Τα εννέα καυτά μέτωπα που αφήνει σε εκκρεμότητα το 2020

Πέραν των όσων δεινών προκάλεσε, κυρίως λόγω της πανδημίας, το 2020 μας αφήνει και με πολλές και εξαιρετικά σημαντικές εκκρεμότητες, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επιβάλλεται να κλείσουν τους πρώτους μήνες του 2021.
 
Έχοντας υπόψη και τις επικείμενες βουλευτικές του Μάϊου, κανείς δεν τολμά να εξάγει τα οποιαδήποτε συμπεράσματα πριν κλείσουν τα πλείστα από τα ανοικτά ζητήματα της λίστας που ακολουθεί. Πρόκειται για ζητήματα με πολύ σημαντικό διακύβευα που αφενός θα καθορίσουν και τις απόψεις των πολιτών και αφετέρου θα αποτελέσουν και καταλύτη νέων εξελίξεων.
 
Με τα πράγματα να έχον φτάσει στα όρια τους, τόσο σε ότι αφορά το Εθνικό Πρόβλημα αλλά και τα εσωτερικά ζητήματα του κράτους, όπως η οικονομία και η διαφθορά, τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν και αργά οι γρήγορα, οι έχοντας την εξουσία θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.
 
Η λίστα Γιωρκάτζη
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και σε ότι αφορά τη Λίστα Γιωρκάτζη. Τα ψέματα και οι δικαιολογίες τελείωσαν κι αν τα κόμματα, όπως δημόσια εξαγγέλλουν επιθυμούν την δημοσιοποίηση της θα πρέπει να το δείξουν άμεσα, πριν τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση των τριών Νομικών που έχουν ενώπιον τους, τα κόμματα αφού ακολουθήσουν τη διαδικασία που περιγράφεται από τους Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Κρις Τριανταφυλλίδη και Ανδρέα Αγγελίδη, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημοσιοποίηση της.
 
Ουσιαστικά αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι η ακύρωση της παλιάς και η λήψη νέας απόφασης από τη Βουλή, με την ανακοίνωση των ονομάτων να γίνονται από την Ολομέλεια. Το μόνο γκρίζο σημείο θα είναι η δημοσιοποίηση της λίστας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφού σύμφωνα με τους τρεις νομικούς, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει προϊόν αγωγής από τους επηρεαζόμενους. Επίσης οι τρεις νομικοί θεωρούν πως η λίστα πριν δοθεί στη δημοσιότητα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Όπως και να έχει το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση και δέσμευση του για δημοσιοποίηση της λίστας καθώς και τα κόμματα που θα πρέπει να ψηφίσουν τη νέα διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
 
Το Αl Jazeera φέρνει… κόλαση
Αναμφίβολα, ένα από τα… highlights του 2020, που ήρθε σαν κερασάκι, ήταν το ντοκιμαντέρ του Αl Jazeera, που αποκάλυπτε το μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής πίσω από την παραχώρηση διαβατηρίων σε δήθεν επενδυτές με εγκληματικό παρελθόν. Όχι πως ο κόσμος δεν γνώριζε πως υπάρχει διαφθορά στην Κύπρο, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είδε σε εικόνα και άκουσε σε ήχο, πρόσωπα που μιλούσαν για πάταξη της διαφθοράς, να εμπλέκονται σε διαφθορά.
 
Οι αποκαλύψεις του Αl Jazeera, προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, αφού στο βίντεο η κοινή γνώμη έβλεπε τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιβάνη, τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη, να δρα σαν… εγκληματική οργάνωση, ενώ ουδείς μπορεί να ξεχάσει τον Δημήτρη Συλλούρη, να διαβεβαιώνει τον «επενδυτή» πως θα διευθετήσει το ζήτημα, κλείνοντας το μάτι στον συνομιλητή του.
 
Για αρκετό καιρό, το βίντεο του Αl Jazeera μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, ενώ οι φήμες για ύπαρξη άλλων δύο ντοκιμαντέρ, έδιναν και έπαιρναν, με αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν τον ύπνο τους. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα ονόματα που ακούστηκαν, εκ των οποίων και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Νίκος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, ενώ προανήγγειλε παραίτηση, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η συμμετοχή του σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς.  Οι δημοσιογράφοι του αραβικού δικτύου, μπορεί να διέψευσαν την ύπαρξη άλλων δύο ντοκιμαντέρ, ωστόσο είναι κάτι που θα διαφανεί κατά το 2021…
 
Το πολυπόθητο πόρισμα
Ο σάλος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του Αl Jazeera, από τη μια ανάγκασαν τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, να παραιτηθούν από τα αξιώματα τους, ενώ από την άλλη ανάγκασαν τον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή για να διερευνήσει όλες τις πτυχές που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20.
 
Η τριμελής Επιτροπή καλείται να διερευνήσει κατά πόσο τηρήθηκαν τα κριτήρια, όπως είχαν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι διαδικασίες, οι όροι προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται. Το πόρισμα, χαρακτηρίζεται… πολυπόθητο, αφού αποτελεί παραδεκτό γεγονός πως κάποιοι το καταχράστηκαν πλουτίζοντας, με την κοινή γνώμη να αναμένει να τιμωρηθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα της διαπλοκής.
 
Την ίδια ώρα, αναμένονται και τα αποτελέσματα των ερευνών της Αστυνομίας, με βάση το πόρισμα Καλογήρου, η οποία προχώρησε με εντάλματα έρευνας και λήψη καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους.
 
Ίδωμεν για Οδυσσέα…
Θα καταλήξει ή όχι τελικά στο Ανώτατο η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή; Θα ζητήσει τελικά ή όχι την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Κυβέρνηση; Περιμένει να αυξήσει τα όπλα στην φαρέτρα της η Κυβέρνηση πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα, ώστε να κερδίσει την πιθανή προσφυγή;
 
Ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2021, αφού η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχε αναφέρει πως δεν πρόκειται να προσφύγει ο ίδιος στον Ανώτατο Δικαστήριο, εμμένοντας στη θέση του, πως ασκεί τις Συνταγματικές του εξουσίες.
 
Ωστόσο, εντελώς διαφορετική είναι η θέση της Κυβέρνησης, η οποία θεωρεί πως ο Γενικός Ελεγκτής ξεπέρασε τα όρια και επέδειξε απρεπή συμπεριφορά, αφού αγνόησε τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα που του τραβούσε κόκκινη γραμμή, σε σχέση με τις έρευνες του για τις πολιτογραφήσεις, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Ερευνητικής Επιτροπής.
 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που Κυβέρνηση και Ελεγκτής ήρθαν σε ρήξη, ωστόσο οι ενέργειες Οδυσσέα για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού η Κυβέρνηση θεωρεί πως πίσω κρύβονται πολιτικά κίνητρα, εξού και έκανε λόγο για εργαλειοποίηση Οδυσσέα από ΔΗΚΟ αλλά και ΑΚΕΛ.
 
Ο προϋπολογισμός και οι ρυθμιστές
Το 2021 βρίσκει την Βουλή, ακριβώς εκεί που την βρήκε και το τέλος του 2020. Να προσπαθεί δηλαδή να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε το κράτος να μπορέσει, μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, είναι εξόχως σημαντικές, αφού θα διαφανεί προς τα που κατευθύνεται η κατάσταση. Από τη μια πιθανή νέα απόρριψη του προϋπολογισμού από τη Βουλή θα βάλει το κράτος σε νέους, τεράστιους μπελάδες.
 
Από την άλλη η υπερψήφιση του, θα θέτει τέλος στην περιπέτεια που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Μια περιπέτεια πάντως, που αφενός προκάλεσε μια πρωτοφανή στην Κυπριακή Δημοκρατία κρίση και αφετέρου με τον απόηχό της επιβεβαίωσε το προφανές. Ότι δηλαδή Προεδρικό και ΔΗΚΟ, βρίσκονται πλέον σε οριστική ρήξη. Παράλληλα δημιούργησαν και νέα δεδομένα στη Βουλή που μένει να φανεί αν θα διατηρηθούν και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η ΕΔΕΚ ανέλαβε τον ρόλο του ρυθμιστή και πέτυχε μικρές αλλά σημαντικές νίκες, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού.
 
Στις βουλευτικές θα φανεί, πρώτον αν η ΕΔΕΚ θα κεφαλαιοποιήσει αυτή την νέα πραγματικότητα, ή αν κάποιο άλλο κόμμα από την εξωτερική, όπως παραδείγματος χάριν η Δημοκρατική Παράταξη, θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα αναλάβει αυτή το ρόλο του ρυθμιστή.
 
Στον πάγο το Κυπριακό
Με τις συνθήκες να είναι οι χειρότερες των τελευταίων χρόνο και με το 2020 να αποτελεί μια χρονιά που το άφησε στον πάγο, το Κυπριακό παραμένει στα συρτάρια. Αργά η γρήγορα, ωστόσο θα πρέπει αυτά τα συρτάρια να ανοίξουν, ενόψει και τις νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Μετά τις χωριστές επαφές της Τζειν Χολ Λουτ με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, αφού ενημερωθεί εκτενώς από τη συνεργάτιδα του, να ανακοινώσει πώς ο ίδιος προτίθεται να ξεδιπλώσει τη διαδικασία. Με τις πληροφορίες να θέλουν την Τζέιν Χολ Λουτ να επιστρέφει στην Κύπρο άμεσα, την ίδια ώρα που η σύγκληση της άτυπης πενταμερούς τοποθετείται το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.
 
Αν και οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, λόγω των τουρκικών θέσεων, στόχος του Γενικού Γραμματέα είναι να οδηγήσει τα μέρη σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Ειδικά οι πρώτοι μήνες του χρόνου χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικοί, αφού θα δώσουν το στίγμα εάν η νέα προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες θα στεφθεί με επιτυχία ή όχι.
 
Κορωνοϊός σε καραντίνα
Ένας χρόνος συμπληρώνεται τον Μάρτιο του 2021 από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού μπήκε για τα καλά στη ζωή μας με τα πρώτα κρούσματα και τα πρώτα μέτρα να τίθενται σε ισχύ. Αναμφίβολα κάθε τομέας της ζωής των πολιτών επηρεάστηκε. Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης άλλαξαν, η καθημερινότητα των πολιτών ανατράπηκε και ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι έδωσε και δίνει τη μάχη.
 
Η έλευση του εμβολίου και η έναρξη των εμβολιασμών αποτελεί το πρώτο βήμα και οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της πανδημίας. Με τα μέτρα να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ και με την κόπωση να είναι κάτι παραπάνω από ορατή σε όλους μας, όλοι ελπίζουν πως το τέλος της πανδημίας είναι κοντά, ο κορωνοϊός θα μπει σε καραντίνα και αργά η γρήγορα, οι συνθήκες θα επιτρέψουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Το στοίχημα της οικονομίας
Πέραν της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, πλέον στη δύση της ως εξίσου σημαντικό πρόβλημα, προκύπτει αυτό της οικονομίας. Με χιλιάδες επιχειρηματίες να έχουν γονατίσει από τις συνέπειες της κρίσης που τους ανάγκασαν να κλείσουν τις δουλειές τους, και χιλιάδες εργαζόμενους να ζουν στα όρια της φτώχειας, να συντηρούνται από τα κυβερνητικά επιδόματα, ο κίνδυνος μιας νέας υπό εκκόλαψη κοινωνικής κρίσης είναι προ των πυλών.
 
Την ίδια ώρα τα κρατικά ταμεία άδειασαν για να στηρίξουν τους πολίτες, ενώ τα έσοδα που υπολογίστηκαν για το 2020 πήγαν στράφι. Πλέον το μεγάλο στοίχημα για τον Κωνσταντίνο Πετρίδη και τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι μετά την παρέλευση της υγειονομικής κρίσης να εργαστούν για να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της οικονομίας στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχοντας την ίδια ώρα ως δεδομένο πως το ΚΕΠ αποτελεί παρελθόν και οι κίνδυνοι για μια νέα κρίση στην οικοδομική βιομηχανία είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Πρόκειται για την πιο δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω και των βουλευτικών εκλογών τον Μάιο.
 
Ο Στυλιανός ακόμη περιμένει…
Ήταν 5 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο 14χρονος Στυλιανός βρέθηκε νεκρός μετά από απονενοημένη πράξη. Τα όσα βίωσε συγκλόνισαν τους πάντες. Κοινή γνώμη, αρμόδιους και… αναρμόδιους. Ένα παιδί φώναζε για βοήθεια, μα δεν τον άκουσε κανείς, μέχρι που βρήκαν το άψυχο σώμα του, πάνω από το οποίο έψαχναν τα γιατί… Οι προαναγγελίες για απόδοση ευθυνών πολλές…
 
Δύο μήνες μετά το θάνατο του, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Λοττίδου, παρέδωσε το πόρισμα της, στο οποίο διαπιστώνονται βαρύτατες ευθύνες και εγκληματική αμέλεια από λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας αλλά και σε αριθμό αστυνομικών της πρώτης γραμμής. Επίσης, ευθύνες καταλογίζονται και στον πατέρα του δεκατετράχρονου.
 
Το πόρισμα Λοττίδου κατέληξε στα χέρια της ποινικών ανακριτών που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διόρισε για την διερεύνηση ποινικών αδικημάτων έναντι όλων των εμπλεκομένων προσώπων. Ενάμιση χρόνο μετά, οι ευθύνες παραμένουν ορφανές, αφού το πόρισμα ακόμη… μελετάται και ουδείς μέχρι στιγμής έχει κατηγορηθεί, ενώ σε αναστολή βρίσκεται κάθε πειθαρχική διαδικασία, ενόψει της αναμονής της ποινικής υπόθεσης.
 
Το 2021, ενδεχομένως, να είναι η χρονιά της δικαίωσης για τον Στυλιανό…

Δειτε Επισης

Νεκρός 79χρονος σε δυστήχημα-Προσπαθούσε να ακινητοποιήσει το τρακτέρ του
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο