Η καριέρα πάνω στο πτώμα του Ισαάκ, το φιάσκο της σύλληψης και το εμπόριο όπλων

Στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά επανήλθε ο ένας εκ των ταυτοποιημένων δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.
 
Ο Ερχάν Αρικλί, ένας αμετανόητος δολοφόνος, από το 1996, οπότε εκδόθηκε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, κυκλοφορεί ελεύθερος μεταξύ Τουρκίας, κατεχομένων και άλλων μουσουλμανικών κρατών της κεντρικής Ασίας, υπό την προστασία του βαθέως τουρκικού κράτους και ηγείται του κόμματος των εποίκων ή αλλιώς του κόμματος της Αναγέννησης, όπως είναι η επίσημη ονομασία του στα κατεχόμενα.
 
Πρόκειται για έναν έποικο που ξεκίνησε από τα βάθη της ανατολίας και ήρθε στην Κύπρο με την οικογένεια του αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, το 1975. Συγκεκριμένα, κατάγεται από την επαρχία του Ardahan που αποτελεί τη βορειοανατολικότερη επαρχία της Τουρκίας με σύνορα με τη Γεωργία και όταν ήρθε στην Κύπρο σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Κερύνειας, ενώ ήταν πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης των εποίκων.
 
Μάλιστα, σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας όπου έκανε και μεταπτυχιακό. Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Τσετσενίας για το έργο του για τον τουρκικό πολιτισμό, έκανε διδακτορικό στο Αζερμπαϊτζάν, όπου διορίστηκε ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους. Στη συνέχεια διορίστηκε ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στις χώρες της Κεντρικής Ασίας με έδρα στο Κιργιστάν.
 
Όλη αυτή την περίοδο που έκανε καριέρα ως «διπλωμάτης» του ψευδοκράτους, ο Αρικλί βρισκόταν και στην λίστα της Ιντερπόλ για τα γεγονότα του 1996 και συγκεκριμένα τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τον Αρικλί και άλλα μέλη των Γκρίζων Λύκων.
 
Η δολοφονία του Ισαάκ
Το καλοκαίρι του 1996, ο Αρικλί φοιτούσε στο παράνομο Πανεπιστήμιο της Κερύνειας, όταν συμμετείχε ως ηγέτης της φοιτητικής οργάνωσής Turk-Bir στις ομάδες των ατάκτων, που σε συνεννόηση με την ψευδοαστυνομία, μετέβησαν στην περιοχή της Δερύνειας για να προκαλέσουν επεισόδια με τους μοτοσικλετιστές, που μετά από τα γεγονότα που προηγήθηκαν και την διάσπασή τους, μετέβησαν χωρίς οργάνωση σε διάφορα οδοφράγματα.
 
Ο Τάσος Ισαάκ με φίλους του μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Σε κάποια στιγμή ένας φίλος του Τάσου πιάστηκε στα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση με πέτρες, ξύλα και ρόπαλα από τους Τούρκους. Στην προσπάθεια του να τον σώσει, ο Τάσος Ισαάκ πιάστηκε στα συρματομπλέγματα και ακολούθως ο όχλος έπεσε πάνω του. Πάνω από δέκα άτομα άρχισαν να τον χτυπούν με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να ταυτοποιήσει έξι άτομα. Πρόκειται για τους:
-Χασίμ Γιλμάζ (ιδιοκτήτη καφετέριας στην κατεχόμενη Κερύνεια)
-Μουσταφά Εργκιούν («αστυνομικό»)
-Πολάτ Φικρέτ Κόρελι (Τουρκοκύπριο από την Αμμόχωστο)
-Φικρέτ Βελί Κόρελι (ιδιοκτήτη συνεργείου ποδηλάτων)
-Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν (Πρόεδρο της οργάνωσης των γκρίζων λύκων στα κατεχόμενα το 1996) και
-Ερχάν Αρικλί (τότε πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης Turk-Bir στα κατεχόμενα
 
Για όλους στάλθηκε σχετικός φάκελος στην Ιντερπόλ, όπως και για τον Ακίν, που δολοφόνησε λίγες μέρες αργότερα τον Σολωμό Σολωμού, χωρίς όμως ποτέ να συλληφθούν και να δικαστούν για τις πράξεις τους.
 
Το φιάσκο της σύλληψης του στην Κιργιζία
Το 2012 οι Αρχές της Κιργιζίας συνέλαβαν τον Αρικλί με την κατηγορία της ανάμειξής του στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ. Η εξέλιξη ήταν ένα φιάσκο, αφού τελικά αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο ψευδοκράτος. Η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο του Μπίσκεκ της Κιργιζίας. Ο Αρικλί προσήχθη στο Δικαστήριο, το οποίο όμως λόγω… έλλειψης στοιχείων τον άφησε ελεύθερος.
 
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» δημοσίευσε την επόμενη ημέρα αποκλειστική δήλωση του Αρικλί, ο οποίος είπε πως ζει στην Κιργιζία για χρόνια και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αλωνίζει στην περιοχή αυτή. «Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που έδωσαν στην Ιντερπόλ. Ακόμα και η ημερομηνία γέννησής μου και τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα μου. Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στη Λευκωσία. Δεν είχα καμία σχέση με το γεγονός. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπατά τον κόσμο όλο με τα ψέματά της. Αφέθηκα ελεύθερος όταν έμαθε την αλήθεια και η Ιντερπόλ».
 
Κεφαλαιοποίησε την «πράξη ανδρείας» του
Όπως ήταν φυσικό το γεγονός της εμπλοκής του έκανε τον Αρικλί αμέσως γνωστό. Ο ίδιος έχοντας πολιτικές βλέψεις, κεφαλαιοποίησε το γεγονός και έστησε μια ολόκληρη πολιτική καριέρα, εκμεταλευόμενος τη θυσία του Τάσου Ισαάκ. 
 
Μετά την πορεία του ως «διπλωμάτης» ο Αρικλί ίδρυσε το κόμμα των εποίκων στις οκτώ Οκτωβρίου του 2016. Ένα από τα βασικά συνθήματα του κόμματος ήταν το «Πατρίδα μου είναι η Κύπρος», θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως οι χιλιάδες Τούρκοι που εποίκησαν παράνομα στα κατεχόμενα από το 1974, έχουν ως πατρίδα τους τις πατρογονικές εστίες των προσφύγων μας και πως δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν.
 
Στο πρόγραμμα του κόμματος για τις παράνομες εκλογές του 2016, εκφράζεται στήριξη στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους «παλιούς ιδιοκτήτες» της υπό ειδικό καθεστώς κάτω από τουρκική διοίκηση και επίβλεψη του ΟΗΕ, αυτό δηλαδή που υποστηρίζουν και τα κόμματα των Οζερσάι και Τατάρ.
 
Μάλιστα, το κόμμα του Αρικλί υποστηρίζει τις πάγιές τουρκικές θέσεις, όπως αυτές εκφράζονται από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου.
 
Για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, το κόμμα ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει «μια δίκαιη και διαρκή λύση μέσω διαπραγματεύσεων που να έχει ως βάση την ιδρυτική βούληση των δύο λαών, την πολιτική τους ισότητα και το γεγονός ότι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού», χωρίς την «εκ νέου προσφυγοποίηση του λαού μας» και την «χαλάρωση» των εγγυήσεων της Τουρκίας.
 
Το YDP υπόσχεται ότι σε περίπτωση που ανέλθει στην «εξουσία» θα υλοποιήσει το «Σχέδιο Β», το οποίο αποτελείται από τρία εναλλακτικά «μοντέλα»: Του Κοσσόβου, του Ναχιτσεβάν και της Ταϊβάν. Το κόμμα υποστηρίζει επίσης να δοθούν πριν την λύση του Κυπριακού οι τέσσερις ελευθερίες στους πολίτες της Τουρκίας για να μπορούν να διακινούνται, να εγκαθίστανται, να αποκτούν περιουσία και να εισέρχονται ελεύθερα στην κατεχόμενη Κύπρο.
 
Επιπρόσθετα, το κόμμα ισχυρίζεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται η «αρχή της αμοιβαιότητας» στις σχέσεις με τους Ελληνοκύπριους την οποία θα εφαρμόζει στο θέμα των διελεύσεων από τα οδοφράγματα, για παράδειγμα, ως απάντηση για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η διέλευση Τούρκων εποίκων στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.   
 
Ένα κόμμα με απατεώνες και εμπόρους όπλων
Στο μεταξύ πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Yeni Bakis σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο «το YDP πορεύεται με εμπόρους όπλων», γράφει ότι δεν διέλαθε της προσοχής το γεγονός ότι εντός του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων υπάρχουν άτομα τα οποία αναμείχθηκαν σε διάφορα γεγονότα και αναμένεται να δικαστούν.
 
Πρόκειται για τον Σουκρού Ντιπνεντέρε, ο οποίος πούλησε όπλα σε άλλο πρόσωπο που κατηγορείται για οκτώ πυροβολισμούς εναντίον αρχισυντάκτη εφημερίδας. Ο Σουκρού Ντίπντερε είχε εμπλακεί σε άλλο ένα επεισόδιο το 2018, όταν επέδραμε στο γραφείο του Γιαχιά Τζεμίλογλου και καβγάδισε μαζί του, ισχυριζόμενος ότι του χρωστούσε.
 
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι ο πρόεδρος του YDP και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Ερχάν Αρικλί, ετοιμάζεται για την αναμέτρηση έχοντας δίπλα του άτομα που κάνουν εμπόριο όπλων και προσθέτει ότι δημιουργούνται ερωτηματικά κατά πόσον το YDP βάζει τα εν λόγω άτομα να κάνουν κάποιες «σκοτεινές του δουλειές».
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι δεν έχουν δικαστεί ακόμα οι Σουκρού Ντίπντερε και Μεσούτ Οκούρ, που προμήθευσαν το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε ο υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος της Yeni Bakış, παρά το γεγονός ότι πέρασαν είκοσι μήνες από το επεισόδιο. Προσθέτει παράλληλα, ότι η «αστυνομία» της κατεχόμενης Κερύνειας ακόμα δεν διαβίβασε τον φάκελο της υπόθεσης στην «εισαγγελία» και διερωτάται κατά πόσον το YDP βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. «Μήπως το YDP και ο πρόεδρος Ερχάν Αρικλί έθεσαν τους εμπόρους όπλων υπό την προστασία τους;» διερωτάται η εφημερίδα.
 
«Δεν θα πάω ποτέ στον Νότο»
Πάντως, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα για το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του, ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πως εναντίον του υπάρχει ένταλμα και πως για αυτό δεν επισκέπτεται «τον Νότο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ είπε ότι δεν θα το κάνει ούτε αν εκλεγεί «πρόεδρος». «Ξέρω ότι οι Έλληνες με έδωσαν στην Ιντερπόλ εξαιτίας των περιστατικών στη Δερύνεια. Επομένως, δεν θα περάσω στο Νότο. Γνωρίζω ότι ο φάκελος που μου άνοιξαν δεν έχει κλείσει ακόμη. Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί».
 
Μάλιστα, επιτέθηκε στον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ κατηγορώντας τον ότι έλαβε υπηκοότητα του ψευδοκράτους το 2017. «Τα οδοφράγματα άνοιξαν το 2003. Γιατί περίμενε 14 χρόνια; Για να έρθει εδώ να κάνει προεκλογική εκστρατεία», διερωτήθηκε, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Μουσταφά Ακιντζί, για τον οποίο είπε πως θα στηρίξει οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο είναι αντίπαλος του στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Εξάλλου, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο Αρικλί κάλεσε τον κόσμο να δώσει ευκαιρία «σε αυτούς που ανυψώνουν την ΤΔΒΚ», όπως είπε.
 
«Η θέση της ομοσπονδίας τέθηκε ως Τουρκική θέση πριν 42 χρόνια και πλέον έχει μετατραπεί σε μηχανή παραχωρήσεων, και έγινε τάφος για τους Τουρκοκύπριους με τις παραχωρήσεις που έκανε ο Ακιντζί στο Κρανς Μοντάνα», δήλωσε ο Αρικλί, τονίζοντας ότι μια ομοσπονδία που προνοεί μείωση των Τουρκικών στρατευμάτων και απόσυρση του αιτήματος ίσης κυριαρχίας και πολιτικής ισότητας θα αποτελεί τον τάφο των Τουρκοκυπρίων. «Μην δώσετε ευκαιρία σε αυτούς που σκάβουν αυτό τον τάφο. Δώσετε ευκαιρία σε αυτούς που θα κρατήσουν ζωντανή της ΤΔΒΚ και θα της δοξάσουν», είπε.

Δειτε Επισης

Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία