Στα δύο ο ενδιάμεσος χώρος-Με διαφορετικά ψηφίσματα για Χάρη στη Βουλή

Με δύο διαφορετικά ψηφίσματα που θα καταθέσουν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε σχέση με το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, η οποία έμεινε στη μέση στη συνεδρία της 4ης Απριλίου.
 
Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης έσπασε, αφού τα κόμματα χωρίστηκαν στα δύο και για αυτό τον λόγο αναμένεται να καταθέσουν δύο διαφορετικές προτάσεις προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος, μια τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, την οποία αναμένεται εκτός απροόπτου να υπερψηφίσει και η ΕΔΕΚ και μια πρόταση η Συμμαχία Πολιτών με τους Οικολόγους.
 
Πάντως και τα δύο ψηφίσματα που θα κατατεθούν ενώπιον του Σώματος αναμένεται μεταξύ άλλων να ζητούν την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών από τη θέση του και την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.
 
Τα δύο ψηφίσματα
Το ψήφισμα που θα κατατεθεί σήμερα από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ και που αναμένεται να υπερψηφίσει και η ΕΔΕΚ παρά τις όποιες επιφυλάξεις εκφράζονται αναφορικά με το λεκτικό για την απομάκρυνση του Χάρη Γεωργιάδη από τη θέση του, κινείται σε έξι βασικούς άξονες.
 
Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητούν:
  • Από την Αστυνομία και την Γενική εισαγγελία τη συνέχιση της διερεύνησης των υποθέσεων ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης
  • Να τερματιστεί η περιφρόνηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Χάρη Γερωργιάδη απέναντι στο πόρισμα και θα τους καλεί να αναλάβουν τις πολιτικές
  • Την παύση του υπουργού Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένδειξη ελάχιστης ανάληψης ευθύνης εκ μέρους του δεδομένων των αποφάσεων τους που καθόρισαν την τραγική κατάληξη της τράπεζας.
  • Να τερματιστούν οι διαδικασίες αποξένωσης των περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ καθώς και την εξεύρεση νόμιμων διόδων προκειμένου αυτή η περιουσία να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους.

Ενώ το ψήφισμα μεταξύ άλλων θα σημειώνει πως οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση αφού γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση και αντί να δράσουν, την αποσιώπησαν και την αγνόησαν μέσα από αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις και απουσία πολιτικής βούλησής για να εξευρεθούν λύσεις απέτυχαν να διατηρήσουν τη ΣΚΤ σε βιώσιμη τροχιά.

Η πρόταση Συμμαχίας-Οικολόγων
Από την άλλη στην πρόταση που αναμένεται να καταθέσουν Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι, θα κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια όσων αφορά τις ευθύνες που έχει η παρούσα Κυβέρνηση από το 2013 και μετά, αλλά θα υπογραμμίζει τις ευθύνες που βαραίνουν και προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα.
 
Συγκεκριμένα, Συμμαχία και Οικολόγοι, θα καλούν τα υπόλοιπα κόμματα που έλεγχαν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα πριν από το το 2013 να αναλάβουν εμπράκτως τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν και τους καταλογίζει το πόρισμα.
 
Ειδικά στην πρόταση Συμμαχίας και Οικολόγων θα υπάρχει αναφορά και για τις ευθύνες της Βουλής που κατά πλειοψηφία τον Οκτώβριο του 2016 αφαίρεσαν από τον Γενικό Ελεγκτή το δικαίωμα που είχε για να διενεργεί ελέγχους για την διαχείριση του Συνεργατισμού.
Σχετικές είναι οι σελίδες 723, 724 και 725 του πορίσματος όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην  απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων, σημειώνεται στην πρόταση.
 
Διαβάστε αυτούσια τα πέντε σημεία που θα καλέσουν τη Βουλή να υιοθετήσει Συμμαχία και Οικολόγοι:

  • Η ερευνητική επιτροπή έχει ενεργήσει μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα και οι πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που εντοπίστηκαν θα πρέπει να συνεχίσουν να τυγχάνουν διερεύνησης από την Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι κριθεί ότι υπέχουν ανάλογων ευθυνών.
  • Το πόρισμα είναι πλήρως σεβαστό για όλα τα συμπεράσματα του. Η επιλεκτική ανάγνωση είναι απαράδεκτη. Όλα τα πορίσματα ερευνητικών επιτροπών που διορίζονται από την Πολιτεία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και οι ευθύνες να αναλαμβάνονται έμπρακτα.
  • Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών να επιδείξουν σεβασμό στην Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή και να τερματίσουν την περιφρόνηση που επιδεικνύουν απέναντι στο τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο πόρισμα της, αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν.
  • Καλεί τα πολιτικά κόμματα που έλεγχαν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα πριν από το 2013 να αναλάβουν εμπράκτως τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν και τους καταλογίζει το πόρισμα.
  • Οι πολιτικές ευθύνες για την περίοδο μετά το 2013 βαραίνουν την Κυβέρνηση, και δη τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού ήταν γνώστες της κατάστασης, ένεκα των αποφάσεων, πράξεων, παραλείψεων. καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης να υπερασπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εξεύρεση λύσεων που θα διατηρούσαν τη ΣΚΤ σε βιώσιμη τροχιά ώστε να διατηρηθεί στη ζωή. Αντ’ αυτού, μεθόδευσαν την κατάρρευση και την οδήγησαν σε μια προαποφασισμένη διαδικασία πώλησης σε μια ιδιωτική Τράπεζα, στο πλαίσιο μιας κάκιστης και ετεροβαρούς για το κράτος και τους φορολογούμενους συμφωνίας.
  • Κύρια αίτια της κατάρρευσης του ΣΠΤ ήταν οι προσωπικές επιλογές και παραλείψεις του Υπουργού Οικονομικών τόσο για τον σχεδιασμό στρατηγικής για την Τράπεζα, όσο και στην επιλογή ατόμων που θα ηγούνταν της προσπάθειας ο Συνεργατισμός να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του, αφού εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Ως εκ τούτου ο Υπουργός Οικονομικών καλείται σε άμεση παραίτηση ή σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να τον παύσει, ως ένδειξη της ελάχιστης ανάληψης ευθύνης εκ μέρους τους, δεδομένων των αποφάσεων τους που καθόρισαν την τραγική κατάληξη της Τράπεζας.
  • Καλεί την Κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ, καθώς και την εξεύρεση νόμιμων διόδων, προκειμένου αυτή η περιουσία, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, αποθηκών, συσκευαστηρίων, εργοστασίων, οικοπέδων, έργων τέχνης,  να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους της.

 
Με βάση τις κομματικές ισορροπίες της Βουλής και με δεδομένο πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Αλληλεγγύη θα καταψηφίσουν και τις δύο προτάσεις, η πρόταση που θα κατατεθεί από τα τρία κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αναμένεται πως το ψήφισμα θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγκριθεί.

Η Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί με πλούσια ατζέντα και με τις πληροφορίες πάντως να λένε, πως η συνέχιση της συζήτησης για την κατάρρευση του Συνεργατισμού θα μεταφερθεί από το τέλος, στην αρχή της συνεδρίας μετά από αίτημα των κομμάτων.

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ