Περιμένει ερωτήσεις, έτοιμος να απαντήσει για τα ταξίδια σε Σεϋχέλλες ο Πρόεδρος

Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για τα ταξίδια του Προέδρου στις Σεϋχέλλες, έφεραν νέο γύρο επικρίσεων στην Κυβέρνηση από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με το Προεδρικό, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αναφέρει πως δεν πρόκειται να απαντήσει ξανά στην αντιπολίτευση σε σχέση με τα ζητήματα της διαφθοράς, εκφράζει την ετοιμότητα του να απαντήσει στα ερωτήματα της Επιτροπής Ελέγχου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και δεύτερο ταξίδι στις Σεϋχέλλες με κωδικό «1» ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση θα παραμείνουν προσηλωμένοι στη δημιουργία κλίματος ενότητας ενόψει σοβαρών εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα, της αντιμετώπισης της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, και δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της όξυνσης της τοξικότητας που επιθυμούν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με τις σημερινές ανακοινώσεις τους για τις ιδιωτικές διακοπές του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις απαράδεκτες και ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπολύουν».

Παράλληλα, ο κ. Κούσιος τονίζει πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει «την προεκλογική τακτική και τον λαϊκισμό που επέλεξαν για να διεξάγουν την εκστρατεία τους», υποδεικνύοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει δια επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 10 Ιουνίου 2020 και δια δηλώσεως του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερωτηματολόγιο θελήσουν να του υποβάλουν, και θα το πράξει ούτως ή άλλως διότι δεν έκρυψε τίποτα και τίποτα δεν έχει να κρύψει».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κούσιος, «μέχρι και σήμερα δεν έχει αποσταλεί οποιοδήποτε ερωτηματολόγιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τίποτα να αποκρύψει είτε από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είτε από την Ερευνητική Επιτροπή είτε από τον κυπριακό λαό».

«Να αναλάβει την ευθύνη για δωροληψία»
«Η προσπάθεια του προεδρικού και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να αποκρυφθεί η αλήθεια σχετικά με τα ταξίδια αναψυχής του Προέδρου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες, συνεχίζεται. Χθες, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αυτή η προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς ήταν πολύ έντονη», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ.

«Παρότι το προεδρικό και η κυβέρνηση κρατούσαν μυστικά τα ταξίδια αναψυχής – δώρα του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου, δεν κατάφεραν τελικά να τα αποκρύψουν. Θα ήταν πολιτικά και ηθικά σωστό ο Πρόεδρος να αναλάβει την ευθύνη για τη δωροληψία αντί να προσπαθεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του να θολώσουν τα νερά», προσθέτει.

«Με τον τρόπο που ο Ν. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ χειρίζονται το θέμα των Σεϋχελλών ενισχύουν την πεποίθηση της κοινωνίας ότι:

1.υπάρχουν ακόμα πράγματα που οι κυβερνώντες αποφεύγουν να μιλήσουν και προσπαθούν να τα κρύψουν.

2. δεν έχουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά που επί δικών τους ημερών, όχι τυχαία, έχει απογειωθεί διασύροντας διεθνώς την Κύπρο.

3. είναι μέρος του προβλήματος της διαπλοκής και της διαφθοράς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Μετά τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το ΑΚΕΛ επανήλθε αναφέροντας πως «ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του θέλουν να τερματιστεί η συζήτηση για τα ταξίδια του Προέδρου στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα μεγιστάνα γιατί δεν έχουν απαντήσεις να δώσουν.

Η απαίτηση για χρηστή διακυβέρνηση, διαφάνεια και πολιτική ηθική δεν είναι καλλιέργεια τοξικού κλίματος. Είναι αυτονόητη υποχρέωση του Προέδρου και καθολική απαίτηση της κοινωνίας».

«Βαθύτατα εκτεθειμένος»
Νωρίτερα σήμερα σε γραπτή δήλωση του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υπέδειξε πως «οι συνεχείς αποκαλύψεις για το πολύκροτο σκάνδαλο των δωρεάν ταξιδιών αναψυχής στις Σεϋχέλλες αφήνουν βαθύτατα εκτεθειμένο τον Νίκο Αναστασιάδη».

Μετά τα όσα ειπώθηκα στη χθεσινή Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει πως «φαίνεται από μια απλή έρευνα στο σχετικό μητρώο ιδιοκτητών αεροπλάνων, πως ο διαχειριστής του αεροπλάνου τύπου Boeing 767 που πήρε ταξίδι τον ΠτΔ το 2015, είναι η ίδια εταιρεία που τον πήρε δωρεάν ταξίδι και το 2018. Συγκεκριμένα ο διαχειριστής του αεροπλάνου είναι η Jet Stream Aviation, εταιρεία του ίδιου Σαουδάραβα επενδυτή».     

«Είναι πλέον ξεκάθαρο», συνεχίζει, «πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είπε όλη την αλήθεια στην Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου. Δεν απεκάλυψε, ως όφειλε, ότι ταξίδεψε και δεύτερη φορά το 2015 στις Σεϋχέλλες με τζετ του συγκεκριμένου Σαουδάραβα».

Και προσθέτει: «Εάν δε διαφανεί, πως το συγκεκριμένο ταξίδι προσφέρθηκε και δωρεάν ή με ευνοϊκούς όρους, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης έχει διαπράξει ψευδορκία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, καθώς υπενθυμίζεται πως έχει ισχυριστεί ενόρκως ότι ταξίδεψε στις Σεϋχέλλες «…με δικά του έξοδα…».

«Ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει μέσα στις επόμενες 24 ώρες να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί στον Κυπριακό λαό.Το ΔΗ.ΚΟ. θα εισηγηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να αποστείλει επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα και στην Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου και να τους ενημερώνει για τη πιθανή διάπραξη ψευδορκίας από πλευράς του ΠτΔ έτσι ώστε και οι δυο να αποφασίσουν για τα επόμενα τους βήματα», κατέληξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου