Απαντά στις βολές του ΑΚΕΛ για το Κραν Μοντάνα και καλεί σε ενότητα η Κυβέρνηση

Στις βολές του ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως «ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας άρχισαν και πάλι οι εντατικές διεργασίες γύρω από το Κυπριακό και συνεκλήθη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο από τον ΓΓ των ΗΕ».

Όπως αναφέρει, «ορθά διαπιστώνει το ΑΚΕΛ ότι εντείνεται η ρητορική από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Μια θέση που σταθερά ο τουρκικός παράγοντας προωθούσε για δεκαετίες». 

Για αυτό, συνεχίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «είναι τουλάχιστον ατυχές, σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία, το ΑΚΕΛ να επανέρχεται επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τάχα ευθύνεται επειδή δεν επανήρχισε ο διάλογος που είχε διακοπεί από το Κραν Μοντανά, διότι δήθεν δεν έπεισε με τις θέσεις του, παραγνωρίζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας όλα αυτά τα τρία χρόνια και τη ρητορική που ανέπτυξε τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Σημειώνει επίσης πως, «χωρίς να αναφερόμαστε σε λεπτομέρειες θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγικό, την ώρα της προετοιμασίας της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο και να καταλογίζονται ευθύνες στη δική μας πλευρά, πριν ακόμα μεταβούμε στη διάσκεψη, από κόμματα που, μάλιστα, δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί για άλλη μια φορά το ΑΚΕΛ, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα σε ενότητα θέσεων και στόχων, έτσι ώστε να υπάρξει επιτυχής έκβαση των προσπαθειών της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εθνικό μας θέμα».

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Προηγουμένως, το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του, ανέφερε «καθώς εντείνονται οι διεργασίες προετοιμασίας της άτυπης πενταμερούς η Τουρκία και ο κ. Τατάρ εντείνουν την ρητορική τους αναφορικά με λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Αν στην άτυπη συνάντηση επιμένουν σε τέτοιες θέσεις, δεν θα υπάρξει διάρρηξη του αδιεξόδου και θα φέρουν ακεραία την ευθύνη».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, σημειώνει πως «επειδή, όμως, η εμπειρία του παρελθόντος καταδεικνύει ότι οι πιθανότητες ελιγμού της τουρκικής πλευράς δεν πρέπει να αποκλείονται, ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για τρία ολόκληρα χρόνια και παρόλες τις προφορικές διακηρύξεις του Προέδρου δεν κατέστη δυνατή η επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου. Ήταν διότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έπειθε ότι ήταν έτοιμος και αυτό έδινε στην ήδη αποενοχοποιημένη από το Κραν Μοντανά Τουρκία τη δυνατότητα να προχωρά απερίσπαστη σε νέα διχοτομικά τετελεσμένα. Συνεπώς, επιβάλλεται ο Πρόεδρος να προετοιμαστεί κατά τρόπο που να αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε, όπως κατ’ επανάληψη ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ».

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ακόμα ότι «η φραστική αποδοχή της πολιτικής ισότητας, συνοδευόμενη όμως με «νέες ιδέες» οι οποίες στην πραγματικότητα την υπονομεύουν, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προσέλθει ο Πρόεδρος στην άτυπη πενταμερή. Συνεπώς, για να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα η όψιμη διαπίστωση του ΔΗΣΥ ότι χωρίς πολιτική ισότητα δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να συνοδεύεται με αποδοχή των σχετικών συγκλίσεων».

Αυτός, λέει το ΑΚΕΛ, «είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τουρκικές μεθοδεύσεις για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα. Άλλωστε το επιχείρημα του κ. Τσαβούσογλου είναι ότι η κυριαρχική ισότητα έρχεται εκεί που δεν γίνεται σεβαστή η πολιτική ισότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γκουτέρες στην έκθεση του Σεπτεμβρίου 2017 διαπιστώνει πως με το πέρας της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής ήταν ουσιαστικά λυμένο».

Αναφέρει ακόμα πως «η πρόταση του ΑΚΕΛ, που υποβλήθηκε προς τον κ. Αναστασιάδη ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, αποσκοπούσε μέσω συγκεκριμένων κινήσεων τις οποίες υποδείξαμε, να πείσει για τις καλές προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν πήραμε καμία απάντηση σε αυτή την πρόταση».

Καταλήγοντας, υπέδειξε πως «αν ο Πρόεδρος προσέλθει στην άτυπη πενταμερή με συνέπεια στις συγκλίσεις δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα: είτε να διανοιχτεί η προοπτική για επανέναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης είτε την ευθύνη για το αδιέξοδο να την έχει αποκλειστικά η Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση η διάσκεψη θα αποτύχει με συνυπευθυνότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς και ο εφιάλτης της οριστικής διχοτόμησης θα είναι πιο ορατός από ποτέ».

ΔΗΣΥ: Η κινητικότητα σε σχέση με το εθνικό μας θέμα είναι δεδομένη.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει ότι «συνεχίζει να εργάζεται δραστήρια ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αφέρωφ Νεοφύτου, συνάντησε σήμερα τους πρέσβεις της Σουηδίας και της Ουκρανίας και τους υπογράμμισε ξανά τις θέσεις μας για λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα».  

Σημειώνει επίσης πως «στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ζοζέπ Μπορέλ ενώ χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεδιάσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας με την οποία συζήτησε βεβαίως και το Κυπριακό».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «η κινητικότητα σε σχέση με το εθνικό μας θέμα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό απαιτείται εδώ και τώρα ομοψυχία. Πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα, να στέλνουμε το ίδιο μήνυμα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ