Διαβάζει διαφορετικά την πρόταση Κληρίδη η Κυβέρνηση, πυρά σε ΔΗΚΟ για εκβιασμό

Καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΚΟ, με φόντο τον Γενικό Ελεγκτή και την απόφαση του Νικόλα Παπαδόπουλου να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν δεν δοθούν στοιχεία στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την έρευνα του σε σχέση με τα διαβατήρια.

Μετά και την παρέμβαση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε να παραδοθούν στοιχεία στον Ελεγκτή, όμως να μην δημοσιοποίηση οτιδήποτε πόρισμα πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών από την Ερευνητική Επιτροπή, η Κυβέρνηση τονίζοντας για άλλη μια φορά πως είναι απαράδεκτο το ΔΗΚΟ να επιχειρεί με εκβιασμό να δοθούν στοιχεία στον Ελεγκτή.

Σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, απαντά με έξι σημεία στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το οποίο είχε συμφωνήσει με την πρόταση του Κώστα Κληρίδη.

Όπως αναφέρει ο κ. Κούσιος:

1. Είναι πρόδηλο ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας συμφωνεί πλήρως με τη θέση ότι δεν θα πρέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενδιάμεση ή τελική έκθεση επί οποιωνδήποτε υποθέσεων ήθελε εξετάσει, μέχρι την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής και της έκδοσης της τελικής της έκθεσης.
 
2. Ο κ. Κληρίδης εντοπίζει ότι τον πρωταρχικό ρόλο διερεύνησης του θέματος έχει η Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πρέπει να έπεται δημοσιοποίησης ενδιάμεσης έκθεσης της Επιτροπής επί της ιδίας υπόθεσης.
 
3. Είναι, επίσης, πρόδηλο από τη δήλωση του κ. Κληρίδη ότι οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ενδιάμεσης ή τελικής έκθεσης, είτε από την Ερευνητική Επιτροπή είτε από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε μόνος κριτής ενδεχόμενης στοιχειοθέτησης αδικημάτων να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
4. Η Κυβέρνηση επί νομικών θεμάτων καθοδηγείται από τις συμβουλές και γνωματεύσεις του νομικού της συμβούλου, που δεν είναι άλλος από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος, τονίζεται, είναι και ο νομικός σύμβουλος των άλλων θεσμών και αξιωματούχων του κράτους περιλαμβανομένου του Γενικού Ελεγκτή.
 
5. Είναι τουλάχιστον μη αποδεκτό, το ΔΗΚΟ να προσπαθεί να εμπλέξει στην προεκλογική του εκστρατεία και μάλιστα με άκομψο τρόπο τον Γενικό Ελεγκτή, έναν ανεξάρτητο θεσμό του κράτους.
 
6. Είναι απαράδεκτος ο εκβιασμός που επιχειρεί το ΔΗΚΟ για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους, εμπλέκοντας τον Γενικό Ελεγκτή στη θέση του αυτή, αλλά, ταυτόχρονα, και τιμωρώντας τους συμπολίτες μας, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ευπαθείς ομάδες, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την προοπτική της οικονομίας και του τόπου.
 
Μιλά για επιλεκτική όαση Κούσιου το ΔΗΚΟ
«Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος φαίνεται ότι εκτός από επιλεκτική μνήμη έχει και επιλεκτική όραση», αναφέρει σε απαντητική του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

«Μόνο έτσι εξηγείται το ότι δεν διάβασε ότι στην πρόταση του ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, εισηγείται να δοθούν προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, προς έρευνα, αντίγραφα των φακέλων. Αυτό ακριβώς ζητά και το ΔΗΚΟ. Είναι πλέον σαφές ότι αυτή που εκβιάζει την κοινωνία είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για να συγκαλύψει το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Συμφωνεί με Κληρίδη
Νωρίτερα το Δημοκρατικό Κόμμα με ανακοίνωση του, κάλεσε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
 
«Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία υπηρετεί τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση, που απαιτεί η κοινωνία και προωθεί το ΔΗΚΟ.  Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία αναιρεί κάθε προσχηματική δικαιολογία που προβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία αποτρέπει την κρίση στην οποία θέλει να οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση ΔΗΣΥ».

«Γι’ αυτό και το ΔΗΚΟ καλεί την κυβέρνηση να την αποδεχτεί. Και επαναλαμβάνει ότι δική της είναι η απόφαση, δική της και η ευθύνη», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Υιοθετεί και ο Γενικός Ελεγκτής
Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε ως πολύ θετική και λογική την πρόταση του Κώστα Κληρίδη. Εξηγώντας πως η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί σε περίπτωση που δοθεί άδεια στην υπηρεσία του για να ελέγξει τους φακέλους στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεσμεύθηκε να μην δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε έκθεση, πριν την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα. 

Η πρόταση Κληρίδη
Σε σημερινή γραπτή δήλωση, ο κ. Κληρίδης σημειώνει «επειδή δυστυχώς η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους και πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το θέμα της διεξαγωγής ερευνών σε σχέση με τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων φαίνεται να οδηγείται στα άκρα, με ενδεχόμενες σοβαρές πολιτειακές και οικονομικές επιπτώσεις και άλλες απρόβλεπτες συνέπειες, υποβάλλω προς εξέταση μία συγκεραστική εισήγηση, αφού ληφθούν υπόψιν τα ακόλουθα δεδομένα:

1. Υπάρχει σε εξέλιξη η έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, δυνάμει της σχετικής νομοθεσίας, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε επιφυλάξεις που προβάλλονται για νομικούς και / ή δεοντολογικούς λόγους.

2. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και η Ελεγκτική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται είχαν ήδη αρχίσει έρευνες στο πλαίσιο των δικών τους περιορισμένων αρμοδιοτήτων που καθορίζονται στο Σύνταγμα και επιδιώκουν να τις συνεχίσουν.

3. Η εκτελεστική εξουσία και η σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα την οποία επικαλείται, δεν φαίνεται να αμφισβητούν την εξουσία και αρμοδιότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να διερευνήσει αυτά τα θέματα από τη σκοπιά των δικών τους συνταγματικών αρμοδιοτήτων, πλην όμως εγείρουν ενστάσεις που στοχεύουν στην προστασία της αρξάμενης διαδικασίας από την Ερευνητική Επιτροπή και τυχόν ποινικών διαδικασιών που ενδεχόμενα να πρέπει να ακολουθήσουν.

4. Παρ΄όλον ότι αρμόδιος κριτής επί θέματος σύγκρουσης ή αμφισβήτησης εξουσίας μεταξύ οργάνων και αρχών στη Δημοκρατία είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, στην προκείμενη περίπτωση, πέραν του ότι δεν διαφαίνεται κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι καθόλου καθαρό αν μια τέτοια διαδικασία προσφέρεται για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος,  χωρίς ευθεία αμφισβήτηση ή σύγκρουση εξουσίας ή αρμοδιότητας και με δεδομένη την ύπαρξη αυστηρά εφαρμοζόμενης προθεσμίας 30 ημερών από την πρώτη ημερομηνία έγερσης της διαφοράς».

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει ο Κώστας Κληρίδης, υποβάλλει προς εξέταση τις ακόλουθες εισηγήσεις, οι οποίες κατά την άποψή του «παρέχουν λύση στο εγερθέν θέμα και διασκεδάζουν ενστάσεις, καχυποψίες  και επιφυλάξεις των εμπλεκομένων πλευρών:
 
1. Να ετοιμασθούν και να δοθούν προς την Ελεγκτική Υπηρεσία προς έρευνα στο πλαίσιο των δικών της συνταγματικών αρμοδιοτήτων, αντίγραφα όσων φακέλων κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεων ήθελε ζητήσει, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την Ερευνητική Επιτροπή, έτσι ώστε να μην παρακωλυθεί με οποιοδήποτε τρόπο το έργο της Επιτροπής.

2. Η Ελεγκτική Υπηρεσία να αυτοδεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενδιάμεση ή τελική έκθεση της επί οποιωνδήποτε υποθέσεων ήθελε εξετάσει στην πορεία, μέχρι την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής και έκδοση της τελικής Έκθεσης της.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία η Ερευνητική Επιτροπή, ήθελε εκδώσει και δημοσιοποιήσει οποιανδήποτε ενδιάμεση έκθεση επί οποιασδήποτε υπόθεσης την εξέταση της οποίας θα έχει περατώσει, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα δύναται να επιδώσει στην ελεγχόμενη αρχή και να δημοσιοποιήσει και τη δική της έκθεση επί της ίδιας υπόθεσης, ή επί των ιδίων υποθέσεων.

4. Οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ενδιάμεσης ή τελικής έκθεσης, είτε από την Ερευνητική Επιτροπή, είτε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα πρέπει να γίνεται ασκώντας ιδιαίτερη προσοχή ώστε μόνος κριτής ενδεχόμενης στοιχειοθέτησης αδικημάτων να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ώστε οποιαδήποτε στοιχεία δημοσιοποιούνται να μην παραβλάπτουν διαδικασίες που ενδεχόμενα να αρχίσουν ως αποτέλεσμα των ευρημάτων στις εκθέσεις, ή τα δικαιώματα εμπλεκομένων προσώπων».

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές