Έστειλε μήνυμα για συμβιβασμούς στην άτυπη πενταμερή ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι σημαντικές επαφές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει της άτυπης πενταμερούς, με τον κ. Ράαμπ, να στέλνει μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, πως θα πρέπει να προσέλθουν έτοιμοι για συμβιβασμούς στην άτυπη πενταμερή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε και στον Ράαμπ για τα δύο κράτη ο Τατάρ-«Δεν θα εγκρίνουμε μια συμφωνία με εντολή»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση τους Χριστοδουλίδης και Ράαμπ παραχώρησαν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική και επίκαιρη, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του ΓΓ για τη σύγκληση άτυπους πενταμερούς στη βάση της ΔΔΟ. «Όπως αναμένονταν συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο ρόλος του ΗΒ ως εγγυήτρια δύναμη και τη δυνατότητα του ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι καθοριστικής σημασίας», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Μοιραζόμαστε την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Εξέφρασα την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα βάση και τις υπάρχουσες συγκλήσεις. Εξέφρασα επίσης την ελπίδα ότι αυτή την επιθυμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το νέο κράτος θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο ευρωπαίκο κράτος χωρίς αναχρονιστικά εγγυητικά συστήματα που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε. 

«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «πως για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδο θα πρέπει να τονίσουμε προς όλους πως πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες που είναι εις βάρος του διεθνούς δικαίου», στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμακαι προς την Τουρκία. «Τόνισα επίσης την εποικοδομητική στάση του ΗΒ τον περασμένου Οκτωβρίου, ωστόσο παρά τη διεθνή καταδίκη η Τουρκία δεν υποχώρησε από το παράνομο άνοιγμα της Αμμοχώστου».

Ο κ. Ράαμπ ευχαρίστησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη φιλοξενία, σημειώνοντας πως είναι στην Κύπρο για να στηρίξει την προσπάθεια των συνομιλιών. «Προσδοκώ στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη το απόγευμα. Ο θεμέλιος λίθος των σχέσων μας είναι πολύ δυνατός, έχουμε κοινές αξίες και κοινό ανθρώπινο δίκτυο. Έχουμε επίσης εξαιρετική εταιρική σχέση λόγω αυτών των δικτύων με κοινά ενδιαφέροντα. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε αυτούς τους θεσμούς. Θέλουμε να κτίσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη σχέση. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. 

Για το Κυπριακό εξέφρασε την πρόθεση να στηριχθεί ο λαός της Κύπρου για να υπάρξει διέξοδος στο αδιέξοδο στο Κυπριακό. «Είμαστε λαός που λύνουμε προβλήματα ενστικτωδώς. Θέλουμε να δούμε μόνιμο τέλος στην Κύπρο και ελπίζω όλες οι πλευρές να δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε μια λύση που θα επανενώσει και θα φέρει σταθερότητα», πρόσθεσε.

«Μια νέα αποτυχία», τόνισε ο κ. Ράαμπ, «δεν θα ωφελήσει κανένα. Καλούμε όλες τις πλευρές να έρθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα να συμβιβαστούν και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Θα θέλαμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση ώστε η επόμενη γενιά των Κυπρίων να νιώθει ότι τα όνειρα τους θα πραγματοποιηθούν», κατέληξε. 

Νωρίτερα ο Ντόμινικ Ράαμπ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 το πρωί, σε μια συνάντηση που διήρκησε μια ώρα και 15 λεπτά, ενώ ακολούθως μετέβη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου πραγματοποίησαν κατ΄ ιδίαν επαφές. Πέραν του Κυπριακού, οι δύο υπουργοί, ανασκόπησαν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους, δίνοντας έμφαση, ανάμεσα σε άλλα, σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των πολιτών στην μετά το Brexit εποχή, στη διαχείριση της πανδημίας, στη διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και στην ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Εξάλλου χθες από το Λονδίνο, όπου ο συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, επανέλαβε με ευκολία ενώπιον του κ. Δένδια πως για τη Βρετανία το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι προοπτικές της άτυπης πενταμερούς με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει την ανάγκη να μην δοθεί η εντύπωση πως η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι