Σφραγίζουν τα μέτρα στο Προεδρικό-Επί τάπητος κλείσιμο σχολείων και εστίασης

Με στόχο να «κλειδώσει» η φιλοσοφία των νέων μέτρων για την πανδημία, πριν την αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη αύριο για τις Βρυξέλες, τίθενται επί τάπητος οι προτάσεις των επιστημόνων, που έσπευσαν για άλλη μία φορά στο Προεδρικό. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους στην κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία των υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλαρώσεις-Καθολικό lockdown αν εκτροχιαστούν οι δείκτες

Οι ειδικοί, που ετοίμασαν προτάσεις που βασίζονται στα βεβαρυμμένα επιδημιολογικά δεδομένα, απορρίπτουν και βγάζουν εκτός πλάνων το ενδεχόμενο χαλαρώσεων από τις 14 Δεκεμβρίου. Θέση που εξέφρασε και δημόσια, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν εκτροχιαστεί η κατάσταση, η Κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα σε ολικό lockdown.
 
Η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της τρία σενάρια. Ένα που θα αφορά σε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, ένα που θα περιλαμβάνει αυστηροποίησή τους και ένα για ολικό lockdown, διάρκειας λίγων ημερών αλλά πιο χαλαρό από αυτό του Απριλίου.
 
Οι επιστήμονες, αυτό που προκρίνουν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, κλείσιμο των χώρων εστίασης και κλείσιμο όλων των σχολείων, μία εβδομάδα ενωρίτερα. Σχολεία και χώροι εστίασης, θεωρούνται ως χώροι υψηλού κινδύνου, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται και οι ειδικοί πιστεύουν πως έτσι μειώνονται οι εστίες μετάδοσης, αλλά και οι ευκαιρίες για επαφές. Ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων, χωρίς την εστιάση δε εκτιμάται πως θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, αφού οι μαθητές ειδικά των Λυκείων, ενδέχεται να μαζεύονται σε καφετέριες.
 
Εάν παρατηρηθεί βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η εισήγηση είναι να ανοίξουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι χώροι εστίασης και να παραταθεί η ώρα του κέρφιου. Ωστόσο, η πρόταση προβλέπει παράταση του ορίου των 10 ατόμων ανά οικία και όχι 15 όπως αρχικά προβλέπετο.
 
Ένσταση στο κλείσιμο σχολείων, έφερε πάντως ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος δήλωσε δημόσια πως τα κρούσματα στις σχολικές μονάδες, δεν δικαιολογούν κλείσιμό τους. Ο Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως εάν αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης, τότε τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε έκτακτο Υπουργικό, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, υπό τον Αδάμο Αδάμου, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει και βάζει βέτο στο πρόωρο κλείσιμο σχολείων ο Προδρόμου

Η αυστηρότητα των μέτρων, θα εξαρτηθεί, πάντως από τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι την Παρασκευή. Σημειώνεται πως χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 416 νέα περιστατικά της νόσου. Επιπρόσθετα μέσα σε επτά ημέρες έχασαν τη μάχη με τη νόσο, δεκατέσσερις ασθενείς με άλλους 20, να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυο θάνατοι και νέο ρεκόρ κρουσμάτων-Πάνω από 400 θετικοί και άλλα 127 rapid tests

Δειτε Επισης

Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο