Πέμπτη 4 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Φωτίου: Απάνθρωπο να δίνουμε στους συγγενείς 2-3 οστά

  20/04/2016 12:07
  Φωτίου: Απάνθρωπο να δίνουμε στους συγγενείς 2-3 οστά

Φωτίου: Απάνθρωπο να δίνουμε στους συγγενείς 2-3 οστά

  20/04/2016 12:07
Είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα και την ανθρωπότητα μετά από 42 χρόνια να αναζητούμε τα 2/3 των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «απάνθρωπο» να παραδίδονται στους συγγενείς των αγνοουμένων για κηδεία μόνο 2 – 3 οστά.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη του Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα: "Ανθρώπινα δικαιώματα, ΣΥΝ- Υπάρχω, Εργάζομαι, Αγωνίζομαι" που πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Μακαρίου Γ΄ στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ακόμα αναζητούμε χίλιους από τους περίπου 1,500 αγνοούμενους μας. Δυστυχώς αρκετοί γονείς φεύγουν από τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».

Πρόσθεσε πως «αυτό που διαπράττει η Τουρκία είναι και απάνθρωπο και εγκληματικό γιατί για 42 χρόνια αρνείται να συνεργαστεί για ένα ανθρωπιστικό θέμα, γιατί το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό που αγγίζει ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς η Τουρκία δεν συνεργάζεται για το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις όχι μόνο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου έχει καταδικαστεί για αυτό το έγκλημα.”

Η Άγκυρα πιέζεται να δώσει πληροφορίες και να συνεργαστεί ώστε να διακριβωθούν οι τύχες των αγνοουμένων μας, πρόσθεσε.
Η Τουρκία, συνέχισε, «έχει τις πληροφορίες στα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους μαζικούς χώρους ταφής αγνοουμένων μας ενώ το διπλό έγκλημα που έχει διαπράξει είναι ότι τότε (στην εισβολή του 1974) είχαν σκοτώσει γυναικόπαιδα, τους έριξαν σε πηγάδια και τους μετακίνησαν το 1992 – 93 για να μην φανεί το μεγάλο τους έγκλημα. Από τότε αναζητούμε το χώρο που έχουν μετακινήσει αυτά τα οστά».

Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε εξίσου «απάνθρωπο να παραδίδουμε στους συγγενείς των αγνοουμένων μόνο δύο και τρία οστά για να τελέσουν κηδείες. Δικαιολογημένα πολλοί συγγενείς δεν παραλαμβάνουν αυτά τα οστά αφού όπως αναφέρουν «εμείς σας δώσαμε ένα λεβέντη και τώρα μας δίνετε πίσω 2 – 3 οστά».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες πιέζοντας τη διεθνή κοινότητα γιατί» όπως εξήγησε «είναι ντροπή για την ίδια τη διεθνή κοινότητα και την ανθρωπότητα, μετά από 42 χρόνια να αναζητούμε περίπου τα 2/3 των αγνοουμένων μας».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας