M. Ρουσογένης: Ο Νικόλας να κοιτάξει τα του οίκου του, το ΕΛΑΜ δεν είναι δεκανίκι κανενός

«Ποιόν θα τιμωρούσαμε εάν καταψηφιζόταν ο Κρατικός Προϋπολογισμός; Τους κυβερνώντες ή τους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους», διερωτάται και τονίζει πως «το ΕΛΑΜ δεν είναι δεκανίκι κανενός και λειτουργεί πάντα με προμετωπίδα το συμφέρον του τόπου μας και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε και στο μέλλον», ο υποψήφιος του κόμματος στη Λευκωσία, Μάριος Ρουσογένης.

Σε συνέντευξη του στον REPORTER, o κ. Ρουσογένης προβαίνει σε ένα απολογισμό του παραγωγικού, όπως το χαρακτηρίζει κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος τα δύο τελευταία χρόνια, υποδεικνύοντας παράλληλα πως στο ΕΛΑΜ, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών της Κύπρου και αυτή τη στιγμή για εμάς αποτελούν προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος βουλευτής του ΕΛΑΜ στην Επαρχία Λευκωσίας, απαντά στο ΔΗΚΟ σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς που ο Νικόλας Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τους Χρίστο Χρίστου και Λίνο Παπαγιάννη, καλώντας τον να δει τα του οίκου του και υπενθυμίζοντας την εμπλοκή του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια σειρά σκανδάλων που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια. 

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο κ. Ρουσογένης, επισημαίνει πως θέση του κόμματος παραμένει η απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, «Θεωρούμε», σημειώνει, «ως μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση το Ενιαίο Κράτος, με τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.

Σε ότι αφορά τις βασικές επιδιώξεις της δική μας πλευράς, εκφράζει την άποψη πως θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο, κάτι που όπως αναφέρει θα συμβεί με την επιβολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία αυστηρών κυρώσεων, κατάργηση χρηματοδότησης και επιβολή εμπάργκο όπλων.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Μάριου Ρουσογένη στον REPORTER

*Κατέρχεστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το ΕΛΑΜ. Με ποιες προσδοκίες μπαίνετε σε αυτή τη μάχη και τι θα θέλατε να αλλάξετε με την παρουσία σου στη Βουλή;

Οι προσδοκίες μου είναι να εξασφαλίσω μια θέση στην Βουλή των αντιπροσώπων. Αυτό που θέλω να αλλάξω με την παρουσία μου στην Βουλή είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια, ειλικρίνεια και αμεσότητα προς τους πολίτες όπως πράττει η παράταξη μας από την ημέρα που μπήκε στην Βουλή.

*Το ΕΛΑΜ συμπληρώνει πέντε χρόνια παρουσίας στη Βουλή. Θεωρείτε ότι κατάφερε να αλλάξει κάτι; 

Το ΕΛΑΜ είναι το πλέον παραγωγικό κόμμα στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Στα πέντε χρόνια παρουσίας μας και με δύο βουλευτές έχουμε καταθέσει πάνω από 300 προτάσεις νόμου, ερωτήσεις και αυτεπάγγελτες εξετάσεις. Αναφέρω ενδεικτικά:

–Κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Κατάργηση εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Δικαίωμα δανειολήπτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

–Μείωση τελών κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα.

–Φοροελαφρύνσεις για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα, με σκοπό να ενισχύσουμε την ύπαιθρο και να καταπολεμήσουμε την αστυφιλία.

–Αύξηση κατώτατης σύνταξης.

–Ορισμός κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα.

–Σύνταξη στα 58 χρόνια για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

–Ενίσχυση των λαϊκών αγορών.

–Μείωση τελών αεροδρομίων για πτήσεις Κύπρου-Ελλάδας.

–Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών που έμειναν εκτεθειμένοι από τη νέα νομοθεσία.

–Κούρεμα κόκκινων δανείων με κοινωνικά κριτήρια.

–Φοροαπαλλαγή κουρεμένων καταθετών.

–Αποζημίωση ιδιωτών κατόχων αξιογράφων.

–Προτάσεις για το ΓεΣΥ.

-Ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική

–Νέα στρατηγική για το Κυπριακό.

–Συγκεκριμένη πρόταση ανατροπής του τουρκικού σχεδίου β’.

-Ψήφισμα για κλείσιμο των οδοφραγμάτων

-Εξέταση του ταμείου Αμυντικής Θωράκισης

-Καταθέσαμε 2 ολοκληρωμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

-Πρόταση για εξ ολοκλήρου μετατροπή του ΡΙΚ2 σε κανάλι για τα ΑμεΑ

-Τροπολογία για την άμεση κατάργηση του 12% για τις συντάξεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

-Δώσαμε στη δημοσιότητα ονόματα και στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, με την εμπλοκή και συμμετοχή πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από όλους τους κομματικούς χώρους.

-Τροπολογία για την λήψη σύνταξης χηρείας για όλους τους άνδρες και όχι μόνο για αυτούς που χήρεψαν μετά την 1/1/18

-Πρόταση για μείωση κατά 15% των δανείων των καλοπληρωτών. Η μείωση αφορά τους παράλογους τόκους που επιβάλλει η Τράπεζα

–Δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων για τους κατόχους περιουσιών στα κατεχόμενα.

Αυτά και πολλά άλλα είναι μέρος της δουλειάς του ΕΛΑΜ, που αποδεικνύει στον καθένα ότι βρισκόμαστε στη Βουλή γιατί αγαπάμε και νοιαζόμαστε τον τόπο μας.

*Πρόσφατα το κόμμα σας βρέθηκε στο στόχαστρο κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος για το θέμα του προϋπολογισμού, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κατηγορεί το ΕΛΑΜ πως κάνει πλάτες, βγάζοντας την Κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, και ότι πλέον έπεσαν οι μάσκες για το ποιο είναι πραγματικά το ΕΛΑΜ. Πώς απαντάτε; 

Το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος καλό είναι να βλέπουν τα του οίκου τους, το γεγονός ότι έχασαν ένα μεγάλο ποσοστό της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, ότι ψήφισαν όλα τα νομοσχέδια υπέρ των τραπεζών μαζί με το ΔΗΣΥ, ότι υποψήφιος βουλευτής τους προχώρησε στην έκδοση πάνω από 100 διαβατηρίων, ότι ηγετικά στελέχη του φυλακίστηκαν και μετά ας κάνει υποδείξεις στο ΕΛΑΜ, το μοναδικό πολιτικό σχηματισμό της Κύπρου που δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Το ΕΛΑΜ υπερψήφισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό, εκτός από τα κονδύλια για τους Τουρκοκύπριους και τους παράνομους μετανάστες, γιατί για εμάς το καλό της Κύπρου είναι πάνω από τα πολιτικά παιχνίδια και το κομματικό συμφέρον. Ποιόν θα τιμωρούσαμε εάν καταψηφιζόταν ο Κρατικός Προϋπολογισμός; Τους κυβερνώντες ή τους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους; Μας λένε ότι πολέμησαν τη διαφθορά. Μα δεν είπαν ότι διαφθορά υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο και το ΔΗΚΟ είναι από τα κόμματα που φέρουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση.

Το ΕΛΑΜ δεν είναι δεκανίκι κανενός. Το ΕΛΑΜ λειτουργεί πάντα με προμετωπίδα το συμφέρον του τόπου μας και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε και στο μέλλον.

*Ο τόπος μαστίζεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera. Αυτό προκαλεί σε μεγάλο βαθμό την απαξίωση των πολιτών για τους πολιτικούς. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική στην παρούσα φάση; 

Έχετε απόλυτο δίκαιο. Και δεν είναι μόνο ο Al Jazeera. Θυμόμαστε όλοι το Συνεργατισμό και την εμπλοκή των 4 κομμάτων, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, τη Δρομολαξιά, τη Focus και πολλά άλλα σκάνδαλα που έχουν στιγματίσει την πολιτική σκηνή της Κύπρου. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει λόγος για να αποσυρθούμε από την πολιτική. Το αντίθετο! Πολιτευόμαστε γιατί αναγνωρίζουμε ότι η πολιτική μπορεί να επηρεάσει από την τιμή που θα πωλείται το ψωμί μέχρι την στρατηγική που ακολουθεί το Κράτος για το Κυπριακό.

Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, να μην θεωρήσουν την αποχή ως λύση και να επιλέξουν ανθρώπους και πολιτικούς σχηματισμούς που θεωρούν ότι δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και μπορούν να δώσουν λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα. Ακριβώς αυτή η απαξίωση έφερε τον τόπο μας σε ένα τραγικό σημείο γεμάτο σκάνδαλα και διαφθορά.

*Οι πολίτες προσδοκούν από τους βουλευτές να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους και να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Κύπριου πολίτη που επιζητούν λύση; 

Ως ΕΛΑΜ τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών της Κύπρου και αυτή τη στιγμή για εμάς αποτελούν προτεραιότητα.

Αναφέρω ενδεικτικά για το Κυπριακό, τους τελευταίους μήνες βιώνουμε την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία να παρακολουθεί αμέτοχη. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και ως το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί την Κύπρο την τελευταία δεκαετία δεν μπορούμε παρά να μην έχουμε καταθέσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής διπλωματίας.

Οι εκποιήσεις και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες συμπατριώτες μας. Τα νομοσχέδια που ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ το 2018 έχουν δώσει εξουσίες στο τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια. Ως ΕΛΑΜ έχουμε κινηθεί σε δύο άξονες. 

Επίσης, καταθέσαμε προτάσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης καθώς και την παύση των ηλεκτρονικών εκποιήσεων. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2020 είχαμε καταθέσει πρόταση για αναστολή όλων των εκποιήσεων μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που απορρίφθηκε. Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινούμαστε είναι η φυσική μας παρουσία στους χώρους των εκποιήσεων, ώστε να τις εμποδίσουμε.

*Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία σε ότι αφορά το εθνικό μας πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή, την ώρα που η άλλη πλευρά επιμένει να απορρίπτει την ΔΔΟ και να προτάσσει τη λύση δύο κρατών. Το ΕΛΑΜ είναι ένα από εκείνα τα κόμματα που απορρίπτει τη λύση ομοσπονδίας. Πώς τοποθετείστε απέναντι στις εξελίξεις στο Κυπριακό και ποια θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η επιδίωξη της δικής μας πλευράς; 

Το ΕΛΑΜ έχει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το Κυπριακό. Άλλωστε ο Χρίστος Χρίστου, είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που αρνήθηκε να ακολουθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κρανς Μοντανά εκφράζοντας τη διαφωνία μας στη διεξαγωγή Πενταμερούς Διάσκεψης.

Η Παράταξή μας απορρίπτει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως βάση λύσης του Κυπριακού και θεωρούμε ως μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση το Ενιαίο Κράτος, με τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.

Η επιδίωξη της δικής μας πλευράς θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο. Αυτό θα συμβεί με την επιβολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία αυστηρών κυρώσεων, κατάργηση χρηματοδότησης και επιβολή εμπάργκου όπλων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βεβαίως θα μπορούσε να εφαρμόσει και τις δικές της κυρώσεις και αυτές είναι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, η κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής και η αφαίρεση των ταυτοτήτων από όσους παρουσιάζονται ως αξιωματούχοι του ψευδοκράτους.

*Ενόψει από των βουλευτικών εκλογών, επανέρχεται όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της αποχής και ειδικότερα της μη εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. Πώς και γιατί θα πρέπει να πειστούν οι νέοι ώστε να προσέλθουν στις κάλπες; 

Είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά ως ΕΛΑΜ μας απασχολεί. Και λέω τη λέξη πραγματικά γιατί είμαστε από τα κόμματα που κατέθεσαν πρόταση για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για όσους κλείνουν τα 18 και που απέρριψαν τα μεγάλα κόμματα. 

Όπως είπα και πιο πάνω καλούμε όλους τους πολίτες και ειδικότερα τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπάρχει αποτέλεσμα και νέοι βουλευτές. Όσοι και αν πάνε να ψηφίσουν. Ως εκ τούτου η τιμωρία δεν έρχεται με την αποχή, αλλά με την ψήφιση κομμάτων που δεν φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Οι νέοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μπορούν και πρέπει να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Αυτό θα γίνει με τη συμμετοχή και την παρουσία τους στα κοινά. Μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα που επικρατούν στον τόπο μας.

*Γιατί να εμπιστευθούν τη δική σας υποψηφιότητα οι πολίτες;  

Το ΕΛΑΜ αποτελεί την πιο έντιμη, πατριωτική και καθαρή επιλογή χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή σε σκάνδαλα. Η Παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι τα λόγια τα μετατρέπει σε πράξεις και με τις ξεκάθαρές μας θέσεις έχουμε θέσει ενώπιον των ευθυνών τους τους αρμόδιους.

Καλώ όλους τους συμπατριώτες μας να στηρίξουν την μεγάλη προσπάθεια του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.  Η ενισχυμένη παρουσία μας στη Βουλή θα σημαίνει απειλή για την κομματοκρατία. 

Να είναι όλοι βέβαιοι πως όσοι μας τιμήσουν με τη ψήφο τους, την επόμενη των εκλογών θα τους τιμήσουμε και εμείς με τις πράξεις μας.

Δειτε Επισης

Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου