπήκοοι και όχι πολίτες της Κύπρου, με δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισα να πολεμήσω γι’ αυτά που πιστεύω μέσα από το σύστημα διεκδικώντας έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ελπίζω η εμπειρία μου από το Ευρωκοινοβούλιο να συνεισφέρει στην αναγκαία πλέον μεταρρύθμιση της Βουλής με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου Κανονισμού που να διέπει τόσο το κοινοβουλευτικό, νομοθετικό έργο όσο και τη διαφάνεια στη συμπεριφορά κομμάτων και βουλευτών. Αντί να είναι η έγνοια μας ο ενδυματολογικός κώδικας της Βουλής, επείγει η θεμελίωση της συνεργασίας μεταξύ της Βουλής, των Ευρωβουλευτών και των υπουργών, ούτως ώστε να γίνεται εμπεριστατωμένη και έγκαιρη εξέταση των Οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ και σωστή μεταφορά τους στο Εθνικό Δίκαιο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να  πληρώνουμε πρόστιμα γιατί δεν συγχρονιζόμαστε με την ΕΕ, της οποίας είμαστε μέλη τα τελευταία 17 χρόνια! Η περίοδος χάριτος πέρασε και πήραμε απροβίβαστο σε πολλούς τομείς!

Για ποιο λόγο επιλέξατε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών;

Η Οικολογία είναι η μόνη απάντηση στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος ολόκληρος και απειλεί την ίδια την ύπαρξη μας  στη Γη! Δυστυχώς δεν υπάρχει Πλανήτης Β!

Δυστυχώς στην Κύπρο, τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν ένα αειφόρο οικονομικό μοντέλο προς όφελος όλων των πολιτών, αλλά ενέδωσαν και ενδίδουν κυρίως στα συμφέροντα των όποιων επιχειρηματιών, εις βάρος του περιβάλλοντος. 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όπως η ανεργία μου μαστίζει ιδιαίτερα τους νέους, το χρεοκοπημένο μοντέλο της οικονομίας των χρυσών διαβατηρίων που δεν δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας, η κοινωνική ανισότητα που διαρκώς διευρύνεται με την ιδιοκατοίκηση να γίνεται όνειρο θερινής νυκτός για πολύ κόσμο, η οικολογική και κλιματική κρίση που απειλεί την ίδια την επιβίωση μας στην Κύπρο χρειάζονται καινοτόμες λύσεις που μόνο η οικολογική φιλοσοφία μπορεί να δώσει!  Η ΕΕ με την υιοθέτηση της Πράσινης Συμφωνίας, δείχνει τον δρόμο για την  ενεργειακή ένωση, προωθεί την κυκλική οικονομία που θα εξορθολογήσει τη χρήση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και την τεχνολογία, με στόχο τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων πράσινων θέσεων εργασίας.  

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, είναι ο καλύτερος πρεσβευτής αυτών των στόχων, δεν εμπλέκεται στα σκάνδαλα, στηρίζει τη διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρα οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω ότι μέσα από το Κίνημα, μπορώ να εργαστώ γι’ αυτά που πιστεύω και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων για την τιμή που μου έκανε προτείνοντας μου να είμαι υποψήφια, ως Συνεργαζόμενη, στις επερχόμενες Βουλευτικές. Mου δίδουν την ευχέρεια να μπολιάσω την προσπάθεια αυτού του συμβιβαστικού και λογικού διαλόγου με το προσωπικό μου στίγμα και την Ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Ο τόπος μαστίζεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera. Αυτό προκαλεί σε μεγάλο βαθμό την απαξίωση των πολιτών για τους πολιτικούς. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική στην παρούσα φάση;  

Έχετε δίκιο ότι είμαστε μάρτυρες απανωτών σκανδάλων που διασύρουν τον τόπο μας με πρωταγωνιστές αυτούς που έπρεπε να είναι οι  θεματοφύλακες του δημόσιου συμφέροντος. Οι νέοι περιθωριοποιούνται και απογοητευμένοι αποστρέφουν το πρόσωπο από την πολιτική διαδικασία με αποτέλεσμα την τεράστια αποχή.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να διαβουλευθούμε όμορφα, να μιλήσουμε μεταξύ μας λογικά, να προτάξουμε το κοινό μας συμφέρον εδώ στην Κύπρο. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει οριζόντια με τη συμμετοχή όλων των νούσιμων φωνών αυτού του τόπου, όχι κάθετα και περιχαρακωμένη στα κόμματα και σε δόγματα. Να βάλουμε επιτέλους τέρμα σε αυτή την κατρακύλα, με την ευρωπαϊκή συνταγή του συμβιβασμού, του αποκλεισμού των άκρων, της αναζήτησης του win-win. Να γίνει διάλογος για την Κύπρο με την Κύπρο, με τη συμπερίληψη των πολλών μετριοπαθών φωνών και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι κρίμα να διαφεντεύουν το μέλλον μας παράγοντες που δεν "ρίζουν" στο παρελθόν και το μέλλον μας. Είναι κρίμα να επικρατούν στη Βουλή φωνές του λαϊκισμού, των προσωπικών ατζέντων, των κομματικών σκοπιμοτήτων, μπορούμε ο καθένας από το μετερίζι του να φέρουμε την πολυπόθητη αλλαγή και εξυγίανση ξεκινώντας από τον ναό της Δημοκρατίας. 

Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, όταν η Κύπρος ταυτίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Για πόσο καιροί θα αδιαφορούμε για το μέλλον όταν η κάθε πράξη διαφθοράς συμβάλλει στη φτώχεια, εμποδίζει την πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις; Είμαστε μια μικρή χώρα, δεν έχουμε άλλα περιθώρια αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Οι πολίτες προσδοκούν από τους βουλευτές να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Κύπριου πολίτη που επιζητούν λύση;

Οι πολίτες ζητούν απλά και αυτονόητα πράγματα. Εργασία, υγεία, οικονομική και φυσική ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, ισονομία και ισοπολιτεία. Σκεφτείτε για ένα λεπτό ποια από τα παραπάνω πραγματικά απολαμβάνουμε στην Κύπρο. Οι πολίτες θέλουν να τους αφουγκραστεί το κράτος! Ονειρεύονται ένα κράτος για το οποίο δεν θα ντρέπονται, ένα κράτος που θα υπηρετεί τους πολίτες του προστατεύοντας το συλλογικό συμφέρον έναντι του ιδιωτικού των λίγων και προνομιούχων. Θέλουν οι θυσίες και οι κόποι τους να έχουν νόημα. Ζητούν να είναι στο επίκεντρο της έγνοιας των κυβερνώντων και όχι στο περιθώριο της ζωής. Οι νέοι πληρώνουν ακριβά πρώτα την οικονομική κρίση και τώρα την πανδημία. Για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία θα πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία στις πράσινες επιλογές που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, σε ότι αφορά στο εθνικό μας πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή, την ώρα που η άλλη πλευρά επιμένει να απορρίπτει την ομοσπονδία και να προτάσσει τη λύση δύο κρατών. Βλέπετε να οδηγούμαστε σε ακόμη ένα αδιέξοδο;

Ελπίζω όχι. Πληρώνουμε πολύ ακριβά την πάροδο του χρόνου. Είδαμε τις αρνητικές εξελίξεις μετά την τελευταία απογοητευτική, για όσους οραματιζόμαστε μια Κύπρο ενωμένη, αποτυχία στο Κραν Μοντανά.  Σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ  ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Ελληνοκύπριος συνομιλητής, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μια τρίχα από τη λύση». Την κατάρρευση της διαδικασίας ακολούθησε η παραβίαση από την Τουρκία της Κυπριακής ΑΟΖ και του στάτους κβο της Αμμοχώστου. 

Γι’ αυτό ελπίζω ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ  δεν πρέπει να επιτρέψουν συζήτηση για δύο κράτη!  Αξιώνουμε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν μια ακόμη αποτυχία, και να παραδώσουν μια Κύπρο επανενωμένη, σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία στους πολίτες της. Μόνο η λύση θα διασφαλίσει το μέλλον και την ευημερία των παιδιών μας στον τόπο τους.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επανέρχεται όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της αποχής και ειδικότερα της μη εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. Πώς και γιατί θα πρέπει να πειστούν οι νέοι ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Αυτό δεν γίνεται σε μια μέρα. Χρειάζεται μεταρρύθμιση και τομές στην παιδεία. Χρειαζόμαστε μια παιδεία που θα διαμορφώνει ανθρώπους με κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα, που θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται για την πρόοδο της χώρας και της κοινωνίας! Τα γνωστικά θέματα τα βρίσκει κανείς και στα βιβλία. Η πολιτότητα, η αίσθηση ευθύνης απέναντι στο σύνολο και  στις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς, η έννοια της δημοκρατίας και του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της καλλιέργειας των παιδιών και των νέων. Όταν δημιουργούμε απολίτικα πλάσματα πως αναμένουμε να πεισθούν να πάνε να ψηφίσουν για να καθορίσουν το μέλλον τους; Αρκούνται να επικρίνουν και να αποστρέφουν το πρόσωπο από την πολιτική, ενώ η πραγματική επαναστατική στάση είναι να ψηφίσουν και να επιλέξουν αυτούς που ζητούν τη ψήφο τους όχι για να γίνουν βουλευτές και να τους υποσχεθούν ότι θα τους ‘βολέψουν’,  αλλά για να αλλάξουν αυτά που ταλαιπωρούν την κοινωνία!

Ποιες δράσεις θα αναλάβετε για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας, εάν εκλεγείτε; 

Η πόλη και η επαρχία Λευκωσίας, έχουν πολλά προβλήματα με κυριότερο την πράσινη γραμμή που την διαχωρίζει και εμποδίζει τόσο την ανάπτυξη όσο και τον ορθό πολεοδομικό σχεδιασμό. Οι γειτονιές της Λευκωσίας πρέπει να ξανακατοικηθούν και να στηριχθούν όλα τα χωριά της επαρχίας αναλόγως της ιδιαιτερότητας τους. Το κράτος πρέπει να προωθήσει την αποκέντρωση υπηρεσιών για  να είναι δίπλα στον πολίτη. Το συγκοινωνιακό πρόβλημα τόσο της πόλης όσο και της επαρχίας, πρέπει να λυθεί μέσα από τα μέτρα που προβλέπονται στο πακέτο της Πράσινης Συμφωνίας. Σκεφτείτε ότι ξοδέψαμε τόσα εκατομμύρια για τη νέα πλατεία Ελευθερίας και η πρόσβαση σε αυτή είναι ανυπόφορη τα Σαββατοκύριακα. Χρειάζεται συνολική πρόταση γιατί αποσπασματικά  έργα δεν θα πείσουν τους πολίτες να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους. 

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι πρωταρχικό ζήτημα γιατί η πόλη και η επαρχία μας έγιναν ένας σκουπιδότοπος που μας ντροπιάζει. Η ανακύκλωση πρέπει να μπει σε σοβαρή βάσει με δράσεις και προτάσεις που θα εντάσσονται στους στόχους της κυκλικής οικονομίας. Είναι αδιανόητο το 2021 να πετάμε χρήματα στον κάλαθο γιατί δεν δημιουργήσαμε τις ευκαιρίες και τις δομές για επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών (ηλεκτρονικών αποβλήτων, πλαστικών, αλουμινίου κλπ). Η κυκλική οικονομία θα πρέπει να γίνει κεντρική δράση της οικονομικής μεταρρύθμισης. 

Πρέπει να προωθηθούν έργα για επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Μέχρι το 2050 που πρέπει να πιάσουμε τον στόχο των μηδενικών ρύπων οι άνθρωποι της οικοδομικής βιομηχανίας μπορούν να έχουν εργασία, σε αντιδιαστολή με τον φόβο που σπέρνουν όσοι μιλούν για κατάρρευση του τομέα και αύξηση της ανεργίας  μετά τον τερματισμό του κακόφημου ΚΕΠ και της έκδοσης διαβατηρίων. Πρέπει να εργαστούμε ούτως ώστε αυτά τα έργα να σχεδιαστούν με τρόπο που θα βοηθήσει τις κοινότητες, τις μικρές επιχειρήσεις, και τους αυτοτελώς εργαζόμενους. Η στήριξη νέων γεωργών για πιο αποδοτικές καλλιέργειες θα πρέπει να  προωθηθεί με τον επανασχεδιασμό της γεωργίας βάση των στόχων της πράσινης γεωργικής πολιτικής της Ένωσης και ταυτόχρονα να τρέξουμε ένας αγώνα δρόμου για κατοχύρωση όλων των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας. Είμαστε τουριστικός προορισμός και εισάγουμε τα περισσότερα τρόφιμα μας. Πουλούμε στους τουρίστες αντιαισθητικά εισαγόμενα σουβενίρ ενώ η πλούσια παράδοση και η χειροτεχνία μας αργοπεθαίνει!

Οι δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τους νέους γιατί πρέπει να πάψουμε να τους διώχνουμε στο εξωτερικό! Οφείλουμε να θεμελιώσουμε το μέλλον τους εδώ στην Κύπρο σήμερα!  

Δειτε Επισης

Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης