Οι φωτιές που άναψε ο Χάρης, τα καρφιά του ΑΚΕΛ και ο Αβέρωφ σε ρόλο πυροσβέστη

Την ώρα που η Τζέιν Χολ Λουτ βρίσκεται στην Κύπρο για τον δεύτερο γύρο επαφών της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, για να κλειδώσουν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς σε σχεδόν ένα μήνα, επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το ζήτημα της λύσης των δύο κρατών και αν τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατία διατύπωσε τέτοιες σκέψεις στο παρελθόν, μετά το ναυάγιο στο Κρνας Μοντανά.
 
Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, επανέρχεται στο ζήτημα, σημειώνοντας πως την ώρα που πληθαίνουν οι αποκαλύψεις ότι ο κ. Αναστασιάδης συζητούσε πίσω από τις πλάτες του λαού τη λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ με συνεχιζόμενες παρεμβάσεις του διατυπώνει απόψεις για ένα «νέο ρεαλισμό» στο Κυπριακό, με τον οποίο συνειδητά δεν αποκλείει διχοτομικές λύσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι με άρθρο του πριν μια εβδομάδα και συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή, ο Χάρης Γεωργιάδης, ανέλυσε τις απόψεις του για το Κυπριακό, διατυπώνοντας την πρόταση για νέο ρεαλισμό, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, στη βάση των νέων πραγματικοτήτων στην Κύπρο.
 
«Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να εκφράζει όποιες απόψεις θέλει, ακόμα και να υποστηρίζει τη διχοτόμηση. Επειδή όμως είναι ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του ΔΗΣΥ και μέχρι πρότινος βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Προεδρικό οφείλουν να τοποθετηθούν αν συμμερίζονται τις απόψεις του», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
 
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας δεν συμβιβάζεται με τη διχοτόμηση της Κύπρου και την οριστική παράδοση της μισής μας πατρίδας στην κατοχική δύναμη», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
 
Στη συζήτηση παρενέβει και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η θέση του κόμματος του παραμένει αναλλοίωτη και βασίζεται στη λύση στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
 
«Η διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού από την ίδρυσή του ήταν και παραμένει η επιδίωξη εξεύρεσης λύσης του κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα και χωρίς εγγυητές και κατοχικούς στρατούς», υπογραμμίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Και προσθέτει: «Και όπως και στο πλαίσιο Γκουτερες ήταν ξεκάθαρο, στις εδαφικές αναπροσαρμογές θα πρέπει να περιλαμβάνονται τόσο τα Βαρώσια όσο και η Μόρφου. Με τη χώρα μας ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάκτηση η οποία επιτεύχθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη, η λύση θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος όλων των Κυπρίων».
 
Τα πιο πάνω, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι απολύτως αναγκαία για να μπορεί να γίνει η λύση αποδεκτή από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, «θέση την οποία επικοινωνούμε προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό και το εξωτερικό».
 
«Τα δυο κράτη που ζητά η τουρκική πλευρά είναι η νομιμοποίηση της κατοχής και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να διασφαλίσουν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη του. Τέτοιες σκέψεις δεν είναι και δεν θα μπορούσε ποτέ να ήταν επιλογή του Δημοκρατικού Συναγερμού, της παράταξης που έδωσε διαχρονικά και συνεχίζει να δίνει αναρίθμητες μάχες για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου», ξεκαθαρίζει.
 
«Με την έλευση της κ. Λουτ επανεκκινεί η προσπάθεια για να συνεχίσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε στο Κρανς Μοντανά. Σ’ αυτή την προσπάθεια και στη στήριξη των θέσεων μας, είναι που είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ