Δευτέρα 17 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η Ολομέλεια ψήφισε νόμο για διαγραφή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

  25/02/2021 21:59
Η Ολομέλεια ψήφισε νόμο για διαγραφή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

Η Ολομέλεια ψήφισε νόμο για διαγραφή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

  25/02/2021 21:59

Η Ολομέλεια της Βουλής με 30 ψήφους υπέρ, μια εναντίον και μία αποχή, ψήφισε νόμο ώστε να αποφευχθεί η διαγραφή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΚΕΠΕ).

Η σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής είχε ως σκοπό την τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε να διευκρινιστεί ότι η ΚΟΕ κέκτηται νομική προσωπικότητα από τον χρόνο κατά τον οποίο είχε γίνει η αναγνώρισή της από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και έκτοτε συνεχίζει τη λειτουργία της ως νομική οντότητα, όπως και ότι η αθλητική συνομοσπονδία αποκτά νομική προσωπικότητα με την αναγνώρισή της βάσει των διατάξεων του βασικού νόμου. Το ίδιο ισχύει και για την ΚΕΠΕ.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθότι οι δύο Επιτροπές υπήρχε κίνδυνος να διαγραφούν από το μητρώο εγγεγραμμένων σωματείων, το οποίο τηρείται με βάση τις διατάξεις του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου στόχος είναι να θωρακιστούν νομικά ΚΟΕ και ΚΕΠΕ ώστε να προληφθεί η διαγραφή τους. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η ΚΟΕ και η ΚΕΠΕ διαγραφούν από το μητρώο των σωματείων οι συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αθλητισμό θα είναι τεράστιες, μεταξύ των οποίων η μη δυνατότητα συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει κίνδυνος το ψευδοκράτος να αρπάξει την ευκαιρία και να αποταθεί για έγκριση των δικών του Ολυμπιακών και παρολυμπιακών επιτροπών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η Βουλή είναι αναγκασμένη να επιλύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα χωρίς να έχει ευθύνη. Εξήγησε ότι το πρόβλημα που υπάρχει και έχει δημιουργηθεί, αφορά τη νομοθεσία των σωματείων δεν λύνεται με αυτές τις δύο περιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χιλιάδες σωματεία και οντότητες που έχουν μείνει ανάλογα εκτεθειμένες και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να φέρει άμεσα συνολική λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας