Έτσι απέκτησε κυπριακό διαβατήριο ο Low-Εταιρείες φαντάσματα και εικονικές πράξεις

Ο καταζητούμενος Μαλαισιανός χρηματιστής Τζο Λόου ζήτησε τη βοήθεια εταιρείας που ειδικεύεται στην απόκτηση ξένων διαβατηρίων για τους πελάτες της ώστε να αγοράσει το «χρυσό διαβατήριο» της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας της οργάνωσης Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Sarawak Report από τη Μαλαισία. Πάντως, η λονδρέζικη εταιρεία που κατονομάζεται στην έρευνα, διαψεύδει ότι δέχθηκε ως πελάτη της τον κ. Λόου.

Το πόρισμα της έρευνας δημοσιεύθηκε στην αρχή της εβδομάδας και αναδεικνύεται από τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στα βασικά της σημεία, η έρευνα αναφέρει ότι εταιρεία του Λονδίνου συνεργάστηκε με τον Τζο Λόου παρά το ότι είχε αναγνωριστεί ως πρόσωπο πολιτικά εκτεθειμένο.

Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε κυπριακή λογιστική εταιρεία ως διαμεσολαβητή για την αγορά οικοπέδου και την κατασκευή πολυτελούς κατοικίας αξίας περίπου 6 εκ. ευρώ από τον Μαλαισιανό χρηματιστή στην Αγία Νάπα, με σκοπό την απόκτηση του κυπριακού και κατ’ επέκταση κοινοτικού διαβατηρίου.

Η συναλλαγή έγινε με την εμπλοκή εικονικών εταιρειών και εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες απόκρυψης των πραγματικών ιδιοκτητών.

Αναφέρεται επίσης ότι τρεις συνεργάτες του Τζο Λόου επίσης έκαναν αίτηση για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας περίπου την ίδια περίοδο και δήλωσαν ως κατοικία κυπριακές διευθύνσεις κοντά σε εκείνη του χρηματιστή. Η δημοσιογραφική ομάδα του OCCRP παραθέτει δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ότι κανένας εξ αυτών δεν απέκτησε το κυπριακό διαβατήριο.

Η λονδρέζικη εταιρεία που κατονομάζεται στην έρευνα, διαψεύδει ότι δέχθηκε ως πελάτη της τον κ. Λόου, ισχυριζόμενη ότι τον παρέπεμψε σε άλλη εταιρεία. 

Οι δημοσιογράφοι, ωστόσο, επικαλούνται συμβόλαιο μεταξύ των δύο με ημερομηνία 7 Μαΐου 2015 και τιμολόγια από την εταιρεία του Λονδίνου προς εταιρείες στην Κύπρο τα οποία σχετίζονται με τις κινήσεις του καταζητούμενου χρηματιστή αναφορικά με το διαβατήριο εκείνη τη χρονιά.

Το Νοέμβριο του 2016, πέντε μήνες μετά από τις κατηγορίες σε βάρος του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Τζο Λόου εμφανίζεται να ζητά ξανά τη βοήθεια την εν λόγω εταιρείας για την αγορά μεγαλύτερου ακινήτου στην Αγία Νάπα, ακυρώνοντας το συμβόλαιο της αρχικής αγοράς και υπογράφοντας καινούριο.

Ο Τζο Λόου καταζητείται για την καταγγελλόμενη εμπλοκή του στην υπεξαίρεση άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας το 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»