Win win τα δύο κράτη είπε ο Ερντογάν, υποστηρικτής της ΔΔΟ ο Τζόνσον

Μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργήσει κατάσταση "win-win" είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθειες της Βρετανίας στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι μια λύση δύο κρατών θα δημιουργήσει μια κατάσταση win win (όλοι κερδίζουν).

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική στάση στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ενώ επανέλαβε την δέσμευσή του για ηρεμία και συνέχιση των διερευνητικών επαφών παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας, όπως υποστήριξε.

Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού Πρωθυπουργού, ο Μπόρις Τζόνσον τοποθετήθηκε ενώπιον του Τούρκου Προέδρου υπέρ μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Οι Μπόρις Τζόνσον και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την επικείμενη άτυπη πενταμερή υπό τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίζει να είναι σθεναρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αλλά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Λιβύη, με τον κ. Τζόνσον να τονίζει τη σημασία επιβολής της συμφωνίας εκεχειρίας και μείωσης των εντάσεων, η σημασία ανανέωσης του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη ΒΔ Συρία μέσω Τουρκίας, η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η διμερής σχέση στο εμπόριο, μεταξύ των λαών και στην άμυνα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσφερε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο 13 Τούρκων υπηκόων στο βόρειο Ιράκ και καταδίκασε τη δράση των τρομοκρατών του PKK, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμότητα και ανάγκη συμμετοχής της ΕΕ στην πενταμερή, εξέφρασε στη Λουτ ο ΠτΔ

Τον χαβά του ο Σανέρ
H EE συνεχίζει να παραγνωρίζει τις «πραγματικότητες» στο νησί και να αδικεί τον τουρκοκυπριακό «λαό», δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, επικρίνοντας τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Σανέρ υποστήριξε ότι με την στάση της η ΕΕ παραγνωρίζει το γεγονός, κατά την έκφρασή του, ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι εκείνοι που οδήγησαν σε κατάρρευση την τελευταία διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντάνα και αφάνισαν όλες τις πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο και δεν θα προσφέρει κανένα όφελος τόσο στην επίτευξη συμφωνίας όσο και στον εαυτό της.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένου και του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

«Επομένως ο Μπορέλ δεν μπορεί να μας προτείνει να υποκύψουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να κάνουμε μια συμφωνία σε αρμονία με τα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που επιθυμεί να παραιτηθούμε της κυριαρχίας μας, του κράτους μας και της ασφάλειάς μας για να μας παράσχει την στήριξη που είχε υποσχεθεί πολύ πιο πριν στον τουρκοκυπριακό λαό η ΕΕ αλλά δεν το έχει εκπληρώσει αυτό. Η ΕΕ, που συνεχίζει την υφιστάμενη στάση της και δεν λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις πραγματικότητες, δεν μπορεί να εξασφαλίσει όφελος στην επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο ούτε και στον εαυτό της».

Ο κ. Σανέρ είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λάβει μέρος στην συνάντηση 5 + ΗΕ γιατί πάντα υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους. «Είτε το αποδέχεται είτε δεν το αποδέχεται η ΕΕ, έχουν καταρρεύσει οι αναζητήσεις ομοσπονδιακής λύσης. Δεν είναι δυνατό να φτάσεις σε διαφορετικό μέρος με το να κάνεις τα ίδια πράγματα στις ίδιες συνθήκες. Άλλαξε προ πολλού ο κόσμος από το 1977-79».

Στην Κύπρο, υποστήριξε, υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία, πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτή η πραγματικότητα, είπε λέγοντας ότι συμφωνούν με την Τουρκία σε αυτό και δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την κυριαρχική ισότητα, από την απαίτησή τους για συμφωνία δύο κρατών. Η ΕΕ πρέπει να έρθει στον σωστό δρόμο μια ώρα αρχύτερα και αν θέλει πράγματι μια συμφωνία στην Κύπρο, να παρέχει στήριξη στην συζήτηση εναλλακτικών μοντέλων λύσης, κατέληξε ο Ερσάν Σανέρ.

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα