Η «στρατηγική τύφλωση», η επίδειξη αδιαλλαξίας και οι νέες απειλές του Ερντογάν

Επίδειξη αδιαλλαξίας από τον Ταγίπ Ερντογάν λίγες μόνο ώρες από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. 

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε προκλητικά τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι τυχόν σχέδια, χάρτες που αποκλείουν την Τουρκία από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «απαράδεκτα». 

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο… Η Τουρκία δεν θα δεχτεί σχέδια και χάρτες που στοχεύουν να περιορίσουν τη χώρα στις ακτές της στα ανοικτά της Αττάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διαδικτυακή ομιλία στο Πανεπιστήμιο Ακντενίζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κυρώσεις που διχάζουν, το τείχος του Βερολίνου και στο βάθος Κυπριακό

Υπενθυμίζοντας την πρότασή του για τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε ότι τα σχετικά ζητήματα θα επιλυθούν μόνο με τη συγκέντρωση «όλων των «παραγόντων της περιοχής γύρω από το ίδιο τραπέζι. 

«Η χώρα μας ποτέ δεν ήταν στο πλευρό της έντασης στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά μάλλον με την ειρήνη, τη συνεργασία, τη δικαιοσύνη και την εδραίωση της δικαιοσύνης» ισχυρίστηκε δε. 

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τις λύσεις. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία αν θέλουμε μόνιμη λύση» πρόσθεσε και στη συνέχεια, άφησε τις αιχμές του για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.

Μάλιστα υπέδειξε πως, «διατηρούμε την ψυχραιμία μας στα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά το 2003. Διατηρούμε επίσης την ίδια συμβιβαστική στάση και σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία».

Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε πως η πρότασή του για μια σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. «Τους έχουμε προσκαλέσει και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφάρι επαφών, διαβεβαιώσεις και απειλές με φόντο κυρώσεις και Κυπριακό

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»