Δευτέρα 1 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα δικαιούται ο ΠτΔ-Δριμύ κατηγορώ κατά Τουρκίας

  01/10/2020 12:03
Αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα δικαιούται ο ΠτΔ-Δριμύ κατηγορώ κατά Τουρκίας

Αποφασισμένος να διεκδικήσει όσα δικαιούται ο ΠτΔ-Δριμύ κατηγορώ κατά Τουρκίας

  01/10/2020 12:03

Ξεκάθαρα μηνύματα ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, περιλαμβάνει το φετινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης εξήντα χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί αυτό που με αίμα και θυσίες ο κυπριακός λαός κατόρθωσε να παραδώσει και να διασώσει. Μάλιστα στέλνει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, σημειώνοντας πως ενώπιον των ομολόγων του θα βρίσκεται επιστολή του Τούρκου Προέδρου όπου «με πλεονάζουσα θρασύτητα,  ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα αφού έχει διαλυθεί».

Η παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος στα όσα δικαιωματικά θα ζητήσω από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν ούτε χαλαρώσεις ούτε εκπτώσεις έναντι μιας χώρας που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση», τονίζει ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ απαριθμεί και τα βασικά σημεία των τουρκικών προκλήσεων.

Μια χώρα που:

(α) Περιφρονεί το σύνολο των υποχρεώσεων της έναντι ενός κράτους – μέλους.

(β) Έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις κατ’ αντίθεση του διεθνούς δικαίου ενέργειες της. 

Μια χώρα, που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει μέσα από την έκθεση του 2019 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον περιορισμό των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, σε αυθαίρετες διώξεις πολιτών, σε απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, ακόμη και μεροληψία του δικαστικού συστήματος.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπενθυμίσει στους 26 ηγέτες της Έ.Ε. τις κατ’ επανάληψη σχετικές αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ομοφώνως καταδίκασε αλλά και προειδοποίησε την Τουρκία για λήψη μέτρων εάν συνέχιζε τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος κρατών – μελών της Ένωσης.

Την ίδια ώρα εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισχυρή στήριξη και συμπαράσταση  έναντι των Τουρκικών προκλήσεων.

Όπως σημειώνει, αυτό που αναμένει από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.

«Περηφάνια για τα όσα καταφέραμε»
Απευθυνόμενος προς τον Κυπριακό λαό επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταφέρει, «αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και περηφάνιας για τα όσα, με την υπομονή, την επιμονή και την εργατικότητα που χαρακτηρίζει το λαό μας,  έχουμε συλλογικά και διαχρονικά πετύχει».

Με αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού, συνεχίζει ο Πρόεδρος, «αποτίουμε φόρο τιμής προς όσους θυσιάστηκαν ή αγωνίστηκαν για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τον αποικιακό ζυγό, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς όσους στη συνέχεια υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της πατρίδος μας κατά των επιβουλών της Τουρκίας».

«Την ίδια στιγμή, βεβαιώνουμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας ότι θα συνεχίσουμε, εντατικοποιώντας περαιτέρω, τις προσπάθειες για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων».

Οι παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας δεν επέτρεψαν τη λύση
Αναφορικά με το Κυπριακό και την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ο Νϊκος Αναστασιάδης, επισημαίνει πως, από το 1974 και εντεύθεν βιώνουμε μια απαράδεκτη κατάσταση, με τον βίαιο εκτοπισμό του 40 τοις εκατόν των συμπολιτών μας, τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, μέσω του συστηματικού εποικισμού των κατεχομένων εδαφών μας.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα πως «ποτέ δεν αποδεχτήκαμε και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθούμε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και οι προκάτοχοι μου εμπλακήκαμε εποικοδομητικά σε κάθε διαπραγματευτική διαδικασία, στη βάση των κατά καιρούς συμφωνιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των αρχών και αξιών της Ε.Ε. της οποίας είμαστε πλήρες κράτος – μέλος».

Και προσθέτει: «Δυστυχώς, παρά τη δική μας αποφασιστικότητα και ειλικρινή βούληση, η αδιάλλακτη στάση, οι παράλογες απαιτήσεις αλλά και οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν επέτρεψαν την εξεύρεση  μιας λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

Μιας λύσης, συνεχίζει, «που θα μας οδηγούσε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο και Ευρωπαϊκό Κράτος, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις, παρουσία ξένων στρατευμάτων ή τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτους».

«Δεδηλωμένη προσήλωση μας για την επανέναρξη»
Η φετινή, 60η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκει την πατρίδα μας να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω των συνεχιζόμενων Τουρκικών εκνόμων ενεργειών, είτε με την εισβολή στην Οικονομική Ζώνη της ΚΔ είτε λόγω των απειλών για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Ενέργειες που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο, τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, παρά  την καταδίκη της Τουρκίας από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες της».

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε και στις δύο τελευταίες Navtex της Τουρκίας για τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros και τις παράνομες γεωτρήσεις του Yavuz. «Το τελευταίο παράδειγμα αφορά την ανανέωση δύο Navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών. Μια ανανέωση που έλαβε χώρα εν μέσω προσπαθειών αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ελάχιστες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία θα συζητηθούν τόσο το όλο φάσμα των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία, όσο και οι συνεχείς παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο».  

Μήνυμα και προς τους Τουρκοκύπριους
«Τα πιο πάνω, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όχι μόνο δεν αναιρούν την δεδηλωμένη προσήλωση μας για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά, αντίθετα, θα υποβοηθήσουν την διεξαγωγή εποικοδομητικών και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεων, μακράν των όποιων απειλών και εκφοβισμών».

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους, ο Νίκος Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε πως, «κατανοούμε τις ευαισθησίες τους αλλά την ίδια ώρα θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν παραγνωρίζουμε τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων. Το σύνολο του λαού της Κύπρου έχει το δικαίωμα να ζήσει αρμονικά και να συνδημιουργήσει σε συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου».

Για να το πετύχουμε τούτο, πρόσθεσε, απαιτείται να κατανοήσουμε πως η πατρίδα μας είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πως δεν έχουμε την πολυτέλεια, για χάριν των επιδιώξεων τρίτων, να οδηγηθούμε σε μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα περιφρονεί τα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της.

Μηνύματα και στο εσωτερικό
Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων, δεν παραλείπουμε, ακούραστα να εργαζόμαστε για την δημιουργία συνθηκών ευημερίας του συνόλου.

Μάλιστα χαιρέτισε το γεγονός ότι, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές μας χωρίζουν, σε ώρες κρίσιμες η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων υπήρξε καθοριστική.

«Όπως καθοριστική υπήρξε και η δική σας συμβολή, μέσα από τις θυσίες, τη δύναμη και σύνεση που επιδείξατε στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας που έπληξε το σύνολο της ανθρωπότητας».

Κερδίσαμε τη μάχη, όχι τον πόλεμο της πανδημίας
Σε ότι αφορά την πανδημία, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλους να συνειδητοποιήσουν πως κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο.

«Ο ιός είναι ακόμη ανάμεσα μας, με ορατούς, όπως είχα πει και στο παρελθόν, τους κινδύνους. Η τελευταία έξαρση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει σε κανέναν τον εφησυχασμό».

Παράλληλα απηύθυνε θερμή έκκληση όπως τηρείτε με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα για προστασία τόσο των ιδίων όσο και των  αγαπημένων μας.

Δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κύπρο η κρίση
Αναφορικά με την οικονομία, σημείωσε πως με τη  συνετή δημοσιονομική πολιτική, κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό τις μέχρι στιγμής συνέπειες της πανδημίας.

Επεσήμανε πως, εξαιτίας της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία περνά μια πρωτόγνωρη κρίση. Μια κρίση που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Κυπριακή οικονομία.

«Για αυτό, πέραν, βεβαίως της ζωής που πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων, την ίδια ώρα οι κίνδυνοι από μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις συνθήκες διαβίωσης και ευημερίας του συνόλου».

«Η μέχρι σήμερα πορεία του Κυπριακού κράτους, με τα όποια διαχρονικά λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες, επέτρεψαν και επιτρέπουν να νιώθουμε περήφανοι για τα όσα έχουμε επιτύχει. Μπορούμε όμως και αξίζουμε, περισσότερα. Η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε στον εκσυγχρονισμό, σε μεγάλο βαθμό, των δομών της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις
«Παρά ταύτα», αναφερόμενος στο εσωτερικά ζητήματα, «πρέπει να αναγνωρίσουμε πως απαιτούνται σημαντικές ακόμη μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που χρωστούμε στους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Και αναφέρομαι σε μια σειρά μεταρρυθμιστικών δράσεων που από την μια θα αλλάξουν νοοτροπίες, αλλά το πιο σημαντικό θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν:

- Tη δημόσια υπηρεσία,

- Την τοπική αυτοδιοίκηση,

- Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης,

- Τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,

- Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων,

- Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας,

Για να αναφέρω μόνο μερικές. Για να τις πετύχουμε, απαιτείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις η υπέρβαση.  Υπέρβαση που δεν θα ωφελήσει την παρούσα Κυβέρνηση αλλά το σύνολο του λαού».

Παράλληλα υπέδειξε πως το Κυπριακό Κράτος δεν ανήκει σε καμία Κυβέρνηση και σε καμία πολιτική δύναμη. Είναι δημιούργημα και κτήμα του Κυπριακού λαού.

«Για αυτό και όσοι πολιτευόμαστε, σε όποια παράταξη και αν ανήκουμε, αυτό που χρωστούμε είναι το καλό του συνόλου και όχι το όφελος των παρατάξεων. Με απόλυτο σεβασμό στο αναφαίρετο δικαίωμα της κριτικής και επισήμανσης των λαθών της εκάστοτε Κυβέρνησης, αυτό που προέχει είναι η συλλογική ευθύνη αντιμετώπισης των  προβλημάτων, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της προοπτικής που ο λαός αξιώνει και δικαιούται».

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμα του ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως μέσα  από την αγαστή συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τη βούληση του κυπριακού λαού, θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τόσο τις υφιστάμενες προκλήσεις όσο και αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας