Κάλεσμα Αβέρωφ για εθνική συνεννόηση-Παρεξηγήθηκε από την πρόσκληση ο Άντρος

Τον τρόπο με τον οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον ίδιο για συνάντηση με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επέκρινε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας τον ως «εκπληκτικό τρόπο πρόσκλησης, αν ο στόχος», σημειώνει ο κ. Κυπριανού, «είναι η συνεννόηση για τα εθνικά θέματα και όχι για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Ο Άντρος Κυπριανού, υπέδειξε πως, «του απαντώ με τον ίδιο τρόπο λέγοντας το αυτονόητο. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε αρνήθηκε να συναντηθεί με τον οποιοδήποτε με στόχο να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα.

«Φτάνει», υπέδειξε, «αυτός να είναι ειλικρινής και συνεπής. Να μην καθοδηγείται από ευκαιριακές ή επικοινωνιακές ανάγκες. Λέγοντας αυτά παραμένουμε στη διάθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Ξέρει πως να επικοινωνήσει μαζί μας για να διευθετηθεί μια συνάντηση», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Νωρίτερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο Stephen Lillie και την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks – Schaapveld, απηύθυνε μια πρόσκληση και μια έκκληση στον Άντρο Κυπριανού. «Να συναντηθούμε σύντομα, να μιλήσουμε για το μέλλον του τόπου, γιατί εθνική προτεραιότητα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή».

«Αυτό είναι», συνέχισε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα που ο τόπος αντιμετωπίζει. Ανοιχτός για συναντήσεις, είμαι με όλες τις πολιτικές ηγεσίες που μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες κι ανησυχίες για να δούμε επιτέλους επανενωμένο τον τόπο μας στο συμφωνημένο πλαίσιο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε ότι, «μετά από 47 χρόνια αδιέξοδα, το να ακούω φωνές που ανησυχούν μπας και λυθεί το συντομότερο δυνατό το κυπριακό, εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω σ’ αυτό τον τόπο για οποιοδήποτε θέμα ν’ ακούω τι θέλουμε και πως μπορούμε να το πετύχουμε. Κουράστηκα στην πολιτική εδώ και δεκαετίες για όλα τα ζητήματα, από το κυπριακό μέχρι την οικονομία, μέχρι εσωτερικά ζητήματα ν’ ακούω από το πρωί μέχρι το βράδυ το τι δεν θέλουμε. Δεν είναι λύση στο πρόβλημα με το επαναλαμβάνουμε καθημερινά τι δεν θέλουμε».

 «Και δεν λύνεται», πρόσθεσε, «κανένα πρόβλημα με το να απορρίπτουμε πάντα οποιεσδήποτε ιδέες ή απόψεις στην προσπάθεια της επίλυσης ενός προβλήματος. Και για αυτό το ζήτημα, ξέρω ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ως Συναγερμός, τι θέλω για το κυπριακό».

 «Θέλω να απαλλαχτώ από την τουρκική κατοχή. Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τα κατοχικά στρατεύματα.  Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τις καταραμένες συνθήκες Εγγυήσεων του ’60.  Θέλω να πάρω εδάφη πίσω, τη Μόρφου, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές. Θέλω μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού. Αλλά για να τα πάρω όλα αυτά, χρειάζεται να δώσω στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα», τόνισε.

 Σε ότι αφορά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημείωσε πως, «κατανόησα και στήριξα την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπάσουμε το αδιέξοδο, με την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Λέχθηκαν και δεν διαφωνώ, πως πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση κάνουν το κράτος μη λειτουργικό. Γι’ αυτό και ακούστηκε η σωστή και σοφή θέση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι από τη μια όταν υπάρχουν πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, να λέμε και να απορρίπτουμε ότι αυτό θα είναι ένα μη λειτουργικό μόρφωμα και όταν πάμε να συζητούμε για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία και πάλι να την απορρίπτουμε γιατί έχει συνομοσπονδιακά δήθεν στοιχεία. Επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Διαφορετικά, τ’ αδιέξοδα θα παραμένουν και τα εθνικά προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Θεοχάρους: Κοροϊδεύουν τον λαό
Εξάλλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, είπε μεταξύ άλλων πως, «κοροϊδεύουν τον λαό και καπηλεύονται τον πόθο της επιστροφής  στα σκλαβωμένα μας εδάφη».

«Σε παιγνίδια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραπλάνησης του λαού έχουν επιδοθεί ορισμένοι, μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές της ΔΔΟ. Προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για μια λύση ελεεινή, του τύπου «Χαλαρή Συνομοσπονδία» την οποία θα εμφανίσουν ως χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, τα καλά της οποίας ανακάλυψαν ξαφνικά», υπογράμμισε.

«Στο «παζάρεμα» της πατρίδας μας μιλούν για εδαφικές αναπροσαρμογές, για τις οποίες η διαφορά με τις κατοχικές αρχές περιορίστηκε στο   1%... Αυτό το 1% ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, το μεταφράζει σε: «δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν την Αμμόχωστο, την Καρπασία, τη Μόρφου και την Κερύνεια»

Και διερωτήθηκε: «Αλήθεια κύριε Νεοφύτου, δεδομένου ότι οι διαφορές στις υπό συζήτηση εδαφικές αναπροσαρμογές περιορίστηκαν στο 1%, πώς θα ελευθερώσετε την Κερύνεια;», κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

Συνεχίζεται η προετοιμασία της πενταμερούς
Την ώρα που στη Λευκωσία οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναζητούν την οδό της συναίνεσης ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων η Τζέιν Χολ Λουτ, κοινοποίησε την πρόθεση της να επισκεφθεί στα μέσα Μαρτίου τη Λευκωσία. Στο μεταξύ, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία νέα σύσκεψη της ομάδας νομικών - συνταγματολόγων, που έχει συσταθεί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γαλλική στήριξη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων-Διαβεβαιώσεις Μακρόν σε ΠτΔ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, πως «τα μέλη της ομάδας αυτής έχουν μελετήσει διάφορα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί ενώπιόν τους, και άρχισε ήδη η συζήτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας στην οποία έχουν προβεί», σημειώνοντας πως σήμερα Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση της ομάδας «για συζήτηση συγκεκριμένων νομικών θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού αλλά και την άτυπη πενταμερή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για άτυπη πενταμερή-Εν αναμονή ανακοινώσεων Γκουτέρες

Παράλληλα, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί με τη διαπραγματευτική ομάδα «και προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ιδιαίτερα στους τομείς με τους οποίους έχουν ασχοληθεί, όπως θα αξιοποιήσει και τη συμβολή των ειδικών συνταγματολόγων, νομικών».

Υπενθυμίζεται πως πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή, θέλουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση του για σύγκληση της άτυπης πενταμερούς την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο χώρος συνάντησης της άτυπης πενταμερούς, θα είναι η Γενεύη, ενώ εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί κι επίσημα από τον ΟΗΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη εβδομάδα για το Κυπριακό-Κλείδωσε στα τέλη Απρίλη στη Γενεύη η πενταμερής

Δειτε Επισης

Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»