Σάββατο 6 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

  19/07/2018 23:16
Αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

  19/07/2018 23:16
Τελέστηκαν απόψε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τα αποκαλυπτήρια  του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων, στην παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου.

«Αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην κάθε μάνα, που βίωσε και βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες που συνιστά το δράμα της αδιευκρίνιστης τύχης των αγνοουμένων», αναφέρει σε  ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.


 
Υπόσχεση ότι θα συνεχιστεί μέχρι και τον τελευταίο αγνοούμενο η μάχη της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου της Μάνας Αγνοουμένου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, είπε ενώπιον των τάφων των ηρώων, των ζωντανών και των συγγενών, ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος.

Εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση που βρίσκεται στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο φτιάχθηκε με συνεισφορά των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και  χαρακτήρισε ως τον ελάχιστο φόρο τιμής προς τις μητέρες των αγνοουμένων.

Αναφέρθηκε στις μάνες ηρώων που κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες, μάνες που τις θυμόμαστε στα οδοφράγματα να δακρύζουν, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους. Άλλες, είπε, έφυγαν χωρίς να μάθουν πού βρίσκονται τα παιδιά τους, ενώ άλλες τα αναζητούν μέχρι σήμερα.

«Τιμούμε, σήμερα, τις μητέρες που πρόσφεραν στο έθνος, στον κυπριακό ελληνισμό, ό,τι πιο πολύτιμο, το ίδιο τους το παιδί, την ψυχή και το αίμα τους», είπε ο κ. Καμμένος. 

Ανέφερε ότι μετά από πολλά χρόνια, «και με τη δική σας βοήθεια, και του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου, και του σημερινού αλλά και του Χριστόφορου Φωκαΐδη, καταφέραμε να φέρουμε πίσω τους πρώτους νεκρούς που τους υποδέχθηκε η πατρίδα μετά από 42, 43 και 44 χρόνια».

Μίλησε επίσης και για το άνοιγμα των αρχείων «για να μάθουμε ποιος φταίει και όποιοι φταίνε να πληρώσουν, αλλά δεν θα θάψουμε κάτω από τις ευθύνες κάποιων το έθνος και την ιστορία μας»,  προσθέτοντας ότι η εισβολή στην Κύπρο «δεν ήταν exercise under permission, κανείς δεν έχει δικαίωμα να δώσει άδεια για την εισβολή και κατοχή, ήταν πόλεμος και οι ήρωες που επέζησαν από αυτόν τον πόλεμο είναι ήρωες του έθνους και της πατρίδας και τους αναγνωρίζουμε».

 Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, είπε, επίσης, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι «στέλλουμε ένα μήνυμα στους γονείς  των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται σήμερα φυλακισμένοι στην Τουρκία, στην Ανδριανούπολη, Στέλλουμε ένα μήνυμα στους Ελληνες στρατιωτικούς να κρατούν ψηλά το κεφάλι, όπως το κρατούν, και στους γονιούς τους υπομονή. Η Τουρκία είναι η ίδια, δεν αλλάζει, συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να δολοφονεί και να συλλαμβάνει, να κρατά ομήρους χωρίς καν να αποδώσει κατηγορίες, και θα πρέπει να καταλάβει ότι απέναντί της θα έχει το σύνολο του ελεύθερου κόσμου».
 
Είπε ότι κατόπιν οδηγιών, στην Εκθεση Θεσσαλονίκης φέτος, μέσα στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα με το «Δεν Ξεχνώ» και μια αφιέρωση στους αγνοούμενους της Κύπρου, του κυπριακού αγώνα αλλά και στους ήρωες που έδωσαν τη μάχη για την ελευθερία του έθνους.
Τέλος, εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τις οικογένειες των αγνοουμένων.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας