Στο μικροσκόπιο Αναστασιάδη ο Νόμος για αυτόματη εγγραφή νέων ψηφοφόρων

Δεν αποκλείεται η αναπομπή του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή σχετικά με την αυτόματη εγγραφή των νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από την Ολομέλεια.
 
Ο νέος νόμος δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών αφού σύμφωνα με την υπηρεσία εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις με θανόντες που δεν έχουν διαγραφεί από το Αρχείο Πληθυσμού, θα προκληθεί πρόβλημα στην κατανομή των ψηφοφόρων ενώ κάποιοι που έχουν και δεύτερη υπηκοότητα θα αποκτούν αυτόματα δύο εκλογικά δικαιώματα, ένα στην Κύπρο και ένα σε δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πονοκεφαλιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών η αυτόματη εγγραφή ψηφοφόρων
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξετάζει τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την απόφαση της Βουλής και αφού τεθούν ενώπιον του οι απόψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του Γενικού Εισαγγελέα που αποτελεί τον νομικό σύμβουλο του κράτους.
 
Όπως εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η νέα νομοθεσία, είναι φανερό, ότι δημιουργεί κάποια προβλήματα που είναι ανυπέρβλητα, ωστόσο δεν θέλησε να προδικάσει την τελική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναπομπή ή μη του νόμου.
 
«Η απόφαση του Προέδρου», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν επηρεάζει τη θέση της Κυβέρνησης, ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ενώ επισήμανε πως η νομοθεσία θα πρέπει να συνδυάζεται με τις πρακτικές διευθετήσεις για να είναι αδιάβλητες οι εκλογές μέσα σε ομαλές συνθήκες.
 
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη κα προβλέπει πως η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές θα γίνεται αυτόματα, με βάση το Αρχείο Πληθυσμού και υπερψηφίστηκε, με 32  ψήφους υπέρ και 11 εναντίον.
 
Η πρόταση του Γιώργου Περδίκη βασίστηκε στην ανισότητα που θα δημιουργείτο ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αν η Βουλή άναβε πράσινο φως στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο, ώστε να εγγράφονται αυτόματα, από το Αρχείο Πληθυσμού, στον εκλογικό κατάλογο οι Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και να μην απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση για την εγγραφή τους.
 
Την ίδια ώρα που οι Τουρκοκύπριοι θα εγγράφονταν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους, 70 χιλιάδες νέοι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι θα έμεναν εκτός των εκλογικών καταλόγων.
 
Με την πρόταση του Γιώργου Περδίκη, αυτές οι 70 χιλιάδες νέων ψηφοφόρων εγγράφονται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους.
 
Συνολικά, η Βουλή την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε την εγγραφή 70 χιλιάδων Ελληνοκύπριων και 20 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους.

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί