Κενά στην πορεία Εθνικής Στρατηγικής καταπολέμησης σεξουαλικής κακοποίησης διαπίστωσαν βουλευτές

Για την πορεία της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και της παιδικής πορνογραφίας, ενημερώθηκε τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία διαπίστωσε κενά και αδυναμίες, κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης.

Ενώπιον της σημερινή συνεδρίας παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία, τα οποία για ακόμη μια φορά δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, το 2019 από την αστυνομία μέσω του διαδικτύου έγιναν 161 καταγγελίες για παιδική πορνογραφία, ενώ το 2020 έγινα 190 καταγγελίες για παιδική πορνογραφία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία όσον αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση το 2019 έγιναν 211 καταγγελίες, ενώ το 2020 ήταν 197.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Μαριέλλα Αριστείδου είπε πως ο λόγος μείωσης ήταν γιατί τα σχολεία ήταν κλειστά και ένας μεγάλος αριθμός αναφορών δεν φτάνουν από τα σχολεία.

Σχετικά με το Σπίτι του Παιδιού, η κ. Αριστείδου είπε ότι το 2020 έγιναν 318 παραπομπές από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και από την Αστυνομία.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε όπως εφαρμοστεί άμεσα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά.

Σημείωσε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ενδυνάμωσης και προστασίας των παιδιών.

Έχουν γίνει βήματα αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, δήλωσε η κ. Αριστείδου

Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ανέφερε ότι έχουν γίνει βήματα, αλλά πρόσθεσε ότι «σίγουρα χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα, ούτως ώστε να καταστεί υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με επιπρόσθετες δράσεις και προγράμματα».

«Λόγω των περιοριστικών μέτρων, που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, είναι λογικό οι δράσεις που είχαν δρομολογηθεί να μετατεθούν αργότερα, όπως είναι η επικαιορποίηση του εκπαιδευτικού, για αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», είπε η κ. Αριστείδου.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στερεί από τα παιδιά ουσιαστικά εφόδια, λέει η κ. Κουκουμά

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε με τη σειρά της ότι «πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας να αντιληφθεί αυτό, το οποίο όλος ο υπόλοιπος πλανήτης έχει αντιληφθεί, πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί την ισχυρότερη άμυνα απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων».

Όπως σημείωσε «μέσα από μια επιστημονικά δομημένη και θεμελιωμένη σεξουαλική αγωγή, οι ανήλικοι να μαθαίνουν τα όρια των επαφών τους με τους ενήλικες, μαθαίνουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι, μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να προχωρούν σε καταγγελίες,  μαθαίνουν να ζητούν βοήθεια».

Πρόσθεσε ότι «η στασιμότητα που παρατηρείται, η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, στερεί από τα παιδιά ουσιαστικά εφόδια, τα οποία θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους».

Αυστηρότερες ποινές, χωρίς ελαφρυντικά ζητά η Ρ. Γεωργιάδου

Η βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ρούλα Γεωργιάδου, είπε πως η Αλληλεγγύη επιμένει στην εφαρμογή της υποχρεωτικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, ιδιαίτερα στη Δημοτική Εκπαίδευση και Ειδική Εκπαίδευση, αλλά και την ενημέρωση για τη σωστή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από την προβληματική χρήση του.

Είπε πως «οι επιμορφώσεις πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές για όλους τους εκπαιδευτικούς», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς μόνο 160 εκπαιδευτικοί είναι καταρτισμένοι».

Επίσης, ανέφερε πως «δεν είναι αρκετό το μάθημα αγωγής υγείας στα σχολεία και πρέπει να δημιουργηθεί αυτόνομο μάθημα για Σεξουαλική Αγωγή», προσθέτοντας πως «το ίδιο απαραίτητη και η παροχή εκπαίδευσης στους γονείς, μέσα από ομάδες στήριξης, για την ορθή και κατάλληλη επίβλεψη των παιδιών κατά τη χρήση διαδικτύου, καθώς και η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για τον εντοπισμό οποιαδήποτε μορφής βίας μέσω της μεθόδου της τηλεκπαίδευσης».

«Θα πρέπει», συνέχισε, «να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές, χωρίς ελαφρυντικά και να εφαρμόζεται αποτελεσματικά η νομοθεσία».

Έστω και ένα παιδί να εκπαιδευτεί σώζεται η ζωή του, λέει η κ. Γιαβάσιη

Η Πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών, Ρένα Γιαβάσιη, ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδεία «πρέπει να αντιληφθεί ότι εάν έστω και ένα παιδί εκπαιδευτεί και αποφύγει τη σεξουαλική κακοποίηση, τότε του έχει σώσει τη ζωή», συμπληρώνοντας πως «δεν σηκώνει άλλη αναβολή, ούτε και άλλη ανώφελη φλυαρία, η ορθή, υποχρεωτική και συστηματική ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης».

Αναφορικά στην Εθνική Στρατηγική, είπε πως «είναι γεγονός ότι έχουν υλοποιηθεί αρκετά από όσα ορθά καταγράφονται και συγχαίρουμε όλους τους φορείς που προσπαθούν γι΄ αυτό το τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα».

Ωστόσο, σημείωσε πως είναι γεγονός, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες σχεδόν τις Εθνικές στρατηγικές, ότι «πολλά από αυτά που καταγράφονται μένουν απλά γραμμένα και επανέρχονται στο επόμενο σχέδιο δράσης».

Καταληκτικά, είπε πως η Συμμαχία Γυναικών συμφωνεί με την εισήγηση της Παράλληλης Βουλής για αντικατάσταση και τερματισμό του όρου παιδική πορνογραφία στο νόμο και τη χρήση κατάλληλης ορολογίας, δηλαδή του όρου σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσμα Προέδρου στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές
Ν. Χριστοδουλίδης: Σκοπός μας η περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης
Απόδοση ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Θανάση-«Η Εισαγγελία είναι προφανώς και πολλαπλά εκτεθειμένη»
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες της Ολγκίν εξέφρασε ο Αντωνίου
Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»