Απαντά με γραπτή ανακοίνωση στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Αβέρωφ το ΑΚΕΛ

Στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδης και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου για το πόρισμα του Συνεργατισμού,  απαντάει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιώργος Λουκαΐδης.

«Επιχείρησαν εκ νέου να αποσείσουν τις ασήκωτες, αυταπόδεικτες ευθύνες τους για το προμελετημένο έγκλημα διάλυσης του Συνεργατισμού ώστε να διασώσουν την Ελληνική τράπεζα, φορτώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο 8 δις ευρώ τους φορολογούμενους και ενταφιάζοντας μια ακόμη κοινωνική κατάκτηση του λαού μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λουκαΐδης.

Διαβάστε αυτούσια τη γραπτή δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ:
Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνέχισαν και χθες να προβαίνουν σε δηλώσεις που δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά βάναυση περιφρόνηση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό. Επιχείρησαν εκ νέου να αποσείσουν τις ασήκωτες, αυταπόδεικτες ευθύνες τους για το προμελετημένο έγκλημα διάλυσης του Συνεργατισμού ώστε να διασώσουν την Ελληνική τράπεζα, φορτώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο 8 δις ευρώ τους φορολογούμενους και ενταφιάζοντας μια ακόμη κοινωνική κατάκτηση του λαού μας.

Πλέον όμως, στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα δεν έχουν μονάχα απέναντι τους τα ίδια τα γεγονότα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ένα εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο πόρισμα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής. Το οποίο όχι μόνο κατανέμει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στους κυβερνώντες και στον Υπ. Οικονομικών αλλά και ξεκάθαρες προσωπικές ευθύνες στον κ. Γεωργιάδη.

Την απόπειρα τους να παρουσιάσουν ως νομοτελειακή τη κατάληξη του Συνεργατισμού και να μεταθέσουν την ευθύνη για μια ακόμη φορά στη προ-προηγούμενη κυβέρνηση και σε παθογένειες που υπήρχαν πριν το 2013, την καταρρίπτει με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο και το ίδιο το πόρισμα. Το οποίο προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, υποβάλλοντας ότι ενώ οι κυβερνώντες δεσμεύονταν για επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες στην πραγματικότητα εργάζονταν για να οδηγήσουν τα πράγματα στην γνωστή πλέον τραγική κατάληξη. Και εδώ δηλαδή, όπως γενικότερα ενεργούν, άλλα έλεγαν, άλλα εννοούσαν και άλλα έκαναν. Επισυνάπτουμε σχετικές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη στην Επ. Ελέγχου της Βουλής, στις 21/8/2017.

Μετά και τις χτεσινές, αναμενόμενες πρέπει να πούμε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η πλήρης αναξιοπιστία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού καθώς και πλήρης ανακολουθία τους σε σχέση με αυτά που έλεγαν σε ψηλούς τόνους ως αντιπολίτευση για το δείκτη πολιτικής ευθιξίας που πρέπει να διακρίνει τους πολιτικούς αξιωματούχους και για το δήθεν σεβασμό τους στα πορίσματα. Κυρίως όμως αποκαλύπτεται η συλλογική τους ευθύνη για τις συνειδητές τους επιλογές σε ότι αφορά τον Συνεργατισμό, στη διαχείριση του οποίου όντως δεν έκαναν λάθος, αφού αυτό επιδίωκαν από την αρχή. Σε κάθε περίπτωση, είτε οι κυβερνώντες αναλάβουν είτε όχι, τις ούτως ή άλλως αυταπόδεικτες ευθύνες τους, οι πολίτες και κριτήριο διαθέτουν και τη δυνατότητα έχουν να τις απονέμουν εκεί και όπου ανήκουν.

Αυτά έλεγε προεκλογικά ο κ. Γεωργιάδης στην Επ. Ελέγχου της Βουλής στις 21/8/2017: «το €1,7 δις μπήκε για να διασφαλιστούν πρώτα και κύρια οι καταθέσεις των €13 σχεδόν δισεκατομμυρίων των συμπολιτών μας.   Αυτός ο στόχος έχει διασφαλιστεί.   Η Συνεργατική Τράπεζα έχει σταθεροποιηθεί, έχει ενδυναμωθεί παρά τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εποπτικές απαιτήσεις, νέα κεφάλαια που θα είναι μια μόνιμη κατάσταση, σήμερα έχει ικανοποιητική κεφαλαιουχική επάρκεια την πιο ψηλή κατ’ ακρίβεια από τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες, οι καταθέσεις του κόσμου έχουν διασφαλιστεί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία ανησυχία, έχει γίνει μια σειρά από πολύ αναγκαίες κινήσεις όπως η συγχώνευση σε έναν οργανισμό που διασφαλίζει την ευελιξία και την καλύτερη λήψη αποφάσεων.»

Και αυτά: «πρόθεσή μας θα ήταν το σύνολο, όλες οι μετοχές να παραχωρηθούν και βεβαίως θα προχωρήσουμε ως πρώτο βήμα, το ένα τέταρτο σε συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας που έχουμε προσδιορίσει.  Εμείς θεωρούμε πως το σύνολο θα πρέπει να επιστρέψει στους Κύπριους πολίτες, πιθανότατα χωρίς τίμημα, χωρίς να τις πληρώσουν επειδή τις έχουν πληρώσει μια φορά, άρα δε χρειάζεται να τις πληρώσουν δεύτερη φορά».
 
Συμπληρώνοντας: «Το μόνο πράγμα που δε μας απασχολεί είναι η συμμόρφωση/έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή την έχουμε εξασφαλίσει και εάν ενοχλείται ο Έφορος είναι πρόβλημά του.   Εμείς έχουμε εξασφαλίσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απόφασή μας λήφθηκε μετά που εξασφαλίσαμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν νομίζει πως δεν υπάρχει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή αν νομίζει πως υπάρχει σύγκρουση με τους όρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ε, ας ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

 Ο πιο κάτω πίνακας απαντά επίσης πως και πότε δημιουργήθηκαν τα ΜΕΔ, ως αποτέλεσμα της θεραπείας που επέβαλαν κυβέρνηση Αναστασιάδη και τρόικα τον Μάρτη του 2013, σχεδόν υπερτριπλασιάζοντας τα ΜΕΔ.

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία