Μ. Μουσιούττας: Νικόλα για επτά χρόνια ένιωθες δεκανίκι του ΔΗΣΥ;

Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Νικόλας για εμάς, που μπορεί να ήταν πέντε λέξεις αλλά εμπερικλείει πολλά, έδειξε ότι αυτά που είπαμε τον Ιούλιο αποχωρώντας από το ΔΗΚΟ, δυστυχώς επαληθεύτηκαν για ακόμα μια φορά, δηλώνει ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας. 

Ο κ. Μουσιούττας σε συνέντευξη του στον REPORTER, απαντά στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και οι συνοδοιπόροι του στην Συνεργασία, εξηγεί γιατί δεν ήταν ούτε βουλευτές του Νικόλα, ούτε βουλευτές του Καρογιάν, υπενθυμίζει ότι οι καταγγελίες που έκαναν αποχωρώντας για την μικρή ομάδα πέριξ του Νικόλα δεν απαντήθηκαν ποτέ και στέλνει το μήνυμα ότι οι απαντήσεις για το ποιος έπραξε ορθά ή λανθασμένα θα φανούν τον Μάϊο του 2021. 

Ο βουλευτής της Συνεργασίας, εξηγεί παράλληλα τι σημαίνει η καταψήφιση του προϋπολογισμού, ποιοι είναι οι όροι που θέτουν με τον Άγγελο Βότση και τον Γιώργο Προκοπίου, ώστε να υπερψηφίσουν και τον επόμενο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ αναλύει την αρνητική επίδραση που θα έχει στην κυπριακή οικονομία η υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία του, ότι η Κύπρος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ορθοποδήσει, όταν η πανδημία υποχωρήσει, υπογραμμίζοντας  πως αρκεί «να μην κάνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις που κάναμε στο παρελθόν, να μην αφήσουμε τη διαφθορά που υπάρχει να μας φάει σαν το σαράκι και να κοιτάξουμε να πάμε μπροστά».

Την ίδια ώρα διαβεβαιώνει πως στη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, «μακριά από ακρότητες, μακριά από λαϊκισμούς, με μικρά σταθερά βήματα, όπως κάναμε αυτούς τους τρεις-τέσσερις μήνες, ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, έτσι θα συνεχίσουμε».

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Μαρίνου Μουσιούττα στον REPORTER

*Θα ήθελα αρχικά το γενικό σας σχόλιο για την καταψήφιση του προϋπολογισμού, μιας ιστορικής από κάθε άποψη απόφαση της Βουλής

Όπως όλοι γνωρίζουμε για πρώτη φορά στα ιστορικά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Εξού και μας βρήκε όλους απροετοίμαστους και ψάχναμε την τελευταία στιγμή να δούμε τι σημαίνει καταψήφιση και ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες. 

Ήδη έγιναν οι επόμενες ενέργειες που ήταν η ψήφιση του δωδεκατημορίου για τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί χρόνος και στα κόμματα και στην Κυβέρνηση, με διαβουλεύσεις να μπορέσει να κατατεθεί ένας διαφοροποιημένος προϋπολογισμός αρχές του Ιανουαρίου που θα ψηφιστεί και να γίνει Νόμος. Αυτά είναι τα διαδικαστικά. 

*Τι σημαίνει η καταψήφιση προϋπολογισμού σε πολιτικό επίπεδο;

Καταψηφίζεις ένα προϋπολογισμό, όταν θεωρείς ότι αυτά που περιέχει δεν είναι της δικής σου φιλοσοφίας και με αυτή την έννοια το ΑΚΕΛ όπως μας έχει πει καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Η ΕΔΕΚ μας είπε ότι δεν έχει ικανοποιηθεί στο επίπεδο που πιστεύει ότι πρέπει να είναι ένας προϋπολογισμός, μίλησε για πρόσθετες κοινωνικές παροχές και για αυτό καταψήφισε. 

Αν πάω στο ΔΗΚΟ με ξενίζει η φετινή στάση του ΔΗΚΟ που πριν ήταν ένα κόμμα με μετριοπάθεια και συνέργεια και συναίνεση προσπαθούσε πάντα όταν δεν ήταν Κυβέρνηση να σταθεί βράχος μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς. Κι αν ανατρέξετε στο παρελθόν, θα δείτε ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα, ψηφίζαμε και τολμώ να πω το ψηφίζαμε γιατί και εγώ ψήφιζα, τους προϋπολογισμούς σε συνθήκες μπορώ να πω, τουλάχιστον τις ίδιες ή ακόμη χειρότερες από τις σημερινές. 

Πάντα λέγαμε ότι παρά τις διαφωνίες, παρά τα όποια σκάνδαλα υπήρχαν και αναφέραμε στις ομιλίες μας στον προϋπολογισμό, και ανατρέξετε στην ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου στον προϋπολογισμό του 2016 που ανέφερε ότι παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, παρά τα σκάνδαλα (σ.σ. τότε μιλούσαμε για το θέμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και το κούρεμα), εντούτοις, λέγαμε «ότι θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό γιατί δεν κρυβόμαστε πίσω από άλλους», παρά τις διαφωνίες μας σε άλλα θέματα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλαξε φέτος και η στάση του ΔΗΚΟ είναι διαφορετική.

Φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κόμματος να ψηφίζει όπως κρίνει εκείνο καλύτερα. Και εμάς είναι δικαίωμα μας, όμως, να κρίνουμε τις τάσεις και τις συμπεριφορές όλων των κομμάτων. Εμείς σαν Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αφού είχαμε κάνει ένα γύρο συναντήσεων υπό το φως της δημοσιότητας με τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, κι αφού βάλαμε διάφορες απόψεις κάτω για συζήτηση, αφού βάλαμε τις τροπολογίες ή και που συνταχθήκαμε με τροπολογίες άλλων κι αφού μελετήσαμε εις βάθος τι λέει ο προϋπολογισμός, καταλήξαμε σε αυτό που καταλήξαμε. 

*Τι μπορεί να αλλάξει στον προϋπολογισμό ώστε αυτός να ψηφιστεί και πως θα λειτουργήσετε σε αυτόν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων; 

Δεν λέω ότι είναι ο τέλειος προϋπολογισμός. Μπορούν να γίνουν πολλά, χρειάζονται και χρήματα πολλά, όμως αν λάβουμε ως οικονομικό μοντέλο, αυτό που είχαμε ενώπιον μας που να πω την αλήθεια δεν διαφέρει κατά πολύ από τον περσινό, πλην των αυξημένων κοινωνικών και υγειονομικών δαπανών, που χρειάζονται λόγω της πανδημίας. 

Άρα, έχοντας αυτό και την προϊστορία μας κατά νου, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τι σημαίνει για τον λαό, για τον κόσμο η μη ψήφιση του προϋπολογισμού και η αναστάτωση έστω που αυτή θα προκαλέσει, κρίναμε εξ ιδίων, ότι ήταν προσφορότερη η ψήφιση παρά η καταψήφιση. Εμάς δεν μας ένοιαζε, ούτε μας νοιάζει τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα, εμείς κάναμε αυτό που πιστεύαμε. 

Και θα πω και κάτι γιατί άκουσα κάτι δηλώσεις, ότι γίναμε δεκανίκι του Συναγερμού. Αλήθεια; Δεν ένιωθα τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ήμασταν στο ΔΗΚΟ και ψηφίζαμε τους προϋπολογισμούς, δεκανίκι του Συναγερμού. Ένιωθα ότι κάναμε, αυτό που ήταν σωστό για την ευημερία του κόσμου. Αυτό κάνουμε και σήμερα κι αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον. 

Σίγουρα θα προσπαθήσουμε στον νέο γύρο διαβουλεύσεων που θα γίνουν με τα κόμματα να προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε τον προϋπολογισμό και με άλλα πράγματα, λαμβάνοντας υπόψη μας το μέτρο που είναι ότι δεν υπάρχει μια σακούλα γεμάτη με λεφτά που δεν τελειώνει ποτέ. Όμως βελτιώσεις πάντα μπορούν να γίνουν. Με εποικοδομητικό πνεύμα θα συζητήσουμε με τους αρμοδίους και εύχομαι και ελπίζω αυτή τη φορά, η πλειοψηφία της Βουλής να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς για να επέλθει η ομαλότητα, αλλά κυρίως, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία.  

*Υπηρετήσατε για χρόνια την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Έχετε άποψη για το που οδεύει η οικονομία μας μετά την υγειονομική κρίση που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει; Πώς ο προϋπολογισμός επηρεάζει ή επηρεάζεται από την υγειονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί; 

Όπως είπε στην ομιλία του στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών, είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης και θα συμφωνούσα μαζί του. Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό, δυστυχώς, γίνεται πάνω σε υποθέσεις οι οποίες δεν μπορούμε να ξέρουμε και δεν μπορεί κανένας να ξέρει, εάν θα υλοποιηθούν ή όχι με την εξής έννοια. 

Αν η πανδημία τερματιστεί τον Φεβρουάριο, αυτές οι υποθέσεις μπορεί να δουλέψουν όπως είναι καταγραμμένα. Αν η πανδημία επεκταθεί μέχρι το καλοκαίρι, άρα όλα αυτά που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ως έσοδα την περίοδο του καλοκαιριού δεν θα τα έχουμε λόγω πανδημίας αλλάζουν τα συν και τα πλην του προϋπολογισμού. 

Επειδή είμαστε μικρό κράτος και μικρή οικονομία, επηρεαζόμαστε πολύ από αλλαγές που γίνονται, τόσο στο αρνητικό όσο και στο θετικό. Άρα ο προϋπολογισμός θα εξαρτηθεί το πως θα πάει αν έχουμε το συντομότερο το τέλος της πανδημίας. Κι όταν λέω πανδημίας, δεν εννοώ μόνο την Κύπρο διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο τουρισμός θα έρθει από το εξωτερικό. Αν στις χώρες που μας στέλνουν τουρισμό έχουν και τρίτο κύμα, τότε οι τουρίστες τους δεν θα έρθουν στην Κύπρο. 

Αν η κατάσταση στην Ευρώπη τουλάχιστον ομαλοποιηθεί σύντομα, θεωρώ πως ναι, ο προϋπολογισμός που έχουμε θα μπορεί να λειτουργήσει και να βοηθήσει την οικονομία και τα άτομα που έχουν πληγεί. 

*Ποιό είναι το στοίχημα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, σε ότι αφορά την οικονομία; 

Θα έλεγα ότι με την λήξη της περιόδου αναστολής των δόσεων που είναι η 31/12 θα δούμε και πως θα συμπεριφερθούν οι δανειολήπτες που είχαν κάνει χρήση του ευεργετήματος που δόθηκε.  Θα πρέπει να δούμε αν οι άνθρωποι αυτοί είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί αν η πανδημία συνεχίζεται και οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά δεν θα μπορούν να δώσουν και τη δόση τους. Άλλο ένα στοιχείο που θα δούμε πώς θα πορευθεί η οικονομία. 

Βήματα έγιναν όμως είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Τόσο για τη ψηφιοποίηση για την τεχνολογία για την καινοτομία που είναι τομείς που θα βοηθήσουν τους νέους να μείνουν στην Κύπρο να εργαστούν. Και επιπρόσθετα, μένοντας στην Κύπρο, οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς, βοηθούν τον τόπο μας σε τομείς που δυστυχώς ακούμε ότι αναπτύσσονται στο εξωτερικό και ακούμε μάλιστα ότι γίνονται από Κύπριους. Άρα γιατί αυτό το χρυσάφι που έχω να μην το έχω στην Κύπρο και να το εκμεταλλευτώ με την καλή έννοια της λέξης. Πρέπει να γίνουν πολλά. Καταλαβαίνουμε ότι το καλάθι του προϋπολογισμού, έχει ένα συγκεκριμένο πόσο μέσα, όμως με καλύτερη διαχείριση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, μπορούμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε βήμα βήμα, χρόνο χρόνο η οικονομία μας να πάει καλύτερα. 

Είμαι αισιόδοξος πως αργά αλλά σταθερά θα βρούμε τα πόδια μας. Ας προσέξουμε όμως όλοι μας, και τονίζω το όλοι μας, να μην κάνουμε τα λάθη, να μην κάνουμε τις παραλείψεις που κάναμε στο παρελθόν, να μην αφήσουμε τη διαφθορά που υπάρχει να μας φάει σαν το σαράκι και να κοιτάξουμε να πάμε μπροστά. 

Διότι και η Εθνική επιβίωση και η οικονομική, είναι θέματα αλληλένδετα. Εάν δεν έχεις καλή οικονομία, είσαι πιο ευάλωτος στα εθνικά, κι αν δεν έχεις πατρίδα, τι να την κάνεις την οικονομία. Είναι δύο πράγματα αλληλένδετα που πρέπει να φροντίζουμε και για εμάς αλλά και για την νέα γενιά. Θα πρέπει καθημερινά να τα προσέχουμε, να τα διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού και να τα ενισχύουμε.

*Το σχολιάσατε και πριν, ωστόσο θέλω να επανέλθω. Λίγες ώρες μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ο Νικόλας χαρακτήρισε τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, δεκανίκι του ΔΗΣΥ, βουλευτές του Καρογιάν, που σε συνεργασία με το ΕΛΑΜ ψηφίσατε τον προϋπολογισμό. Πώς απαντάτε; 

Με στεναχώρησε η δήλωση του Νικόλα, διότι περίμενα να σταθεί πιο ψηλά στο ύψος που έπρεπε να σταθεί, ως ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Κι ακριβώς με αυτή τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε που μπορεί να ήταν πέντε λέξεις αλλά εμπερικλείει πολλά, έδειξε ότι αυτά που είπαμε τον Ιούλιο αποχωρώντας από το ΔΗΚΟ, δυστυχώς επαληθεύτηκαν για ακόμα μια φορά. Και τι εννοώ. Είχαμε πει ότι δεν γίνονται συνεδρίες των κομματικών οργάνων, είπαμε ότι δεν λαμβάνεται η αντίθετη άποψη υπόψη. Είπαμε ότι μια μικρή ομάδα πέριξ του Νικόλα κυβέρνά και αποφασίζει και οι άλλοι εκτελούν. Αυτά που είπαμε ποτέ δεν απαντήθηκαν κι αντ΄ αυτού ακούσαμε πως είμαστε βουλευτές του Κάρογιαν. 

Δεν αντιλήφθηκε ο Νικόλας πως, ούτε του Κάρογιαν ήμασταν βουλευτές, ούτε του Νικόλα ήμασταν βουλευτές. Ήμασταν βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο δυστυχώς σήμερα κατ΄ όνομα ονομάζεται Δημοκρατικό Κόμμα, απέχει πόρρω όμως από αυτά που αναφέρονται στο καταστατικό του που μιλά για «Ελευθερία-Δημοκρατία-Δικαιοσύνη». Λυπάμαι που το λέω, έφτασε σε ένα σημείο, να λένε ατάκες για να προσελκύσουν τα πλήθη και να συσπειρώσουν τον κόσμο έναντι του εχθρού, που εχθρός θεωρούν εμάς στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κι αντ' αυτού μιλάμε για δεκανίκια, εξαρτήματα και δεν ξέρω τι άλλο. Καλά, όταν ψηφίζαμε, τουλάχιστον τα τέσσερα χρόνια που ήμουν βουλευτής του ΔΗΚΟ, αυτά που ψηφίζαμε το κάναμε σαν δεκανίκι του Συναγερμού και σήμερα συνεχίζουμε να ήμαστε; Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί να πει κάποιος, ότι αυτά που γίνονται σήμερα, είναι για να συσπειρώσουν τον κόσμο εναντίον της Κυβέρνησης, ώστε να δείξουμε στην άλλη πλευρά, στην αριστερά, ότι είμαστε έτοιμοι γαμπροί και περιμένουμε τη νύφη. Και καταλαβαίνετε τι εννοώ. 

*Ποια θεωρείτε πως ήταν τα κίνητρα του για αυτή τη δήλωση; 

Ήταν θεωρώ λάθος, θέλω να πιστεύω ότι του έχει ξεφύγει και το είπε, όμως είναι καλά να μάθουμε τον κάθε άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας, είτε είναι βουλευτής, είτε είναι πολίτης μεροκαματιάρης, να τον αντιμετωπίζουμε στα ίσα και ειλικρινά. 

Το να λέμε χαρακτηρισμός ή ατάκες για να ενθουσιάζουμε τα πλήθη, δεν είναι καλό. Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο Νικόλας που τα λέει, είναι και η μικρή ομάδα που τον περιβάλλει, που λέει τα ίδια. Είπε ο Νικόλας ο ά, ο β, ο γ, ο δ, δεν θα ονοματίσω. Εν πάση περίπτωση δικαίωμά τους να κάνουν αυτό που νομίζουν. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός τον Μάιο του 2021. Θα κριθούμε για αυτά που κάναμε και δεν κάναμε. Θα κριθούμε για το ήθος μας και τις συμπεριφορές μας. Και ελπίζω αυτή τη φορά ο κόσμος να σπεύσει στις κάλπες και να μην πει είμαι αηδιασμένος και μένω στο σπίτι μου. Διότι απλώς θα έχει μια επανάληψη αυτών που έβλεπε τόσα χρόνια και δεν του άρεσαν. 

Μόνο ένα πράγμα θα προσθέσω. Εμείς από την ημέρα που αποχωρήσαμε, δεν ασχοληθήκαμε με το τι λέει ο Νικόλας, απαντούσαμε όμως όταν αυτά που έλεγε χρησιμοποιούσε αυτό το λεξιλόγιο και αυτές τις εκφράσεις για εμάς που έχουμε αποχωρήσει. Κι αυτό θα συνεχίσουμε. Δεν θα μπούμε σε ένα πόλεμο αντιπαραθέσεων. Αντιπαραθέσεις θα έχουμε στα πάνελ, στις συζητήσεις για θέματα που αφορούν τον Κύπριο πολίτη. Από εκεί και πέρα εμείς δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, όμως δεν θα μένουν αναπάντητες οι οποιεσδήποτε προκλήσεις. 

Και στο κάτω κάτω μας έμειναν 160 μέρες για τις βουλευτικές εκλογές. Και τότε θα καταλάβουμε με τα αποτελέσματα ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι όχι. Νιώθουμε ότι υπάρχει μια δυναμική. Νιώθουμε ότι με τη συνεργασία της Συνεργασίας με τη Δημοκρατική Παράταξη, αυτή η δυναμική μεγαλώνει, φτάνει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα, να συνεχίσουμε να είμαστε μετριοπαθείς, να συνεχίσουμε να είμαστε συνετοί, να συνεχίσουμε να προβάλλουμε θέσεις που θα βοηθήσουν το λαό μας για μια καλύτερη μέρα. Μακριά από ακρότητες, μακριά από λαϊκισμούς, με μικρά σταθερά βήματα, όπως κάναμε αυτούς τους τρεις-τέσσερις μήνες, ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. 

Το πρώτο που θέλουμε είναι να δούμε την πατρίδα μας ελεύθερη και το δεύτερο που θέλουμε είναι να δούμε τον λαό μας, τους φίλους μας να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους, να ευημερούν. Από εκεί και πέρα όποιος θέλει, ας λέει ότι θέλει. 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών