Η Ολομέλεια ψήφισε νόμο για διαγραφή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

Η Ολομέλεια της Βουλής με 30 ψήφους υπέρ, μια εναντίον και μία αποχή, ψήφισε νόμο ώστε να αποφευχθεί η διαγραφή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΚΕΠΕ).

Η σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής είχε ως σκοπό την τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε να διευκρινιστεί ότι η ΚΟΕ κέκτηται νομική προσωπικότητα από τον χρόνο κατά τον οποίο είχε γίνει η αναγνώρισή της από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και έκτοτε συνεχίζει τη λειτουργία της ως νομική οντότητα, όπως και ότι η αθλητική συνομοσπονδία αποκτά νομική προσωπικότητα με την αναγνώρισή της βάσει των διατάξεων του βασικού νόμου. Το ίδιο ισχύει και για την ΚΕΠΕ.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθότι οι δύο Επιτροπές υπήρχε κίνδυνος να διαγραφούν από το μητρώο εγγεγραμμένων σωματείων, το οποίο τηρείται με βάση τις διατάξεις του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου στόχος είναι να θωρακιστούν νομικά ΚΟΕ και ΚΕΠΕ ώστε να προληφθεί η διαγραφή τους. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η ΚΟΕ και η ΚΕΠΕ διαγραφούν από το μητρώο των σωματείων οι συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αθλητισμό θα είναι τεράστιες, μεταξύ των οποίων η μη δυνατότητα συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει κίνδυνος το ψευδοκράτος να αρπάξει την ευκαιρία και να αποταθεί για έγκριση των δικών του Ολυμπιακών και παρολυμπιακών επιτροπών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η Βουλή είναι αναγκασμένη να επιλύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα χωρίς να έχει ευθύνη. Εξήγησε ότι το πρόβλημα που υπάρχει και έχει δημιουργηθεί, αφορά τη νομοθεσία των σωματείων δεν λύνεται με αυτές τις δύο περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χιλιάδες σωματεία και οντότητες που έχουν μείνει ανάλογα εκτεθειμένες και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να φέρει άμεσα συνολική λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον