Η εκπαίδευση η γέφυρα για μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς επιθετικότητα, τονίζει ο Συλλούρης

H εκπαίδευση μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς επιθετικότητα και στρατιωτική κατοχή και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας του Σώματος που συμμετέχει στις εργασίες της 140ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Ντόχα του Κατάρ.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης του θέματος «Τα Κοινοβούλια ως πλατφόρμες για την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου», ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η εκπαίδευση, αποτελεί μια από τις πολυτιμότερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε σαν κοινωνίες προς διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας, του κράτους δικαίου και της οικονομικής ευημερίας, αλλά ταυτόχρονα συνιστά βασικό παράγοντα για μείωση της φτώχειας, βελτίωση της υγείας, αύξηση της ισότητας των φύλων, ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για εισαγωγή της αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή του αναφαίρετου δικαιώματος στην εκπαίδευση στους νεαρούς πρόσφυγες που φτάνουν στην Κύπρο από γειτονικές χώρες και στο να δώσει ευκαιρίες για ανάπτυξη της γνωστικής, συναισθηματικής και κοινωνικής τους ευημερίας, ενώ παράλληλα αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κατανόησης και της εκτίμησης διαφορετικών κουλτούρων και πολιτισμών.
 
Μιλώντας για το ρόλο της εκπαίδευσης στη θεμελίωση των δημοκρατικών αξιών και του σεβασμού στην αντίθετη άποψη, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε το καθήκον των βουλευτών να παράσχουν στα σχολεία την αρμοδιότητα διαμόρφωσης απόψεων και ικανοτήτων, που θα θωρακίσουν τους νέους μας με τα απαραίτητα εφόδια του σεβασμού, της αποδοχής και της ανεκτικότητας, για να οικοδομήσουν ειρηνικές ανθρώπινες σχέσεις.
 
Αναφερόμενος δε στην ιδιότητα της εκπαίδευσης να διευρύνει τους ανθρώπινους ορίζοντες και να εξαλείφει προκαταλήψεις και στερεότυπα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι είναι υποχρέωση κάθε κράτους να παρέχει βασική εκπαίδευση στους πολίτες του, προωθώντας έτσι μια κουλτούρα ειρήνης.
 
Οι κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους και να στραφούν  στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης υποδομής εκπαίδευσης για την ειρήνη. Όσον αφορά στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι βουλευτές προς αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξε ότι οι προσπάθειές τους πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας, η οποία περιλαμβάνει αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές που απορρίπτουν τη βία.
 
Μιας κουλτούρας ικανής να αποτρέπει πολέμους και συγκρούσεις, προσβλέποντας στην επίλυση των συγκρούσεων μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης. Επομένως, συμπέρανε ο Πρόεδρος της Βουλής, η εκπαίδευση μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς επιθετικότητα και στρατιωτική κατοχή, ένα κόσμο χωρίς απειλές κατά κυρίαρχων κρατών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
 
Ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε, τέλος, τη θέσπιση νομοθεσίας, προκειμένου τα σχολικά προγράμματα να περιλαμβάνουν μαθήματα που ανοικοδομούν κοινότητες και ενισχύουν τις μεταξύ τους σχέσεις, που δυναμώνουν τα πρότυπα και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μιας πραγματικά παγκόσμιας κουλτούρας ειρήνης.
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου απαιτεί παγκόσμια δέσμευση και ότι μόνο όταν αυτό καταστεί κοινό όραμα θα δημιουργηθεί ένας ειρηνικός και βιώσιμος κόσμος.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος