Με στόχο λύση δύο κρατών υπεγράφη το πρωτόκολλο για τον «κυβερνητικό» συνασπισμό στα κατεχόμενα

Οι ηγέτες τριών κομμάτων στα κατεχόμενα υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για τρικομματική «κυβέρνηση» μειοψηφίας, που θα οδηγήσει το ψευδοκράτος σε «βουλευτικές εκλογές» τον Οκτώβριο του 2021.
 
Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο εκτελών χρέη προέδρου του Κομματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσίν Σανέρ μαζί με τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου  και κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί.
 
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η προτεραιότητα της «κυβέρνησης» των κατεχομένων είναι να διατηρήσει τα «δικαιώματά» της στην Α. Μεσόγειο, να είναι σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων και να είναι σε συνεννόηση με την τουρκική προεδρία ώστε να λάβουν μέτρα για να πετύχουν μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
 
 Όπως ανέφερε ο κ. Σανέρ υπέγραψαν συμφωνία για σχηματισμό «κυβέρνησης» έχοντας υπόψη τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το «κράτος» και την ανάγκη διαμόρφωσης «κυβέρνησης».
 
Ο κ. Ατάογλου είπε ότι ανέλαβαν την ευθύνη διαμόρφωσης «κυβέρνησης», αφού υπήρξε πρόβλημα τους τελευταίους δύο μήνες. Ευχήθηκε ο συνασπισμός των τριών κρατών να είναι καλός για τη χώρα.

Ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι όλες οι άλλες εναλλακτικές για μια «κυβέρνηση» δοκιμάστηκαν αλλά δεν μπόρεσε να διαμορφωθεί «κυβέρνηση» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον συνασπισμό για να υπάρχει ενότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που διάβασε ο κ. Σανέρ, το Κυπριακό βρίσκεται σε σημείο καμπής, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν και μια νέα πολιτική που ακολουθείται.

Παράλληλα αναφέρεται ότι ο συνασπισμός των τριών κομμάτων έχει ως στόχο να πάει σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» τον Οκτώβριο του 2021.  

Αναφέρεται ακόμα στην πανδημία του κορωνοϊού και στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισής της, καθώς και των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της. Προστίθεται ότι ο συνασπισμός θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την έλευση του εμβολίου και τη λειτουργία του νοσοκομείου στα κατεχόμενα.
 
Για την οικονομία, αναφέρεται ότι θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός και θα γίνει δουλειά για υπογραφή νέου οικονομικού πρωτοκόλλου με την Τουρκία.
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η «κυβέρνηση» θα δράσει στο κυπριακό με τρόπο που η «ΤΔΒΚ» να πάρει τη θέση που της αξίζει και σημειώνεται ότι θα εργαστούν για λύση δύο κρατών αφού δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοσπονδία λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς.
 
Σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση, αναφέρεται ότι οι νομικές και τεχνικές μελέτες θα ολοκληρωθούν λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο .
 
Το το ΚΕΕ θα έχει 9 «υπουργεία» το Δημοκρατικό Κόμμα 2 και το κόμμα Αναγέννησης 1.

Το «υπουργικό» αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο από τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένας μήνας για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου-Πυρετώδεις προετοιμασίες και το βάρος στην ενημέρωση
Επιχείρησε να κολυμπήσει στα βαθιά αλλά έπεσε σε ύφαλο η Ολγκίν-Της έβαλε και ημερομηνία λήξης ο Τατάρ
Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα