Με μνεία στη Ζέτα ο απολογισμός Κούσιου-«Μια εμβληματική προσωπικότητα»

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να φύγει από το Υπουργείο χωρίς να προωθήσει την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου σε αντίθεση με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.  

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Εργασίας και ενώ ήδη δέχεται κριτική από συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν μπορεί να μείνουν τομείς όπως η γεωργοκτηνοτροφία και η τουριστική βιομηχανία χωρίς εργάτες, την ώρα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψω το Υπουργείο χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης και αυτό το μήνυμα θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 28 του Φεβράρη θα εκτελώ τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρόκειται να αναβάλω την οποιαδήποτε εκτέλεση των καθηκόντων μου και να την δώσω στον επόμενο», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στην κριτική ότι προωθεί το θέμα της απασχόλησης ξένων εργατών, ενώ το θέμα της ΑΤΑ το αφήνει στον διάδοχό του, λέγοντας ότι έπραξε ό,τι μπορούσε ως διαμεσολαβητής αλλά οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων δεν του επέτρεψαν να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση.

«Αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τη διαμεσολάβηση για την ΑΤΑ, δεν αρνήθηκε ή το παρέπεμψε στην επόμενη διακυβέρνηση. Αντίθετα, μέσα από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που δυστυχώς έβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Υπουργός Εργασίας και οι συνεργάτες τους διαμεσολάβησαν», είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων ήταν «ο ένας στην ανατολή και ο άλλος στη δύση, που δεν έδινε τη δυνατότητα σε αυτή την Κυβέρνηση να παρέμβει περαιτέρω».

Σημείωσε πως η οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης που θα προκαθορίζει τι θα γίνει με την ΑΤΑ δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο. «Και είπαμε εφόσον αναλαμβάνει η νέα Κυβέρνηση να μην τη δεσμεύσουμε εφόσον θέλει να αναλάβει την οποιαδήποτε καταλυτική πρωτοβουλία», είπε.

Εξήγησε ακόμη ότι το θέμα της ΑΤΑ «είναι κάτι που όταν το αποφασίσεις μένει και δεν είναι όπως το θέμα της αλλαγής πολιτικής για την εργοδότηση από τρίτες χώρες, το οποίο αν ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν ικανοποιεί την επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να τροποποιηθεί άμεσα».

Ο κ. Κούσιος σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στις ιδιωτικές συμφωνίες που θα κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνει με τους εργοδότες.

Είπε πως έχει αποστείλει επιστολή ζητώντας τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. «Θα λάβω σοβαρά τις απόψεις τους, θα κρίνω και θα εισηγηθώ την πολιτική στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Απούσες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Δημοσιογράφος επεσήμανε την παρουσία των εργοδοτικών οργανώσεων από την εκδήλωση, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι απούσες, με τον κ. Κούσιος να λέει ότι έχουν προσκληθεί, προσθέτοντας ότι θα ήταν άδικο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αφού δεν γνωρίζει το λόγο της απουσίας τους. «Πιθανώς να οφείλεται σε λόγους πέραν των δυνάμεων τους, πιθανώς να οφείλεται σε μία έμμεση ένδειξη απαρέσκειας για κάποιες ενέργειες του Υπουργού, δεν μπορώ να το γνωρίζω», είπε.

«Είναι αναμενόμενο όταν κάνεις μεταρρυθμίσεις ή προωθείς νέα μέτρα θα υπάρξουν διαφωνίες όπως έχω πει και με τις συνδικαλιστικές και με τις εργοδοτικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.

Στον επόμενο η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, ο κ. Κούσιος είπε πως ήδη έχει γίνει η παρουσίαση της πρώτης μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) και πρόσθεσε ότι έχει καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους για την παρουσίαση της μελέτης στις 7 Φεβρουαρίου. Αυτή, είπε, θα συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και θα δοθούν οι εισηγήσεις στο ILO για την εκπόνηση της τελικής μελέτης στη βάση των πολιτικών που θα ακολουθηθούν.

«Είναι κάτι που, ναι, σε αυτή την περίπτωση θα κληροδοτήσω στον διάδοχό μου, αλλά θα έχουν τροχιοδρομηθεί οι εκθέσεις για να μπορέσει να συνεχίσει άμεσα», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι με βάση τις υποχρεώσεις μας θα πρέπει τον Ιούλιο του 2023 να τροποποιηθεί η νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε να συμπεριλάβει την επέκταση και των αυτοτελώς εργαζομένων, προσθέτοντας ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν γίνει και γνωρίζουμε επακριβώς σε ποια κατεύθυνση οδηγούμαστε.

Μνεία στην Ζέτα

Στην παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου, ο κ. Κούσιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκλιπούσα προκάτοχό του Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας ότι έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Μια εμβληματική προσωπικότητα, που με την ικανότητα, τη διορατικότητά της έβαλε τη σφραγίδα της στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας και στα εργασιακά του τόπου μας και κατόρθωσε μέσα από τις πολιτικές που εφάρμοσε να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος του Προέδρου Αναστασιάδη για ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας».

Αναφέρθηκε στις καινοτομίες που εισήχθησαν επί Υπουργίας της, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόνοια, το σχέδιο για την προίκα του μωρού, τη σύνταξη χηρείας για τους άνδρες, την άδεια και το επίδομα πατρότητας.

«Παρέδωσε ένα κράτος πρόνοιας αυξημένο κατά πέραν του €1,6 δισ απ’ ότι το παρέλαβε», είπε.

Εθνικός Κατώτατος Μισθός, όφελος για το 20% του συνόλου των εργαζομένων

Στον απολογισμό του, ο κ. Κούσιος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στον τόπο».

Μιλώντας για την κριτική που ασκήθηκε τόσο από τους εργοδότες όσο και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναφέρθηκε σε σχόλιο ενός διπλωμάτη ότι «αν ακούς κριτική και από τις δύο πλευρές σημαίνει ότι έκανες καλά τη δουλειά σου».

Ο κ. Κούσιος είπε με την θέσπιση του κατώτατου μισθού στα €885 για πλήρη απασχόληση, ο οποίος αυξάνεται στα €940 μετά από εξάμηνη συνεχή απασχόληση, επωφελούνται 20% των εργαζομένων που αντιστοιχεί σε 80.000 και ότι ο μισθός περίπου 40.000 εργαζομένων θα αυξηθεί μέχρι και 30%

«Παρά τις επιμέρους ατέλειες ή τα επιμέρους προβλήματα είναι μια σωστή μεταρρύθμιση προς την σωστή πορεία» συνέχισε.

ΕΕΕ: Δαπάνη €10.252 ανά οικογένεια κατά μέσο όσο

Σε σχέση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο κ. Κούσιος είπε πως το 2021 επωφελήθηκαν 20.250 οικογένειες με μια δαπάνη €207,6 εκατ. που αντιστοιχεί σε €10.252 μέσο όρο ανά οικογένεια σε σύγκριση με το δημόσιο βοήθημα το 2013 μα δαπάνη €168 εκατ. για 23,872 οικογένειες, που αντιστοιχεί σε ένα μέσο όρο €7.037 ανά οικογένεια.

Όσον αφορά την επιδοματική πολιτική, ο κ. Κούσιος σημείωσε την επαναφορά τεσσάρων επιδομάτων που είχαν καταργηθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης με ετήσια δαπάνη €22,5 εκατ. από τα οποία επωφελούνται 28.500 οικογένειες, την αύξηση σε εννέα επιδόματα με ετήσια δαπάνη €61,4 εκατ, αλλά και την παροχή δέκα νέων επιδομάτων από τα οποία επωφελούνται 56.110 δικαιούχοι με πρόσθετη ετήσια δαπάνη €110,3 εκατ.

Σε σχέση με τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Κούσιος είπε ότι το 2021 οι δαπάνες ήταν €87,9 εκατ. για 3.802 χαμηλοσυνταξιούχους που αντιστοιχούν σε €2.600 ανά άτομο, ενώ το 2013 οι δαπάνες ήταν €76,6 εκατ για 60.360 άτομα που αντιστοιχούν σε €1.270 ανά άτομο κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μείωση 44% στον αριθμό των χαμηλοσυνταξιούχων και αύξηση 105% στον μέσο όρο παροχής οικονομικής βοήθειας ανά άτομο.

Σταθερή μείωση της ανεργίας

Ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε και στη σταθερή μείωση στους ρυθμούς της ανεργίας, παραθέτοντας στοιχεία βάσει των οποίων ο ρυθμός της ανεργίας από 16,1% το 2014 υποχώρησε 6,7% στο ενιάμηνο του 2022.

Επεσήμανε επίσης ότι η ανεργία μεταξύ των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών υποχώρησε από το 38,9% το 2013 στο 17,1% το 2021, σημειώνοντας ότι θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα με τόσο υψηλό ποσοστό νέων πτυχιούχων. «Κάνουμε μελέτες για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, για να κατευθύνουμε τους νέους μας στα σωστά επαγγέλματα με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε σαν κράτος γενικότερα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις», είπε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην πανδημία του COVID-19, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως με την επιδότηση μισθών και των θέσεων εργασίας από τις 12 Μαρτίου 2022 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021  καλύφθηκε το 43,9% των εργαζομένων σε σύγκριση με 17,5% του μέσου όρου της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας