Αναζητώντας τη διαφάνεια... Ο Πρόεδρος διάγγελμα, η Βουλή λίστα Γιωρκάτζη

Καθοριστικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαφθοράς που μονοπωλεί την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, θα φέρει η σημερινή ημέρα, αφενός με την έγκριση δημοσιοποίησης της ταλαιπωρημένης λίστας Γιωρκάτζη στην Ολομέλεια της Βουλής και αφετέρου με το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι προγραμματισμένο για τις οκτώ το βράδυ για πάταξη της διαφθοράς.

Την ώρα που το πολιτικό σύστημα σείεται από τις αποκαλύψεις και τον απόηχο που προκάλεσε το βίντεο του Al Jazeera, την ώρα που η  κρίση μεταξύ των κορυφαίων θεσμών του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή για τα όρια των αρμοδιοτήτων του δεύτερου καλά κρατεί , την ώρα που τα κόμματα και ειδικά το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ σφυροκοπούν το Προεδρικό, και την ώρα που ένα ένα νυν και πρώην μέλη Υπουργικών Συμβουλίων καταθέτουν στην Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, αναδεικνύοντας μέσα από τις καταθέσεις τους την έλλειψη δικλείδων ασφαλείας για νόμιμη και ομαλή λειτουργία του ΚΕΠ,  η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη έρχεται να προστεθεί, στη δημόσια συζήτηση για τη διαφθορά, χωρίς όμως να αναμένεται να δώσει και την ανάλογη ουσία στη συζήτηση.

Παράλληλα, το αποψινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αυριανή συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα πάταξης της διαφθοράς, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα καταδείξουν εάν πρόκειται για μέτρα που θα φέρουν τομές στην πάταξη του φαινομένου ή απλώς αν θα προστεθούν στην μακρά λίστα μέτρων που ήδη βρίσκονται ενώπιον της Βουλής με προοπτική σε κάποια φάση να υιοθετηθούν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει μέσα από το αποψινό διάγγελμα, που είναι προγραμματισμένο στις οκτώ, να διασκεδαστεί ως ένα βαθμό το αίσθημα ολοκληρωτικής απαξίωσης που διακατέχει τους πολίτες και να δώσει απαντήσεις για την σκληρή κριτική και τις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά σε μια σειρά κατηγοριών για τη διαφθορά σε κυβερνητικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, ενώ στην αυριανή συνέντευξη Τύπου στην παρουσία του ιδίου, της υπουργού Δικαιοσύνης, Έμιλυς Γιολίτη και του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Παναγιώτη Σεντώνα, θα δώσει το στίγμα των προτάσεων για πάταξη της διαφθοράς.

Σε ότι αφορά το διάγγελμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά θα απαντήσει εκτενώς σε μια σειρά κατηγοριών της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά το ΚΕΠ και τις κυβερνητικές αποφάσεις των τελευταίων οκτώ χρόνων, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει και ένα πιο προσωπικό ύφος, απαντώντας στις κατηγορίες που αφορούν το περιβάλλον του, τις οποίες χαρακτήρισε στο παρελθόν χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Τέλος ο Νίκος Αναστασιάδης, ενδεχομένως να δώσει και το στίγμα των προθέσεων του σε ότι αφορά τα μέτρα πάταξης της διαφθοράς, τα οποία όμως θα αναλύσει εκτενώς στην αυριανή συνέντευξη Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προσπάθεια για εφαρμογή πακέτου μέτρων για πάταξη της διαφθοράς έγινε κατά τη διάρκεια που στο Υπουργείο Δικαιοσύνης βρισκόταν ο Ιωνάς Νικολάου, όταν παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της διαφθοράς το 2017. Πάνω στο εν λόγω προσχέδιο, έγιναν αλλαγές πρόσφατα και τέθηκε υπόψη των κομμάτων τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Σε αυτό το μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2019 ετοιμάσθηκε το Σχέδιο Δράσης για υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάνω στην προϋπάρχουσα εργασία που έχει γίνει, σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις κομμάτων και φορέων που εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα θα δέσουν τα νέα μέτρα που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ανακοινωθούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της αυριανής συνέντευξης Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 30 το πρωί.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής κατά της διαφθοράς που αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα είναι το κράτος δικαίου, η διαφάνεια και η λογοδοσία, στοχεύοντας στην πρόληψη, τον Νομοθετικό εκσυγχρονισμό και την εποπτεία.

Η λίστα Γιωρκάτζη
Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις τέσσερις το απόγευμα, τα φώτα θα στραφούν στη Βουλή η οποία για τρίτη φορά θα κληθεί να ψηφίσει για τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Το συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί για χρόνια την κοινή γνώμη, επανήλθε με τα κόμματα να έχουν ήδη συμφωνήσει στην Ad hoc επιτροπή, για τη δημοσιοποίησή της στη σημερινή συνεδρία.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής η λίστα θα αναρτηθεί ως μέρος των πρακτικών της Ολομέλειας στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ανατρέξει για να δει τα ονόματα των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, όπως καταγράφηκαν κατά την περίοδο έκδοσης της λίστας από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί από τις υπηρεσίες της Βουλής, αν η δημοσιοποίηση θα γίνει αμέσως μετά το πράσινο της Ολομέλειας, ή αν θα χρειαστεί χρόνος για να αναρτηθεί στο site της Βουλής.

Αν και κάποια κόμματα επένδυσαν πολλά στη δημοσιοποίηση της λίστας στο όνομα της διαφάνειας, η δημοσιοποίηση της δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά στον δημόσιο διάλογο, αφού τα στοιχεία της πέραν του γεγονότος ότι είναι χρονικά παρωχημένα, είναι και ελλιπή. Εξάλλου ήδη αρκετά πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, έχουν ξεκαθαρίσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους, την κατάσταση των δανείων τους και αν αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα, αμφισβητώντας τα στοιχεία.

Η τελευταία φορά που η Βουλή ψήφισε για την δημοσιοποίηση της λίστας, ήταν τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε μετά το γνωστό φιάσκο με τον Δημήτρη Συλλούρη που την ώρα που προέδρευε της Ολομέλειας της Βουλής, εκτελούσε και χρέη προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, λόγω της απουσίας του Νίκου Αναστασιάδη στο εξωτερικό.

Πάντως, τότε 14 βουλευτές με δημόσιες τοποθετήσεις τους, δημοσιοποίησαν ότι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δίνοντας ταυτόχρονα εξηγήσεις για την κατάσταση των δανείων τους.

Αν είναι κάτι στο οποίο όλα τα κόμματα συμφωνούν για το συγκεκριμένο θέμα, είναι πως η λίστα αναφέρεται σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που για κάποιους λόγους, πολλές φορές για δάνεια που ήταν συνοφειλέτες ή εγγυητές  ή λόγω ασυνεννοησίας με την τράπεζα, μπήκαν στην συγκεκριμένη λίστα. Ωστόσο τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα που λόγω της ιδιότητας τους έτυχαν ευνοϊκού χειρισμού και έλαβαν δάνεια με προνομιακό επιτόκιο, ή τους διαγράφηκαν δάνεια δεν βρίσκονται στη λίστα.

Συνεπώς, αναγνωρίζεται σχεδόν από όλους πως η δημοσιοποίηση της λίστας αποτελεί το πρώτο βήμα ενός μακρύ δρόμου μέχρι την πλήρη διαφάνεια για τις σχέσεις των ΠΕΠ με τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: O κύβος ερρίφθη-Δημοσιοποιείται αύριο μετά το «ναι» της Βουλής η Λίστα Γιωρκάτζη

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών