Τρίτη 9 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Καμία πρόοδος για αγνοούμενους χωρίς συνεργασία της Τουρκίας

  14/03/2019 19:02
Καμία πρόοδος για αγνοούμενους χωρίς συνεργασία της Τουρκίας

Καμία πρόοδος για αγνοούμενους χωρίς συνεργασία της Τουρκίας

  14/03/2019 19:02
Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι χωρίς την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών, ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το θέμα στο Στρασβούργο.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου ότι πάρθηκαν αποφάσεις που καλύπτουν όλες τις πτυχές της τραγωδίας των αγνοουμένων, αφού λήφθηκαν υπόψη οι δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί ειλικρινά και ουσιαστικά.  
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει τις αποφάσεις που λήφθηκαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία και προβληματισμό της για την περιφρόνηση που έχει επιδείξει η Τουρκία με τη μη παρουσία της αντιπροσωπείας της στις εργασίες της Επιτροπής» είπε ο κ. Φωτίου.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι για την απουσία της Άγκυρας γίνεται αναφορά στην πρώτη παράγραφο των αποφάσεων της Επιτροπής.
 
Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, συζητήθηκαν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Επιτροπή Υπουργών για εφαρμογή και υλοποίηση από την Τουρκία των αποφάσεων που προνοούνται για το πρόβλημα των αγνοουμένων από την απόφαση του 2001 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στη συζήτηση έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι πέραν των 20 χωρών.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, η Επιτροπή στις αποφάσεις της αφού επισημαίνει την πάροδο του χρόνου, καλεί την Τουρκία όπως, μεταξύ άλλων, άμεσα παραχωρήσει στη ΔΕΑ την αναγκαία βοήθεια ώστε να επιτευχθούν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα και  απτά αποτελέσματα στο έργο της.
 
Για το σκοπό αυτό, συμπληρώνει, ζητά από τις τουρκικές αρχές την απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία καθώς επίσης και πληροφορίες για τους χώρους ταφής που επανατάφηκαν λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.
 
Ο κ. Φωτίου λέει επίσης ότι αναφορά στις αποφάσεις της Επιτροπής γίνεται και για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, για τις υποθέσεις του Σάββα Αποστολίδη και Ανδρέα Βαρνάβα, όπως επίσης και στην δίχως όρους υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του στις 12 Μαΐου 2014.
 
Η επόμενη συνάντηση όπου θα συζητηθεί και το θέμα των αγνοουμένων, θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2019, καταλήγει.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας