Ξανά στο… ρινγκ Κυβέρνηση και αντιπολίτευση-Η εμμονή ΔΗΚΟ και η πρόκληση ΑΚΕΛ

Στην αντεπίθεση πέρασε η Κυβέρνηση, στα πυρά που δέχεται από ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για το Επενδυτικό Πρόγραμμα, τόσο για τις πολιτογραφήσεις, όσο και για το ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή, που είχε ως αποτέλεσμα την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, από το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, με το Προεδρικό να τονίζει για άλλη μια φορά πως σέβεται τις γνωματέύσεις του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε σχέση με την εμμονή του ΔΗΚΟ αναφορικά με τους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις, οι οποίοι επιμένει πως πρέπει να παραδοθούν στον Γενικό Ελεγκτή, σε γραπτή του δήλωσή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε πως, «η Κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα μέσα στα πλαίσια και την έκταση των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, ευθύς μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από την ερευνητική επιτροπή που έχει διορίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας».
 
Είναι καλά γνωστό, αναφέρει ο κ. Κούσιος, «όπως και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής έχει δηλώσει, ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις νομικές γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος τεκμηριωμένα έχει εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να διεξάγονται δύο παράλληλες διαδικασίες διερεύνησης».
 
Σημειώνει εξάλλου ότι «η εμμονή του ΔΗΚΟ για διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων από τον Γενικό Ελεγκτή, που έχει περιορισμένες εξουσίες και αρμοδιότητες, συνεχίζεται για προφανείς πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους, εργαλιοποιώντας και αξιοποιώντας πολιτικά το πρώην στέλεχος του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Παράλληλα, το ΔΗΚΟ συνεχίζει να τιμωρεί τον λαό μας καταψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς τους κράτους και αφήνοντας εκτεθειμένες τις ευπαθείς ομάδες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συμπολίτες μας στο σύνολο τους, επικαλούμενο αστήρικτα επιχειρήματα που καμιά σχέση έχουν με τους προϋπολογισμούς και την οικονομική πολιτική».
 
Υπενθυμίζουμε, λέει ο κ. Κούσιος, «ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από προτροπή της Κυβέρνησης, έχει διορίσει ερευνητική επιτροπή αποτελούμενη από αξιόλογες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας για τη διερεύνηση όλων ανεξαίρετα των υποθέσεων πολιτογραφήσεων μέσω του ΚΕΠ».
 
Τονίζουμε, συνεχίζει η γραπτή δήλωση, «για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης οποιονδήποτε έχει παρανομήσει και έχει εκμεταλλευτεί το ΚΕΠ, και δεν θα διστάσει να ανακαλέσει υπηκοότητες όπως έπραξε μετά το πόρισμα Καλογήρου. Ο καθένας θα κριθεί από τα αποτελέσματα και το έργο του». 
 
Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ
Προηγουμένως, το ΔΗΚΟ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σήμερα Κυριακή 3/1/2021, κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να απαντήσει σε ποιο βαθμό θα έβλεπε εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή» στη διερεύνηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και απάντησε ότι:

(…) « Εάν ερευνούσε μέσω του Φόρου Εισοδήματος που οφείλει να ελέγχει, τα φορολογικά τέλη, ουδείς θα είχε αντίρρηση. Αλλά άλλες είναι οι αρμοδιότητες της Ερευνητικής Επιτροπής που λειτουργεί ως οιονεί δικαστική εξουσία και άλλες του Γενικού Ελεγκτή».  
 
Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία για ενδελεχή έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της ερευνητικής επιτροπής. Και αυτό παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές αξιωματούχων της κυβέρνησης του.
 
Είναι προφανές, συνεχίζει το ΔΗΚΟ «ότι ο ΠτΔ διαφωνεί επι ης ουσίας ότι ο ανεξάρτητος θεσμός του Γενικού Ελεγκτή, έχει αρμοδιότητα να ελέγξει το Πρόγραμμα».
 
Επίσης, τα περί δήθεν κατάργησης θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, συνεχίζει το Δημοκρατικό Κόμμα «εάν το σκάνδαλο διερευνήσει και η Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».
 
Καταλήγοντας, το ΔΗΚΟ σημειώνει πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι:
Μόνο με την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Βουλής, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει τους φακέλους. Γι’ αυτό καλούμε για ακόμη μια φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, ώστε να πετύχουμε τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση που απαιτεί η κοινωνία. Η κυβέρνηση οφείλει να επιτρέψει τον έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Δική της η απόφαση, δική της η ευθύνη».
 
Ο Κυριάκος Κούσιος απάντησε επίσης και στο ΑΚΕΛ, λέγοντας πως, «είναι πρόκληση από το ΑΚΕΛ, του οποίου στελέχη συνελήφθησαν να συνωμοτούν για να ξεγελάσουν το σύστημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), για να θησαυρίσουν, αλλά και επί διακυβερνήσεων του οποίου είχε δημιουργηθεί το ΚΕΠ και παραβιάζονταν όροι και κανονισμοί του, να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, με ανυπόστατους και αόριστους ισχυρισμούς για διαφθορά ή κατάχρηση του Προγράμματος».
 
Αντεπιτίθεται και στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, σε ξεχωριστή δήλωσε του, ο Κυριάκος Κούσιος, απαντά και στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως, «είναι πρόκληση από το ΑΚΕΛ, του οποίου στελέχη συνελήφθησαν να συνωμοτούν για να ξεγελάσουν το σύστημα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), για να θησαυρίσουν, αλλά και επί διακυβερνήσεων του οποίου είχε δημιουργηθεί το ΚΕΠ και παραβιάζονταν όροι και κανονισμοί του, να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, με ανυπόστατους και αόριστους ισχυρισμούς για διαφθορά ή κατάχρηση του Προγράμματος».
 
Τα πιο πάνω, σημειώνει, «δεν αποτελούν ανυπόστατους ισχυρισμούς και συκοφαντίες, όπως αυτά στα οποία επιδίδεται το ΑΚΕΛ, αλλά καταγράφονται στα παραρτήματα 1 και 2 του πορίσματος Καλογήρου, με συγκεκριμένη αλληλογραφία Ακελικών Υπουργών, ώστε να μπορέσουν επενδυτές που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, να πάρουν υπηκοότητα. Επενδυτές, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι αντιμετώπιζαν και ποινικές υποθέσεις στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το ίδιο το ΑΚΕΛ εκμεταλλευόταν τις πολιτογραφήσεις, ενώ στενοί συνεργάτες Υπουργών των διακυβερνήσεων του ακολουθούσαν την ίδια πρακτική».
 
Επισημαίνει εξάλλου ότι «είναι το ΑΚΕΛ που συγκρούστηκε με θεσμούς, όπως τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ορφανίδη, μια σύγκρουση που στοίχισε δισεκατομμύρια ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της σε οικονομικές ζημιές, με το κούρεμα του ελληνικού χρέους χωρίς αντιστάθμισμα για τις κυπριακές τράπεζας. Και είναι το ΑΚΕΛ που πρότεινε τη δημιουργία Ελεγκτικού Συνεδρίου για να αντικαταστήσει τον Γενικό Ελεγκτή. Η πολιτική αυτή του ΑΚΕΛ έχει τώρα αλλάξει για κομματικούς λόγους και μικροπολιτικές»;
 
Τέλος αναφέρει πως «η Κυβέρνηση προχωρά λόγοις και έργοις στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων πολιτογράφησης μέσω του ΚΕΠ, με τον διορισμό από τον Γενικό Εισαγγελέα ερευνητικής επιτροπής, με την αποστέρηση υπηκοοτήτων και τη διερεύνηση από την Αστυνομία ποινικών υποθέσεων μετά την έκθεση Καλογήρου. Ο καθένας θα κριθεί από τα αποτελέσματα».
 
Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ανέφερε πως «στη σημερινή του συνέντευξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να αναποδογυρίσει την αλήθεια, αλλά δεν τα καταφέρνει.
 
Δεν λέει τίποτα για την κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος που αφορά τον ίδιο και μια σειρά από νυν και τέως μέλη της κυβέρνησής του. Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης και γραφεία συνδεμένα με υπουργούς του προώθησαν πάνω από 300 αιτήσεις πολιτογραφήσεων, οι οποίες εγκρίνονταν από τους ίδιους ως μέλη του Υπουργικού. Είναι για αυτή τη θεσμική διαπλοκή που η ΕΕ κίνησε νομικές διαδικασίες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Αναφέρει επίσης ότι «συνεχίζει την εργολαβική υπόσκαψη κάθε θεσμού και αξιωματούχου που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση. Η παρούσα κυβέρνηση συγκρούστηκε με τους πάντες που δεν κατόρθωσε να τους ποδηγετήσει. Συγκρούστηκαν με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, με δύο πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, με Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας και τώρα με το Γενικό Ελεγκτή. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη όζει αυταρχισμού και καθεστωτικών αντιλήψεων».
 
Το κόμμα της αντιπολίτευσης λέει επίσης ότι «δεν μπαίνει στον κόπο να προβληματιστεί γιατί ο ίδιος και η κυβέρνηση του κατέληξαν απομονωμένοι και απαξιωμένοι από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και από τη μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Ο κ. Αναστασιάδης πήρε την εξουσία με το σύνθημα «ενώνουμε δυνάμεις» και κατέληξε να μην μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και τώρα τα ρίχνει στους άλλους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό