Ανεβάζουν ρυθμούς προετοιμασίας για τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει της κρίσιμης συνάντησης που θα έχουν την μεθεπόμενη Παρασκευή 9 του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αναμένεται να καταδείξει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές που υπάρχουν ή όχι για το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
 
Ενόψει της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε για τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της οποίας θα αναλυθούν οι θέσεις και η στρατηγική της δικής μας πλευράς με απώτερο στόχο τη μέγιστη δυνατή ομοθυμία. Η συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Η.Ε. στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία τον ενημέρωσε αναφορικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε βεβαίως και η συνάντηση των δύο ηγετών της 9ης Αυγούστου.  
 
Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και σε αυτήν παρευρίσκονταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Η κ. Σπεχάρ, ερωτηθείσα κατά πόσο είναι όλα έτοιμα για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα είναι καλά. «Πιστεύω πως όλα είναι καλά», απάντησε, εμφανιζόμενη για μια ακόμη φορά-ως συνήθως- φειδωλή στις δηλώσεις της.    
 
Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στη συνάντηση με κ. Ακιντζί, με θετικό πνεύμα και την προσδοκία ότι σε μια ελεύθερη συζήτηση, άτυπη, θα μπορέσουν να διευκρινίσουν όλα όσα χρειάζονται για να ανοίξει ένας δρόμος για αυτό που ο ίδιος ο Πρόεδρος εδώ και πάρα πολύ καιρό.
 
«Από την επανεκλογή του επιδιώκει διαρκώς, δηλαδή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η κ. Σπέχαρ θα είναι στο χώρο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ’ ιδίαν για να συζητήσουν ελεύθερα. «Είναι κάτι που θα ρυθμίσουν μεταξύ τους επιτόπου», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ