Μετά το ξέσπασμα, σηκώνει μανίκια και βάζει… εμβόλιο στη διαφθορά ο Αναστασιάδης

Αφού απάντησε ξεσπώντας σε όλες τις κατηγορίες που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση του ο Νίκος Αναστασιάδης, σήμερα σηκώνει μανίκια και παρουσιάζει τα μέτρα πάταξης κατά της διαφθοράς που έχει εξαγγείλει από τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 30 το απόγευμα, στην παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης, Έμιλυς Γιολίτη και του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Παναγιώτη Σεντώνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το βράδυ της Πέμπτης σε ένα διάγγελμα που δεν συνηθίζεται, ειδικά για θέματα που άπτονται της διαφθοράς, για πρώτη φορά, πέραν των περιστασιακών απαντήσεων που έδωσε επ΄ ευκαιρία κάποιων συνεντεύξεων του στο παρελθόν, σήκωσε το γάντι και απάντησε σε σωρεία κατηγοριών των οποίων έγινε δέκτης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ για τα ζητήματα διαφθοράς, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον θόρυβο που γίνονται από fake news, όπως ο ίδιος υπέδειξε, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς.

Πέραν των πυρών που εξαπέλυσε προς κάθε κατεύθυνση, παραδέχθηκε πως στην Κύπρο υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, την ίδια ώρα που ανάλαβε το βάρος της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες και στη Βουλή, η οποία όπως είπε για τόσα χρόνια δεν άσκησε τον δέοντα έλεγχο που όφειλε να κάνει, κατηγορώντας τα κόμματα εκ των υστέρων να φωνάζουν για το θέμα της διαφθοράς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, διατήρησε τους υψηλούς τόνους με τον Γενικό Ελεγκτή, υποδεικνύοντας πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θέλει να εμφανίζεται ως ο μόνος έντιμος, ενώ υπενθύμισε τις δικές του δηλώσεις μετά την κόντρα του με τον Γενικό Εισαγγελέα για τα όρια των αρμοδιοτήτων του και το θέμα των φακέλων. Σφοδρή ήταν η επίθεση του και κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορώντας το πως με τη στάση του έθεσε σε κίνδυνο την οικονομία του κράτους και με τερατώδη ψεύδη, όπως είπε χαρακτηριστικά, έθεσαν σε κίνδυνο την κατάρρευση του κράτους ή την φυσική ή οικονομική επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολομέτωπη επίθεση Αναστασιάδη στους επικριτές του-Απάντησε σε όλους και σε όλα

Αν και πολλοί περίμεναν να ακούσουν στο διάγγελμα χθες από τον Πρόεδρο μέτρα για πάταξη της διαφοράς, αυτό δεν συνέβη, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να περιοριστεί στις απαντήσεις και τα μέτρα να ανακοινωθούν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Για αυτό το λόγο αναφέρθηκε εκτενώς και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε, ωστόσο χωρίς να μπαίνει σε απαντήσεις επί της ουσίας, απέδωσε την σκληρή κριτική που δέχεται σε εσκεμμένη διαστρέβλωση μέσα από τη διασπορά χαλκευμένων φημών ή λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων, βιομηχανίας λάσπης. 

Η βασική φιλοσοφία της τοποθέτησης του Νίκου Αναστασιάδη για το ζήτημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος μπορεί να συρρικνωθεί στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που θα έβγαζε την Κύπρο από την οικονομική κρίση, ωστόσο κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν, με τα κόμματα να μην αντιδρούν , ενώ την ώρα που η Κυβέρνηση λάμβανε μέτρα και σε έξι περιπτώσεις αυστηροποίησε τα κριτήρια, ήρθαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera που ενέπλεξαν πρόσωπα που ανήκαν στην αντιπολίτευση.

Από εκεί και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε την εντύπωση πως για την Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια βιομηχανία παραγωγής αντιπολιτευτικού λόγου με τη συμμετοχή των ηγεσιών κάποιων κομμάτων και συγκεκριμένων μέσων, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν και fake news ώστε να πλήξουν τον ίδιο και την διακυβέρνηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφισαν και πήραν την λίστα Γιωρκάτζη οι βουλευτές-Εν αναμονή της δημοσιοποίησης

Πλέον μετά και το χθεσινό «ξέσπασμα» του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει σήμερα η παρουσίαση των μέτρων για πάταξη της διαφθοράς που ο ίδιος χαρακτήρισε την μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να δημιουργήσουμε το ισχυρότερο κατά το δυνατόν, δίκτυο προστασίας από την διαφθορά. Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τα κόμματα σε κλίμα εποικοδομητικής πολιτικής αντιπαράθεσης, από κοινού να αντιμετωπίσουν τόσο το πρόβλημα της διαφθοράς, όσο και  τα άλλα κρίσιμα προβλήματα ύπαρξης, που ο λαός αντιμετωπίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προσπάθεια για εφαρμογή πακέτου μέτρων για πάταξη της διαφθοράς έγινε κατά τη διάρκεια που στο Υπουργείο Δικαιοσύνης βρισκόταν ο Ιωνάς Νικολάου, όταν παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της διαφθοράς το 2017. Πάνω στο εν λόγω προσχέδιο, έγιναν αλλαγές πρόσφατα και τέθηκε υπόψη των κομμάτων τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Σε αυτό το μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2019 ετοιμάσθηκε το Σχέδιο Δράσης για υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάνω στην προϋπάρχουσα εργασία που έχει γίνει, σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις κομμάτων και φορέων που εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα θα δέσουν τα νέα μέτρα που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ανακοινωθούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της αυριανής συνέντευξης Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 30 το πρωί.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής κατά της διαφθοράς που αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα είναι το κράτος δικαίου, η διαφάνεια και η λογοδοσία, στοχεύοντας στην πρόληψη, τον Νομοθετικό εκσυγχρονισμό και την εποπτεία.

Δειτε Επισης

Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη ο Πρόεδρος για συζήτηση υλοποίησης τερματικού στο Βασιλικό
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»