Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Φωτίου: Προβλήματα στην εκταφή στο νοσοκομείο Αθαλάσσας 

  13/06/2017 13:34
Φωτίου: Προβλήματα στην εκταφή στο νοσοκομείο Αθαλάσσας 

Φωτίου: Προβλήματα στην εκταφή στο νοσοκομείο Αθαλάσσας 

  13/06/2017 13:34
Προβλήματα έχουν προκύψει σχετικά με την εκταφή στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, όπου βρίσκονται θαμμένα 31 άτομα, με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου να κάνει λόγο για δύσκολη και περίπλοκη ανασκαφή λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στην περιοχή από το 1974, τονίζοντας ωστόσο ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προνοούσε για υποβολή σχετικής πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο εντός Ιουνίου θα τηρηθεί.
 
Οι σοροί των 31, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τάφηκαν τότε σε κρατήρα που δημιουργήθηκε από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, το μεγαλύτερο μέρος του τάφου φαίνεται ότι βρίσκεται κάτω από δρόμο, ενώ ένα μικρότερο μέρος εκτιμάται ότι βρίσκεται κάτω από το νεκροτομείου του Νοσοκομείου.
 
Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Φωτίου, σύσκεψη για το θέμα, στην οποία παρακάθισαν πέραν των εκπροσώπων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.
 
«Έχουν προκύψει κάποια προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να δούμε με κάθε προσοχή και με επαγγελματισμό» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Επίτροπος, γι’ αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται συντονισμός για την πραγματοποίηση αυτής της ανασκαφής.
 
«Εδώ τάφηκαν 31 συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και τρεις Τουρκοκύπριοι, που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο κατά τους βομβαρδισμούς του Ψυχιατρείου Λευκωσίας, από την τουρκική αεροπορία. Οι σοροί τάφηκαν πρόχειρα σε μεγάλο κρατήρα που δημιουργήθηκε από τις βόμβες των τουρκικών αεροπλάνων και η ανασκαφή εντάσσεται στο πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές» είπε.
 
«Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, θα έλεγα ότι πρόκειται για μια δύσκολη και περίπλοκη ανασκαφή λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στην περιοχή από το ’74» σημείωσε, για να τονίσει πως «παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αυτή η ανασκαφή θα διεκπεραιωθεί με επιτυχία γιατί χρωστούμε απαντήσεις στις οικογένειες».
 
Όπως ανέφερε, η ανασκαφή θα προχωρήσει με εξειδικευμένη ομάδα τεχνοκρατών, ερευνητών, αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε και πιο δύσκολες ανασκαφές, όπως ήταν αυτή του Νοράτλας.
 
Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, η επιτόπου επίσκεψη όλων των ειδικών και όλων των Τμημάτων στην περιοχή.
«Από τις μαρτυρίες που έχουμε, ο χώρος αγγίζει ένα μικρό κομμάτι του νεκροτομείου, άρα αυτό μπορεί να έχει τη δική του σημασία. Το μεγαλύτερο μέρος φαίνεται ότι είναι σε δρόμο. Αν έτσι είναι η πραγματικότητα, αυτό μας διευκολύνει, γιατί σίγουρα όσον αφορά το δρόμο υπάρχουν πρακτικές λύσεις να υπερπηδήσουμε αυτό το πρόβλημα» είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε να προσεγγιστούν ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός του έργου για να δούμε τι είχε γίνει εκείνη την περίοδο.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας