Άνοιξε τον δρόμο για ψήφιση του προϋπολογισμού το Υπουργικό-Το μπαλάκι στην ΕΔΕΚ

Σημαντικές αποφάσεις οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή στην κρίσιμη συνεδρία αύριο το απόγευμα, έλαβε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τις αποφάσεις που αφορούν το θέμα των εκποιήσεων, οι οποίες τέθηκαν ως κόκκινη γραμμή, κυρίως από την ΕΔΕΚ, ώστε να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά τη σημερινή του συνεδρία, να εξουσιοδοτήσει την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τη δημιουργία Δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας σε σχέση με υποθέσεις που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα η Έμιλυ Γιολίτη εξουσιοδοτήθηκε, όπως προβεί σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις επί του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019», έτσι ώστε να καλύπτει, μεταξύ άλλων, και διαφορές που προκύπτουν από/ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική αναφορά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με σκοπό την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων αυτών πριν τη διενέργεια των εκποιήσεων. 

Σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, εξήγησε πως, «εάν ο πιο πάνω στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση του Νομοσχεδίου, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα ετοιμαστεί το ταχύτερο δυνατό νέο Νομοσχέδιο για να υποβληθεί προς έγκριση».

«Περαιτέρω, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να έρθει σε επαφή με την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απευθύνοντας έκκληση στην Ανώτατη Δικαστική Αρχή, όπως δώσει οδηγίες και προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για επιτάχυνση εξέτασης των υποθέσεων που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, μέχρι την πλήρη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος».

Ένα θέμα που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες τις επαφές του Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, ήταν το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας μέσω του Σχεδίου Εστία. Στη σημερινή του συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους δανειολήπτες που, ενώ υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία και παρόλο που πληρούν τα βασικά κριτήρια εισδοχής σε αυτό, δεν είναι δυνατό να ενταχθούν, λόγω μη ικανοποίησης του κριτηρίου βιωσιμότητας. Δηλαδή με βάση τους όρους του Σχεδίου Εστία δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, για αυτές τις κατηγορίες δανειοληπτών το κράτος θα σταθεί αρωγός, παρέχοντάς τους στήριξη, μέσω εναλλακτικών λύσεων, όπως μεγαλύτερη απομείωση του ύψους του δανείου τους, μεγαλύτερη συνεισφορά από το κράτος ή συνδυασμός των δύο πιο πάνω, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν την κύριά τους κατοικία.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών, όπως το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάσει συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής για την υλοποίηση σχεδίου που θα καλύπτει τις κατηγορίες αυτές των δανειοληπτών. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το απόγευμα ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναμένεται να ενημερώσει εκτενώς το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για τα αποτελέσματα των επαφών του με στελέχη της Κυβέρνησης και τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το θέμα του πρϋπολογισμού και τα αιτήματα που έθεσε η ΕΔΕΚ και ακολούθως να ληφθούν οι αποφάσεις και να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους τρεις βουλευτές του κόμματος. 

Σχετικές αποφάσεις, αναμένεται να λάβει εντός της ημέρας και το Κίνημα Αλληλεγγύης, το Εκτελεστικό Γραφείο της οποίας βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας. Πάντως, παρά τη δυσφορία που εκφράστηκε από την Ελένη Θεοχάρους στη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, το Κίνημα Αλληλεγγύης δεν αναμένεται να αλλάξει τη θετική του στάση απέναντι στον προϋπολογισμό. Το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος θα συνεδριάσει το πρωί, εν αναμονή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Για αυτό το λόγο θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στον αέρα ο προϋπολογισμός-Πάει για ναι η ΕΔΕΚ, τρικλοποδιά από Αλληλεγγύη

«Σκοπός μας να βρίσκουμε λύσεις»

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρη Δημητρίου, ανέφερε πως «το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση ξεκαθάρισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να λυθεί μια και έξω το ζήτημα της εκδίκασης των υποθέσεων ενυπόθηκων δανείων. Την Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Νομικών. Η σημερινή απόφαση είναι ξεκάθαρη. Μέχρι την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας η Υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις με το Ανώτατο Δικαστήριο, ούτως ώστε να εξεταστούν οι υποθέσεις που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης».

Περαιτέρω το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει, εξουσιοδότησε τον Υπουργό των Οικονομικών για να φέρει συγκεκριμένη, ενναλακτική πρόταση για δανειολήπτες που δεν καλύπτονται από το κριτήριο της βιωσιμότητας για το σχέδιο Εστία ούτως ώστε να προστατευθεί η κύρια κατοικία αυτών των συμπολιτών μας.

«Σκοπός της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να βρίσκει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Και ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται και με αποφάσεις όπως αυτές», είπε ο κ. Δημητρίου. 

 

Δειτε Επισης

Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές