Κυριακή 27 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κορυφαία μέλη του Κογκρέσου συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό της 60ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου

  01/10/2020 08:36
Κορυφαία μέλη του Κογκρέσου συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό της 60ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Κορυφαία μέλη του Κογκρέσου συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό της 60ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου

  01/10/2020 08:36
Πάνω από 25 ηγετικά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, του επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τους δύο διεκδικητές της Προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτές Gregory Meeks και  Brad Sherman, συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό που διοργάνωσε η ΠΣΕΚΑ για την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Παρουσιάζοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, δήλωσε ότι κατά την εξηντάχρονη ιστορίας της η Κυπριακή Δημοκρατία υπέφερε πολλά, με περισσότερους από 5.000 νεκρούς και 200.000 εκτοπισμένους.

«Αυτή η χώρα που έχασε περισσότερο από το 80% του εθνικού της εισοδήματος στέκεται σήμερα ψηλά, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιμείνει και χαιρετίζουμε όχι μόνο την Κυβέρνηση αλλά και τον λαό της Κύπρου, για την επιμονή τους μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και εξακολουθούν να αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη» είπε.
 
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενλεντεζ, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης.
 
«Ο νόμος για την εταιρική σχέση ενέργειας και ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή και έχει παράσχει ένα θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Ο νόμος έχει ευρεία δικομματική υποστήριξη και θα χρησιμεύσει ως βάση για τη στρατηγική εστίαση της Αμερικής στην περιοχή στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του EastMed Act, γερουσιαστής Μενέντεζ.
 
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής επεσήμανε ότι αυτός ο νόμος-ορόσημο περιέχει ένα πρωταρχικό μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πολύ πιο παρούσες στην Ανατολική Μεσόγειο για την υποστήριξη των φίλων μας.
 
«Χαίρομαι που είδα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τήρησε το νόμο με την καθιέρωση ενός Διεθνούς Προγράμματος Εκπαίδευσης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης με την Κύπρο και την άρση μερικώς των περιορισμών πώλησης όπλων στη χώρα. Η άρση των περιορισμών όπλων δεν αφορά μόνο στην ασφάλεια. Πρόκειται για τη μεταχείριση μιας χώρας της ΕΕ με το σεβασμό που της αξίζει. Και είναι μια αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος της αυτοάμυνας της Κύπρου» πρόσσθεσε.
 
Ο γερουσιαστής Menendez επέκρινε την παρέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτό εμποδίζει την πρόοδο προς την ειρήνη.
 
«Η παράνομη κατοχή της Τουρκίας παραμένει η πηγή αστάθειας στο νησί. Μπορούμε να δούμε την αποσταθεροποιητική επίδραση της Τουρκίας με τις προσπάθειές της να αλλάξει τη δημογραφική κατανομή της Κύπρου στέλνοντας Τούρκους πολίτες να εγκατασταθούν στο βορρά. Το βλέπουμε με την επαίσχυντη συμπεριφορά της Τουρκίας στα Βαρώσια καθώς προετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί οικονομικά την περιοχή. Και το βλέπουμε ξεκάθαρα με την παράνομη εξερεύνηση της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η οποία όχι μόνο υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά εγείρει και προκλήσεις για τις δυτικές εταιρείες ενέργειας που εργάζονται εκεί».
 
Στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση Τραμπ, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε ότι αυτές οι κακοήθεις δραστηριότητες της Τουρκίας υπογραμμίζουν αυτό που ελπίζει να είναι προφανές. «Ο Ερντογάν δεν πρέπει να θεωρείται εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πρέπει να θεωρείται σύμμαχος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει κάθε μέλος στην Κυβέρνησή μας από πάνω προς τα κάτω, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε», κατέληξε.

Σε μια έντονα συναισθηματική ομιλία, ο απερχόμενος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, είπε στους συμμετέχοντες ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες και επαίνεσε τους ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για τον πολυετή αγώνα τους για την ελευθερία της Κύπρου.
 
«Αν και σήμερα εορτάζουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ανεξαρτησία δεν είναι πάντα σίγουρη. Η βάναυση εισβολή του 1974 από τουρκικές δυνάμεις οδήγησε σε δεκαετίες διαίρεσης και κατοχής. Και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και τώρα, απειλούν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται όχι απλώς απρόθυμος να συμβιβαστεί με την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και απρόθυμος να αντιστρέψει την ολοένα και πιο αντιδημοκρατική και αποσταθεροποιητική του συμπεριφορά σε ολόκληρη την περιοχή και στη χώρα του» είπε.

Ο Έλιοτ Ένγκελ εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να αποκαλεί ως αυτό που είναι την τουρκική επιθετική επικίνδυνη συμπεριφορά, και να απαιτεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιστρέψει την Τουρκία στην κοινότητα των υπεύθυνων, δημοκρατικών και ελεύθερων εθνών.
 
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και συντάκτης του νόμου για τους αμερικανούς αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είπε στους συμμετέχοντες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος δεν ήταν ποτέ πιο κοντά από ό, τι τώρα.
 
«Είτε πρόκειται για την ενέργεια, την ασφάλεια, το εμπόριο, τη συνεργασία με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής και την κοινή μας δέσμευση στις βασικές δημοκρατικές αξίες, είμαστε μαζί. Αναμένω ότι αυτή η διαρκής συνεργασία θα ωριμάσει και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο για τα επόμενα εξήντα χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας», κατέληξε ο Έλιοτ Ένγκελ.
 
Πηγή: KYΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας