Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Νέες ιδέες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζήτησε από την Ευρώπη η Άκγυρα

  21/11/2020 17:03
Νέες ιδέες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζήτησε από την Ευρώπη η Άκγυρα

Νέες ιδέες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζήτησε από την Ευρώπη η Άκγυρα

  21/11/2020 17:03
Για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο είναι ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες, φέρεται να δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ενώ είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Ιμπραχίμ Καλίν κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες με την επί κεφαλής Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Σάρλ Μισέλ, Μαριάν Βαν Ντεν Χόϋβελ και αργότερα με τον επί κεφαλής του επιτελείου της Ούρσουλα Φον Ντελ Λάιεν, καθώς  και τη γενική γραμματέα της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων Χέλγκα Σμίτ συζήτησε θέματα αν. Μεσογείου, Συρίας, Λιβύης και Καραμπάχ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με ζητήματα όπως η επικαιροποίησης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους πολίτες, και τον πολιτικό διάλογο. Για το Κυπριακό είπε ότι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες, ενώ για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική προσέγγιση της για τη προστασία της ειρήνης και σταθερότητας.

Για τα ευρωτουρκικά ανέφερε ότι η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ αυξάνεται και υπάρχει ανάγκη να γίνουν νέα και συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη ώστε να αποκτήσει η σχέση Τουρκίας - ΕΕ νέα δυναμική και να ενισχυθεί η συνεργασία. Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν η ΕΕ θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με περιφερειακά θέματα και  ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, σχετικά με την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων.

Όπως μεταδίδει το Αναντολού ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι η Τουρκία αποδίδει στρατηγική προτεραιότητα στην ένταξη της στην ΕΕ και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να παραμερίσουν όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις τους και να προσεγγίσουν την σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, με στρατηγική αντίληψη. Υποστήριξε ότι οι διμερείς διαμάχες δεν θα πρέπει να καταστήσουν αιχμάλωτη τη σχέση Τουρκίας - ΕΕ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας