Φ. Φωτίου: Η επίτευξη λύσης παραμένει πρώτη προτεραιότητα

Η επίτευξη μιας λύσης που θα δίνει ένα οριστικό τέλος στην κατοχή μεγάλου τμήματος των εδαφών μας από την Τουρκία και θα επανενώνει τη χώρα μας με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των νόμιμων κατοίκων της, χωρίς ξένες εξαρτήσεις, είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα, ανάφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στην ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων Φρενάρους, στην εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ της κοινότητας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είναι έτοιμος και τώρα να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, ο οποίος να πραγματοποιηθεί σε εποικοδομητικό κλίμα, μακριά από απειλές και τετελεσμένα. «Γι’ αυτό και θεωρούμε σημαντικό να διευκολυνθεί η αναμενόμενη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα χωρίς οπωσδήποτε τη συνέχιση των προκλητικών και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη- ενεργειών που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια μας περιοχή, συνέχισε, συνδυάστηκαν και με τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, επιβαρύνοντας όσο ποτέ το επιδιωκόμενο κλίμα. Τελευταία ενέργεια, ανάφερε, το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης πόλης, για να στηριχθεί ο εκλεκτός της Άγκυρας στις εκλογές του ψευδοκράτους.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την Δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο κάλεσε την κατοχική δύναμη να αναιρέσει την ενέργεια της για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της πόλης της Αμμοχώστου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαίωσε το καθεστώς της Αμμοχώστου, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες, σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις».

Οι δικές μας θέσεις για την Αμμόχωστο, και όχι μόνο, στηρίζονται κατά απόλυτο τρόπο στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν μπορούν να αγνοηθούν ή παραγνωριστούν, δήλωσε ο Φώτης Φωτίου. Η πόλη ανήκει στους μόνιμους κατοίκους της, είπε, «και καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που αντιβαίνει προς το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει αυτή τη νομιμότητα».

Αναμένοντας τις εξελίξεις, πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας, διαδηλώνουμε πως δεν πρόκειται να αποστούμε από το δίκαιο των θέσεων μας, τις οποίες και θα υποστηρίξουμε χωρίς να φανούμε επιλήσμονες και κατώτεροι εκείνων που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Στη μνήμη των ηρώων μας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και τιμούμε την προσφορά τους προς την πατρίδα. Η μνήμη τους, δεν τελειώνει μετά από κάθε μνημόσυνο, συνέχισε ο κ. Φωτίου. Η μνήμη τους, είπε, διαρκεί ως ασίγαστη φωνή της συλλογικής μας συνείδησης, για να μείνουμε άγρυπνοι στις επάλξεις του αγώνα για σωτηρία της μικρής μας πατρίδας και για τη λύτρωση του προδομένου και αδικημένου λαού μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον