Δευτέρα 1 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η εκτίμηση Αβέρωφ για καλοκαιριάτικο τσουνάμι, οι θέσεις Χάρη και τα δύο κράτη

  15/01/2021 09:26
Η εκτίμηση Αβέρωφ για καλοκαιριάτικο τσουνάμι, οι θέσεις Χάρη και τα δύο κράτη

Η εκτίμηση Αβέρωφ για καλοκαιριάτικο τσουνάμι, οι θέσεις Χάρη και τα δύο κράτη

  15/01/2021 09:26
Εάν δεν ευοδωθεί η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα έχουμε καλοκαιριάτικα τσουνάμια, διαμήνυσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα της Αμμοχώστου.
 
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Προκλήσεις», στο κρατικό κανάλι, εκτίμησε πως εάν θα έχουμε και μια επίσημη Διάσκεψη για την Κύπρο και αν μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν βγει άσπρος καπνός, θα ζήσουμε τσουνάμι και θα χάσουμε το Βαρώσι.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, άσκησε κριτική στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Ακούω ότι αυτή η ιστορία μετά από 47, συνεχώς πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε, να μην υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα… Θέλω να δω μια επίσημη πενταμερή για να συζητηθεί επί της ουσίας και να βρούμε λύση στο Κυπριακό», υπέδειξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
«Ακούω καθημερινά να λεν πως θα μας παγιδεύουν, πως χρειαζόμαστε χρόνο. Μα 47 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, μετά από δεκάδες προσπάθειες, θέλουμε ακόμα μερικές δεκαετίες; Δεν θα υπάρχει Κύπρος. Μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», εκτίμησε ο κ. Νεοφύτου.
 
Και πρόσθεσε: «Μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε ο ένας πίσω από τον άλλο και θα βγάζουμε ανακοινώσεις και θα κλαίμε την Αμμόχωστο. Τα Βαρώσια που για έξι φορές ο διεθνής παράγοντας μας τα πρόσφερε στο πιάτο και η ε/κ πλευρά είπε όχι… Εμείς το 1978 δύο φορές είπαμε όχι. Γιατί; Είναι εύκολο και κανείς δεν αμφισβητεί. Πρέπει και εμείς να ανασκοπήσουμε το παρελθόν και να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα», σημείωσε. Αν είναι ένα δίδαγμα που βγαίνει για το Κυπριακό, είπε, είναι πως κάθε πέρυσι και καλύτερα.
 
Αναφερόμενος στο πλαίσιο λύσης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπενθύμισε τη δήλωση του μετά το Κρανς Μοντανά. «Δήλωσα μετά από το Κρανς Μοντανά, ότι το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν η καλύτερη προίκα του Κυπριακού από την ύπαρξη του Κυπριακού Προβλήματος. Για αυτό έδωσα τα εύσημα στον Νίκο Αναστασιάδη. Για αυτό όμως σημειώνω και  πιστώνω και τον Νίκο Κοτζιά. Στο Κρανς Μοντανά όπου έγινε θέση του ΓΓ ότι επιτέλους πρέπει να κάνουμε ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένους εγγυητές».
 
Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα συμβεί στη Νέα Υόρκη και ποια στάση θα κρατήσει η άλλη πλευρά. «Να μην είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε στην άτυπη πενταμερή και θα μας γλιτώσουν ακόμα μια φορά οι Τούρκοι και οι Τ/κ. Τα ξαναζήσαμε στη Νέα Υόρκη όταν πηγαίναμε περίπατο να ξαναδούμε τη Νέα Υόρκη και ο Ντενκτας θα έλεγε ένα μεγάλο όχι. Η δική μου εκτίμηση είναι πως οι Τούρκοι δεν θα έρθουν να προτάξουν ενώπιων των διεθνών παραγόντων τα δύο κράτη».
 
«Στην πολιτική», εξήγησε, «δεν είναι για να κάνεις αναλύσεις μόνο του χθες. Στην πολιτική έχεις μια ευθύνη και να προβλέπεις. Να πληροφορείσαι και να εκτιμάς. Δεν είχα επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά είμαι πολιτικός που συνομιλώ με ανθρώπους του διεθνούς παράγοντα. Η Τουρκία θα πάει στη Νέα Υόρκη για να προτάξει την πολιτική ισότητα και πιθανώς ίσως να προτάξει την κυριαρχική ισότητα».
 
Ερωτηθείς αν είμαστε προετοιμασμένοι για την άτυπη πενταμερή, ο κ. Νεοφύτου, εκτίμησε πως «δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση ΔΔΟ χωρίς την πολιτική ισότητα. Δεν μπορούν να αναμένουν οι Τ/κ ότι μπορούν να πετύχουν την πολιτική ισότητα αλλά την ίδια ώρα να παραμένουν στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Σωστά δηλώνει ο Πρόεδρος ότι πρέπει να φτιάξουμε κράτος λειτουργικό. Αν για κάθε θέμα χρειάζεται μια θετική ψήφος αμφοτέρων των κοινοτήτων θα δημιουργούνται προβλήματα. Πολύ σωστή θέση. Πολύ σωστή θέση είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία».
 
Η δική μας θέση, συνέχισε, «είναι πως θέλουμε ένα λειτουργικό κράτος και θα πω πραγματικότητες. Τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι έμαθαν να ζουν ξεχωριστά από το 1964. Άρα τι πρέπει να διασφαλίσουμε και στους δύο; Ότι και μετά τη λύση η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει. Άρα όλες οι εξουσίες που έχουν σχέση με την καθημερινότητα να δοθούν στις αυτόνομες διοικητικά οντότητες. Να αφήσουμε στην κεντρική εξουσία τόσες μόνο εξουσίες που διασφαλίζουν τη μια κυριαρχία τη μια διεθνή προσωπικότητα , τη μια ιθαγένεια, ένα νόμισμα, μια ΑΟΖ και ένα FIR. Από εκεί και πέρα να δώσουμε τις υπόλοιπες εξουσίες στις αυτόνομες οντότητες, να μην αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών. Να νιώθουν και οι Τουρκοκύπριοι ότι αυτόνομα διοικούνται».
 
Ερωτηθείς για τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα και τους ανθρώπους στους οποίους ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για τα δύο κράτη, ο κ. Νεοφύτου, τόνισε πως «ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε μαζί μου για οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης πέραν από το συμφωνημένο πλαίσιο».
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε πως «όλες οι διακηρυγμένες θέσεις του Προέδρου συμπίπτουν με τις διαχρονικές θέσεις του ΔΗΣΥ από την ίδρυση του. Αυτά που στα έγγραφα και τις επιστολές, τις δηλώσεις του και τις τοποθετήσεις του στο εθνικό συμβούλιο».
 
Σε ότι αφορά το θέμα που ηγέρθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά τη συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη, όπου ανέλυε τον νέο ρεαλισμό στο Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως δεν γνώριζε από πριν για το άρθρο του Χάρη Γεωργιάδη. «Συζητήσαμε το θέμα συλλογικά στο εκτελεστικό γραφείο την επομένη της συνέντευξης. Είπα προηγουμένως ότι μια είναι η Κύπρος, εξίσου ένας είναι ο ρεαλισμός. Ο πατριωτικός ρεαλισμός όπως τον περιέγραψα και με τη δήλωση που έκανα ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και συμφώνησε και ο Χάρης με τη δήλωση που θα έκανα. Είμαστε ένα πλουραλιστικό κόμμα. Δεν έχουμε τη ξύλινη γλώσσα να μιλάμε όλα τα στελέχη με τον ίδιο τρόπο. Σας είπα ότι στην ανακοίνωση μου που συζητήθηκε με τον Χάρη και συμφώνησε γιαυτό ξεκαθάρισαν τα πράγματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας