Καταγγέλλει συντονισμένη επίθεση από Οδυσσέα και Νικόλα η Κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση περνά η Κυβέρνηση μετά τις διευκρινήσεις που εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δημοκρατικό Κόμμα, αναφορικά με το ζήτημα των πολιτογραφήσεων. Με γραπτή απάντηση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει πως ΔΗΚΟ και Ελεγκτική Υπηρεσία με τον τρόπο που δρουν εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. 

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της Έκθεση του Ελεγκτή που παρέδωσε σε τετ α τετ το πρωί στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Κούσιος, σημειώνει πως δεν εκπλήσσει το Προεδρικό, «ότι Ελεγκτική Υπηρεσία και ΔΗΚΟ,  εκδίδουν παράλληλα ανακοινώσεις είτε για να επιτεθούν στην Κυβέρνηση (ΔΗΚΟ) είτε για να απαντήσουν σε αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας από συνεντεύξεις (Ελεγκτική Υπηρεσία)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με καρφιά η έκθεση Οδυσσέα-Τα προσκόμματα από Κυβέρνηση και οι αρχαίοι φιλόσοφοι

Είναι προφανής ο στόχος, προσθέτει ο Κυριάκος Κούσιος, της εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων του ΔΗΚΟ. «Και όλα αυτά για να καλυφθούν οι ασήκωτες ευθύνες της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, ώστε να δικαιολογήσει τη ζημιογόνα στάση της για την πρωτοφανή καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η απάντηση Οδυσσέα στον ΠτΔ
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα του Φιλελευθέρου, σχετικά με έκθεση της που δεν δημοσιοποιήθηκε. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε αυτό που έχει τονίσει και στο παρελθόν, ότι το πρώην δικηγορικό του γραφείο κατ’ έτος ελέγχεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ έχει ελεγχθεί από την Moneyval, από τη ΜΟΚΑΣ, από τον Φόρο Εισοδήματος για τον ΦΠΑ κλπ…

«Ουδέν αρνητικό στοιχείο έχει προκύψει. Έχω μάλιστα πληροφορίες ότι έλεγχος έγινε και από την Ελεγκτική Υπηρεσία και παρά το ότι ο κ. Μιχαηλίδης ισχυρίζεται ότι πάντοτε δημοσιοποιεί τις εκθέσεις του, τη συγκεκριμένη επέλεξε να την κρατήσει στα συρτάρια. Γιατί;», διερωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Με σημερινή της ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εκδόθηκε λίγο μετά την παράδοση της Ετήσιας Έκθεσης της από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισημαίνει πως «το 2016, στο πλαίσιο διεξαγωγής ελέγχων γενικά για το θέμα της παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας (και όχι ειδικά με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες και επενδυτές), η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη, με επιτόπου επίσκεψη λειτουργού της, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε γενική επισκόπηση των διαδικασιών του ΚΕΠ».

Και προσθέτει: «Όπως είχε διαπιστωθεί, το ίδιο το Υπουργείο είχε αναγνωρίσει αδυναμίες στο Πρόγραμμα και είχε δρομολογήσει την αναθεώρηση των σχετικών κριτηρίων και διαδικασιών, με αποτέλεσμα να ληφθεί σχετική Απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13.9.2016, η οποία δεν είχε τότε ακόμη προλάβει να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεδομένου τούτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν προχώρησε σε εκείνη τη φάση σε περαιτέρω ελέγχους, ούτε ολοκλήρωσε τους ελέγχους με λήψη στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών, καμία επιστολή δεν στάλθηκε προς το Υπουργείο Εσωτερικών και καμία Έκθεση δεν ετοιμάστηκε».

«Συνεπώς», συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «δεν τίθεται θέμα μη δημοσιοποίησης έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τονίζεται ότι την περίοδο εκείνη δεν είχε ακόμη αρχίσει η εφαρμογή των διεθνών προτύπων ελέγχου του INTOSAI και ήταν η τελευταία χρονιά πριν την αλλαγή της διαδικασίας που προέβλεπε πλέον την ετοιμασία Ειδικών Εκθέσεων, αντί της ογκώδους ετήσιας έκθεσης με συνοπτικές αναφορές από πολλά θέματα».

«Στις 4 περιπτώσεις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, που εξέτασε προκαταρκτικά η λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να αντιληφθεί τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν, δεν περιλαμβάνεται αίτηση που είχε υποβληθεί μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνέταιροι ΔΕΠΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βλέπει αντιφάσεις το ΔΗΚΟ
Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα, επιμένει να ζητά απαντήσεις για το θέμα των πολιτογραφήσεων, κατηγορώντας την ίδια ώρα την Κυβέρνηση για διγλωσσία.

«Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ πέφτει σε αντιφάσεις και οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν τελικά έχει ή όχι πρόθεση να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Μέχρι στιγμής άλλα λέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του.
Δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει η Ε.Υ., λέει ο πρώτος. Η Ε.Υ. θα ελέγξει, λέγει ο δεύτερος. Τελικά ποια από τις δύο είναι η θέση της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ;», διερωτάται το Δημοκρατικό Κόμμα. 

Μάλιστα επιτίθεται και στον Γενικό Εισαγγελέα, επαναφέροντας το ζήτημα του ασυμβίβαστου του. «Σε ό,τι αφορά την Ερευνητική Επιτροπή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης παραδέχεται ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Άρα θα ελέγξει ο ίδιος τον εαυτό του. Εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: Αφού παραδέχεται το ασυμβίβαστο, γιατί δεν αφήνει μια ανεξάρτητη υπηρεσία που δεν έχει το όποιο ασυμβίβαστο, όπως είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία, να κάνει τη δουλειά της;», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Και προσθέτει: «Στο πόρισμα Καλογήρου, διαπιστώνεται πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε ότι αφορά την υπόθεση του Σαουδάραβα-με το τζετ τού οποίου ταξίδευσε δυο φορές στις Σεϋχέλλες, για διακοπές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μαζί με την οικογένειά του. Αυτό είχε διαπιστωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020. Πέντε μήνες μετά γιατί δεν έχει ξεκινήσει η ποινική διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης; Μήπως επειδή ο Σαουδάραβας επενδυτής είναι φίλος του κυρίου Αναστασιάδη;», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα