Σάββατο 2 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Οι κόκκινες γραμμές που ξεθώριασαν και οι διιστάμενες απόψεις για το Oruc Reis

Μιχάλης Πολυδώρου  12/08/2020 06:39
Οι κόκκινες γραμμές που ξεθώριασαν και οι διιστάμενες απόψεις για το Oruc Reis

Οι κόκκινες γραμμές που ξεθώριασαν και οι διιστάμενες απόψεις για το Oruc Reis

Μιχάλης Πολυδώρου  12/08/2020 06:39
Πολλές απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις των γεγονότων. Την ώρα που το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου και δυτικά της Πάφου, συνεχίζει να επιχειρεί για τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε Αθήνα και Λευκωσία, ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν και διακινδυνεύουν προβλέψεις για το τέλος που θα έχει η υπό εξέλιξη κρίση.
 
Ως είθισται σε τέτοιες κρίσεις, οι πληροφορίες είναι με το σταγονόμετρο, ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα.
 
 
Το Oruc Reis από το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο να διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σε αυτή του την απόπειρα συμμετέχουν δύο βοηθητικά σκάφη που το συνοδεύουν, καθώς και ισχυρές μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
 
Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και έστειλε στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούν το Oruc Reis να προχωρά με την πόντιση καλωδίωνκαι να πηγαινοέρχεται εντός της περιοχής που δέσμευσε για έρευνες.
 
Παράλληλα, στην Αθήνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνήλθε τη Δευτέρα, εξέδωσε σαφείς οδηγίες προς τις γυναίκες και τους άνδρες του πολεμικού ναυτικού, αναφορικά με τους κανόνες εμπλοκής. Εξέδωσε οδηγίες δηλαδή, για το πότε οι ελληνικές δυνάμεις, έχουν το ελεύθερο να επέμβουν και να παρεμποδίσουν το τουρκικό σκάφος.
 
Στην προηγούμενη κρίση με το Oruc Reis, η Αθήνα είχε διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα πως δεν θα επιτρέψει την πόντιση καλωδίων από το Oruc Reis. Κακά τα ψέματα, σήμερα αναδιπλώνεται και διαρρέει πως η πόντιση καλωδίων δεν σημαίνει ότι το Oruc Reis διεξάγει έρευνες, από την στιγμή που στην περιοχή βρίσκονται πάνω από δέκα πολεμικά πλοία, ο θόρυβος των οποίων δεν επιτρέπει στο ερευνητικό σκάφος να διεξάγει έρευνες.
 
 
Δεδομένης της τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα που βασικό σκοπό έχει η δημιουργία τετελεσμένων, η ουσία και το αποτέλεσμα των ερευνών, λίγη σημασία έχει αυτή τη στιγμή. Άλλωστε οι έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, εκ του αποτελέσματος δεν μπορούν να θεωρηθούν πετυχημένες, αφού τα γεωτρύπανα Yavuz και Fatih έχουν στην πλάτη τους ήδη επτά αποτυχημένες γεωτρήσεις.
 
Με απλά λόγια η Τουρκία κεφαλαιοποιεί τα τετελεσμένα που δημιουργεί και διόλου δεν την ενδιαφέρει αν ο βυθός της Κύπρου ή της Ελλάδας κρύβει αποθέματα φυσικού αερίου. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν να εξεταστούν οι απόψεις και οι εκτιμήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία. Και όντως οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι πάρα πολλές. Άλλες πολύ και άλλος πιο λίγο αισιόδοξες για την έκβαση της κρίσης.
 
Δεν υπάρχει παραβίαση ή έρευνες
Μια από τις απόψεις που καταγράφεται μέχρι στιγμής είναι πως δεν υπήρχε παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, καθώς δεν υπήρξαν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες εκτιμήσεις είναι ο βυθός. Το νερό πάνω από το βυθό είναι διεθνή ύδατα με βάση το διεθνές δίκαιο.
 
«Το Oruc Reis κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο.  Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν. Ο Ερντογάν στη γωνία και εμείς με τα πανίσχυρα επιχειρήματά μας να κερδίσουμε διεθνώς τις συμμαχίες και τα ερείσματα που θέλουμε».
 
Αδύναμη να αντιδράσει η Ελλάδα
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις. Αναλυτές σημειώνουν πως σε καμία περίπτωση το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί μια αβλαβή διέλευση από τη στιγμή που πόντισε καλώδια.
 
«Η Τουρκία γκριζάρει και ελέγχει την Ελλάδα και μας βρίσκει να είμαστε αδύναμοι να αντιδράσουμε, παρά τις διακηρύξεις.  Βλέπουμε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν ακολουθεί το πνεύμα των ένοπλων δυνάμεων. Βλέπουμε να ζητάμε τη βοήθεια από το διεθνές δίκαιο. Δεν θα έρθει κανένας να μας σώσει. Μόνοι μας θα σωθούμε».
 
Η κοινή εκτίμηση
Σε αυτό πάντως που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο τις πρώτες ώρες που το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τότε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύρραξης απομακρύνεται.
 
Βέβαια σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, ειδικά από τη στιγμή που σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση βρίσκονται μαζεμένες ισχυρές ναυτικές δυνάμεις δύο χωρών.
 
Το κοινό συμπέρασμα ωστόσο, είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιδιώκει την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου, αλλά αυτό που σημειώθηκε και πιο πάνω, την δημιουργία τετελεσμένων που θα του δίνουν δικαιώματα που δεν απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, να έχει λόγο και ρόλο σε περιοχές που δεν του ανήκουν.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας