Αιφνιδιασμένα από τις δολοφονίες του «Ορέστη» οδεύουν τα κόμματα στην κάλπη

Άγνωστο είναι, στην παρούσα φάση, σε ποιο βαθμό επηρεάζουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών τις εκλογικές τάσεις ενόψει Ευρωεκλογών. Η αποκάλυψη για ύπαρξη και δράση Κύπριου serial killer μονοπώλησε, ουσιαστικά, την επικαιρότητα, σε μια περίοδο που, λόγω και της ανάπαυλας του Πάσχα, δεν είχαμε συνωστισμό δημοσκοπήσεων και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής και ξεκάθαρη εικόνα αν και πώς επηρεάστηκαν οι ψηφοφόροι από τα σοκαριστικά γεγονότα και τον απόηχό τους.
 
Το δεδομένο είναι πως η δολοφονία πέντε γυναικών και δύο παιδιών από τα χέρια ενός κατά συρροή δολοφόνου σαφώς και έχει αλλάξει την ατζέντα των Ευρωεκλογών, με τρόπο που δεν ανέμενε κανείς, ούτε από το στρατόπεδο της Κυβέρνησης ούτε της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα οδεύουν αιφνιδιασμένα προς την κάλπη, σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς την πολύμηνη προετοιμασία σε επικοινωνιακό επίπεδο, η οποία είχε προηγηθεί για ζητήματα που αναμενόταν να απασχολήσουν την προεκλογική περίοδο, όπως είναι το Κυπριακό, ο Συνεργατισμός κτλ. Αυτό σημαίνει πως ούτε «γραμμή» υπήρχε εξαρχής, αλλά ούτε και «εφεδρείες».
 
Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι οι όποιες αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά δύναται να προκάλεσε η υπόθεση «Ορέστης» δεν αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τους μόνιμα κατασταλαγμένους, συστηματικούς ψηφοφόρους, αλλά τη δεξαμενή των μετακινούμενων και των αναποφάσιστων, οι οποίοι τείνουν να ψηφίζουν κατόπιν αξιολόγησης συγκεκριμένων δεδομένων που προηγούνται των εκλογών και να αποφασίζουν προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου πού θα πάει η ψήφος τους.  
 
Το αίσθημα ασφάλειας
Η πρώτη παράμετρος που ενδεχομένως να επηρεάσει είναι αυτή της ασφάλειας, η οποία αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε κράτος έναντι των πολιτών του. Θεωρείται βέβαιο ότι, υπό το φως των γεγονότων, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί σημαντικά. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό το φυσιολογικό, κοινωνικό αντανακλαστικό, θα μετατραπεί και σε πολιτική αντίδραση και, σε μια τέτοια περίπτωση, με ποιο τρόπο θα εκδηλωθεί.
 
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς πρωταρχικό ρόλο στην ασφάλεια διαδραματίζει η Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά και για κάποιες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συνηθίζουν να απορροφούν ψήφους διαμαρτυρίας. Άλλο ένα ενδεχόμενο είναι να αυξήσει την αποστροφή προς το πολιτικό σύστημα και, ως εκ τούτου, να διευρύνει τα νούμερα της αποχής.
 
Η θεσμική αμφισβήτηση
Αδιαμφισβήτητα ο θεσμός που έχει πληγεί περισσότερο από αυτή την ιστορία είναι αυτός της Αστυνομίας. Ήδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε κάποιας μορφής αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κλονισμένη Δύναμη, με την παύση του Αρχηγού της και την συνεπακόλουθη αλλαγή ηγεσίας, αλλά σαφώς και αυτό δεν μπορεί να διορθώσει την εικόνα της από τη μία ημέρα στην άλλη.
 
Αν και τα αισθήματα έναντι της Αστυνομίας δεν επηρεάζουν απαραίτητα τις εκλογές, ερώτημα παραμένει σε ποιο βαθμό η ευρεία αμφισβήτηση ενός θεσμού συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους ενόψει εκλογών. Για παράδειγμα, πιάνουν τα σκάγια και τη Βουλή, που είχε την ευθύνη ενάσκησης ελέγχου; Και σε ποιο βαθμό αυτό μπορεί να επηρεάσει εκλογικά τις πολιτικές δυνάμεις που την συναποτελούν;
 
Παρομοίως, και παρά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Ιωνά Νικολάου, ενδέχεται οι πολίτες να θεωρήσουν πως η εκτελεστική εξουσία δεν έχει κάνει αρκετά, ώστε να αποσείσει από τη δύναμη τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις (θεσμικός ρατσισμός και σεξισμός), οι οποίες την εμποδίζουν να αποπερατώσει ορθά το έργο της, αλλά και για να διασφαλίσει την επιχειρησιακή της επάρκεια, με αποτέλεσμα να της επιρρίψουν ευθύνες.  
 
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Την ίδια στιγμή, από τη βάσανο των εκλογικών αποφάσεων, αναμένεται να περάσει τόσο η αντίδραση και τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης, όσο και τα αντίστοιχα της αντιπολίτευσης. Εκτιμήθηκε η στάση τους; Κρίνουν οι πολίτες πως η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση άργησαν ή προέτρεξαν; Και κυρίως: Τήρησαν θέση αρχής ή λαΐκισαν ενόψει εκλογών;
 
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ενδεχομένως να επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά κάποιων πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που αμφιταλαντεύονταν κατά πόσον θα προσέλθουν στις κάλπες ή όχι. Κι αυτό γιατί, εάν κρίνουν πως οι πολιτικές δυνάμεις λαϊκίζουν επί πτωμάτων, ενδεχομένως να αντιδράσουν τιμωρώντας τις, είτε αυτό σημαίνει ψήφο διαμαρτυρίας είτε πλήρη περιφρόνηση της εκλογικής διαδικασίας.  

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε