Τρίτη 2 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Χωρίς τις αλλαγές στο ΓεΣΥ που ζήτησε η ΕΔΕΚ ο προϋπολογισμός-Αυξημένος κατά 339 εκ.

  12/01/2021 17:06
Χωρίς τις αλλαγές στο ΓεΣΥ που ζήτησε η ΕΔΕΚ ο προϋπολογισμός-Αυξημένος κατά 339 εκ.

Χωρίς τις αλλαγές στο ΓεΣΥ που ζήτησε η ΕΔΕΚ ο προϋπολογισμός-Αυξημένος κατά 339 εκ.

  12/01/2021 17:06
Αυξημένο κατά €339.912.290, εκ των οποίων €220 εκ. αφορούν πιστώσεις για αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021 που είχε καταψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 17 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει στην επιστολή του, ότι στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 έχουν περιληφθεί οι τροπολογίες που τέθηκαν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της καταψήφισης του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021 και οι οποίες συγκέντρωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πέραν των πολλών αλλαγών που αποδέχθηκε για το θέμα του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση, έβαλε μπλόκο σε ότι αφορά τις αλλαγές που ζήτησε η ΕΔΕΚ για το θέμα του ΓεΣΥ. Ειδικότερα αναφέρεται ότι δεν δύναται να γίνουν αποδεκτές, λόγω του ότι επηρεάζεται η όλη φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού σχεδίου υγείας. Ωστόσο, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν σε αναβάθμιση των υποδομών, όπως είναι η επέκταση της αιματολογικής κλινικής και προμήθεια εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, επέκταση Μονάδων Ατυχημάτων και Εκτατής Ανάγκης σε όλη την Κύπρο, ενίσχυση Μακαρίου νοσοκομείου, κατασκευή ειδικής μονάδας μεταδοτικών ασθενειών στο Γενικό νοσοκομείο Λεμεσού. Ο συνολικός προϋπολογισμός των πιο πάνω έργων ανέρχεται στα 78,5 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Υπουργός Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Βουλής μεταφέρει την παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2021 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2023 συζητηθεί και ψηφιστεί από την Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τονίζει πως "αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία".
 
Αναφέρει ότι «είναι ύψιστης σημασίας το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 να τύχει της αποδοχής και ψήφισης από την Ολομέλεια του Σώματος καθότι θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους, η στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, καθώς και η εφαρμογή των δράσεων για την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
 
«Η μη ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα επιτρέψει την προσφυγή μας στις αγορές για την άντληση της αναγκαίας ρευστότητας για χρηματοδότηση όλων των δράσεων που απαιτούνται για στήριξη της οικονομίας», υπογραμμίζει.
 
Οι πιστώσεις για την πανδημία
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας περιλήφθηκαν πρόσθετες πιστώσεις ύψους €220 εκ. περίπου και αφορούν τα ακόλουθα:

Περίληψη πιστώσεων ύψους €200 εκ. στα πλαίσια της ανάγκης στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, λόγω εφαρμογής μέτρων για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας, περίληψη πιστώσεων ύψους €20 εκ. για την παροχή στήριξης για την ευρύτερη τόνωση της οικονομίας εάν απαιτηθεί και περίληψη πρόσθετων πιστώσεων ύψους €120.000 για αγορά υπηρεσιών για την λειτουργία Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πολιτών για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι έχουν ενσωματωθεί και οι τροποποιήσεις που είχαν υποβληθεί από την Κυβέρνηση και συζητήθηκαν σε δύο συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και τέθηκαν προς ψήφιση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια του Σώματος την 17η Δεκεμβρίου και οι οποίες επέφεραν αύξηση στις πιστώσεις του αρχικού νομοσχεδίου ύψους €136.709.55 για το 2021.

Μεταξύ των τροπολογιών των κομμάτων που περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, και αυτές που αφορούν την αποκοπή ποσοστού ύψους 10% από διάφορες ομάδες δαπανών συνολικού κόστους €21.374.265 και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Βουλής, σύμφωνα με την σχετική πρόνοια του Συντάγματος.

Αναφέρει επίσης ότι περιλήφθηκαν και πρόσθετες πιστώσεις ύψους €4.257.000 ως ανθρωπιστική βοήθεια προς το Λίβανο μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και τις καταστροφές που αυτή επέφερε το Καλοκαίρι του 2020.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών απαντά και στο αίτημα των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πολιτικών παρατάξεων για συζήτηση σειρά εισηγήσεων τους που αφορούν μεταξύ άλλων την εισαγωγή κατώτατου μισθού, την κατώτατη σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους, την δυνατότητα αφυπηρέτησης ατόμων που εργάζονται σε βαριά επαγγέλματα πριν το υφιστάμενο όριο αφυπηρέτησης τους, το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων και για την λήψη άμεσων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας