Σάββατο 16 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Μίλησε για «εκλογές» το φθινόπωρο ο Ερχουρμάν-Διαβουλεύσεις για σχηματισμό «κυβέρνησης»

  25/11/2020 15:04
Μίλησε για «εκλογές» το φθινόπωρο ο Ερχουρμάν-Διαβουλεύσεις για σχηματισμό «κυβέρνησης»

Μίλησε για «εκλογές» το φθινόπωρο ο Ερχουρμάν-Διαβουλεύσεις για σχηματισμό «κυβέρνησης»

  25/11/2020 15:04
Για «εκλογές» το φθινόπωρο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρρμάν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο υπέβαλε την πρότασή του για «κυβέρνηση εκλογών» (σσ: μεταβατική).
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι «είδαμε πως υπήρξε ένα θετικό κλίμα υπό το οποίο μπορούμε να εργαστούμε από κοινού», ενώ ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου ανέφερε ότι οι αρχές που έθεσε το ΡΤΚ είναι αρχές για το καλό της «χώρας». Πρόσθεσε ότι το κόμμα του, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
 
Η αντιπροσωπεία του ΡΤΚ αυτή την ώρα συναντάται με την αντιπροσωπεία του Κόμματος Αναγέννησης, το τελευταίο «κοινοβουλευτικό» κόμμα στις επαφές του ΡΤΚ. Χτες ο Τουφάν Ερχιουρμάν είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα κόμματα ΚΕΕ, ΚΛ και ΚΚΔ.
 
Να σημειωθεί ότι στη «βουλή» το μεγαλύτερο κόμμα είναι το ΚΕΕ με 20 έδρες, ακολουθεί το ΡΤΚ με 12 έδρες, το Κόμμα του Λαού με 9, το ΚΚΔ με 3, το ΔΚ με 3 και το κόμμα Αναγέννησης με 2.
 
Δύο εφημερίδες σήμερα, η Χαβαντίς και η Ντιαλόγκ γράφουν για τις αρχές – θέσεις που το ΡΤΚ μετέφερε χθες στις συναντήσεις για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» και αφορούν τις προτεραιότητες που θέτει το κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ΡΤΚ προτείνει τον σχηματισμό «κυβέρνησης τεχνοκρατών» μέχρι τις «βουλευτικές εκλογές» που σύμφωνα με την Ντιαλόγκ, θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.  Το ΡΤΚ φέρεται να θέλει την «πρωθυπουργία» για το ίδιο, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει, αν ο ίδιος ο Ερχιουρμάν θα είναι ο «πρωθυπουργός» μιας τέτοιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών» ευρείας αποδοχής, που σημαίνει και τη συμμετοχή του ΚΕΕ, με τις περισσότερες έδρες στη «βουλή».
 
Τα θέματα αρχών που προτείνει το ΡΤΚ στις συναντήσεις του αφορούν τροποποιήσεις τριών «νομοσχεδίων» που αφορούν την παραχώρηση «υπηκοοτήτων», τη μεταρρύθμιση στο «δημόσιο» και άρα το θέμα των προσλήψεων, αλλά και τον περί «εκλογών νόμο» που πρέπει να αλλαχθεί, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».
 
Ο διευθυντής της εφημερίδας Χαβαντίς, Μπασιαράν Ντουζγκιούν επιχειρηματολογώντας γιατί πρέπει να στηριχθεί ο Τουφάν Ερχιουρμάν στην προσπάθεια για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» με τους όρους που θέτει, γράφει ότι «μάλλον αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά», σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά δεν γίνεται παζάρεμα για τα «υπουργεία» - που ήταν και ο λόγος αποτυχίας των συνομιλιών του ΚΕΕ με τα άλλα κόμματα την περασμένη εβδομάδα – αλλά γιατί συζητούν θέματα αρχών που στην κοινή λογική είναι «οι πραγματικότητες της χώρας», κατά την έκφρασή του.
 
Και η πραγματικότητα, αναφέρει, είναι ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη περίοδος για τους Τ/κ, περιλαμβανομένου του «αγώνα ύπαρξης» (σσ: την περίοδο των θυλάκων και 1963-1974).
 
Ο Ντουζγκιούν σημειώνει ότι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, ο τουρισμός και η εκπαίδευση, αντιμετωπίζουν προβλήματα, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά ή σταμάτησαν την λειτουργία τους, ενώ χιλιάδες είναι και οι άνεργοι. Τα έσοδα του «κράτους», προσθέτει, έχουν πέσει περίπου στο 30% και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό φτάνει τα 4 εκ ΤΛ (περίπου 440.00 ευρώ). «Λόγω έλλειψης πόρων υπάρχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σε λίγο δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε άλλα PCR τεστ, το σύστημα της καραντίνας που μας παρέχει ασφάλεια από άποψης υγείας, λόγω έλλειψης χρημάτων είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
 
Εξίσου σοβαρό με όλα αυτά, συνεχίζει, είναι το γεγονός ότι η βούληση των Τ/κ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις «προεδρικές εκλογές».

Ο διευθυντής της Χαβαντίς θεωρεί σωστή τη θέση Ερχιουρμάν ότι θα είναι μια «κυβέρνηση εκλογών», σημειώνοντας ότι το ΚΕΕ αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να σχηματίσει μια κανονική «κυβέρνηση» μέχρι το 2022 που είναι οι προγραμματισμένες «βουλευτικές».
 
Οι «εκλογές», προσθέτει, θα γίνουν ενάμιση χρόνο πιο νωρίς, το φθινόπωρο του 2021 ή ίσως και λίγο πιο νωρίς, Θεωρεί επίσης λογικό ότι η «κυβέρνηση» που θα συσταθεί διαδοχικά θα είναι «εθνικής συναίνεσης» που θα αποτελείται από τεχνοκράτες.
 
Όλα αυτά, καταλήγει ο Μπασιαράν Ντουζγκιούν, είναι προβλήματα όχι των κομμάτων αλλά ολόκληρης της κοινότητας. Τα κόμματα, αναφέρει, πρέπει να δείξουν συναίνεση και αποφασιστικότητα για την λύση τους και ο Ερχιουρμάν μπορεί να δείξει τον δρόμο σε αυτό, γι’ αυτό και τα ΜΜΕ πρέπει να τον στηρίξουν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας