Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ: Σταθερή η θέση της Ρωσίας με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού

Η θέση της Ρωσίας αναφορικά με το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού παραμένει σταθερή, σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο κατά την παρουσία του στην Ελλάδα. 

Ο κ. Γκρούσκο, που είχε συναντήσεις στις 28 και 29 Ιανουαρίου με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στην πενταμερή εντείνονται οι εικασίες αναφορικά με τη βάση στην οποία θα διεξαχθεί. «Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημάδια από διάφορες πρωτεύουσες ότι η ρεαλιστική φόρμουλα θα ήταν η δημιουργία δύο κρατών ή μιας χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας. Όμως η δική μας θέση παραμένει αναλλοίωτη. Υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία ξεκάθαρα υποδεικνύουν ότι η απόφαση πρέπει να βασίζεται στην αρχή της δικοινοτικότητας και της της διζωνικότητας», σημείωσε.  

Παράλληλα, ο κ. Γκρούσκο σημείωσε ότι η Ρωσία εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τρέχουσες παρωχημένες στρατιωτικές εγγυήσεις πρέπει να αντικατασταθούν από τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη θέση που θα πάρουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου και πρόσθεσε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει «εντός του πλαισίου εκείνων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάποτε καθόρισαν τον δρόμο στον οποίο θα έπρεπε να κινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία».

Τέλος, ο κ. Γκρούσκο σημείωσε ότι η χώρα του διατηρεί ισχυρό ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να μην μετατραπεί σε περιοχή συγκρούσεων αλλά να παραμείνει πεδίο συνεργασίας. «Αυτό επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες απειλές και προκλήσεις στην περιοχή» ενώ η εμφάνιση άλλης μιας ζώνης έντασης σε αυτή την περιοχή, επιπρόσθετα στη Σύρια και τη Λιβύη, θα επιδεινώσει την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας και θα επηρεάσει άμεσα την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πολύρωρη δικαστική διαδικασία για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Διαφοροποίηση ρόλων και ενστάσεις συνηγόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ