Απογοητευμένος για τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά ο Κ. Χατζηγιάννη

Για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ενημέρωσε ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), το Προεδρείο της Συνέλευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χατζηγιάννης που συμμετείχε χθες, μέσω διαδικτύου, σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης, την οποία προσφώνησε η Γενική Γραμματέας του ΟΑΣΕ, Helga Schmid, στηλίτευσε το άνοιγμα, με οδηγίες του Τούρκου Προέδρου, τμήματος της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το οποίο συνιστά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Εξέφρασε δε απογοήτευση για τις διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά, εν μέσω των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών και της ανακοινωθείσας πρόθεσης  του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, το επόμενο διάστημα. Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την ελπίδα η Διάσκεψη να οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στον χειρισμό της πανδημίας του Covid-19 στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννης απηύθυνε έκκληση όπως, στις στρατηγικές εμβολιασμού των συμμετεχόντων Κρατών, δίδεται προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική διάσταση.  Για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε την ελπίδα οι Συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ να συνεχίσουν να συνεργάζονται εποικοδομητικά με τις πλευρές για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας και την επίλυση ζητημάτων που εκκρεμούν σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας προς αντιμετώπιση νέων προκλήσεων κατά της ασφάλειας που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, οι παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες κρατών και η διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των αποστολών παρακολούθησης εκλογών όσον αφορά στην επιβεβαίωση της τήρησης από τα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ των δεσμεύσεών τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη διασφάλισης εποπτείας στο επίπεδο του ΟΑΣΕ όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις συστάσεις του για περαιτέρω βελτιώσεις.

Στηλιτεύοντας τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ, περιπτώσεις κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε την ανάγκη συστηματικότερης παρακολούθησης από τον ΟΑΣΕ της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα συμμετέχοντα Κράτη και την εκπόνηση σχετικών εκθέσεων, σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών