Συνεχίζεται ο χαρτοπόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο

Συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων και δηλώσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ανακοίνωση της Ελλάδας για επέκταστη των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο.

Σε νέα ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν επηρεάζει το Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, “οι σχεδιασμοί της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καταλήγουν στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο Πέλαγος”.

Αναφέρεται περαιτέρω ότι η Τουρκία “έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στην ημίκλειστη θάλασσα του Αιγαίου όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστό τοις πάση η στάση μας στο θέμα αυτό ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία πλοήγησης και πρόσβασης στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών".

Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτή τη στάση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, αν δεν συμφωνήσουμε με Τουρκία, λέει ο Μητσοτάκης

«Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον Πρόεδρο Eρντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας», τονίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας επηρεάζουν τη σχέση της Άγκυρας με την Ευρώπη και εκτίμησε ότι για αυτό τον λόγο η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση πως η Τουρκία συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της φιλίας στην περιοχή», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η διαφορά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μπορεί να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση «μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων».

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ