Ανανεώθηκε η θητεία της UNFICYP-Ικανοποίηση εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμα 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024. Το Συμβούλιο θα συνεχίζει να ενημερώνεται ανά εξάμηνο, τόσο για τις Καλές Υπηρεσίες όσο και για την Ειρηνευτική Δύναμη, μέσω και των σχετικών Εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Ψήφισμα, μαζί με το Ψήφισμα 186/1964 αποτελούν τον θεσμικό οδηγό για την παρουσία της UNFICYP στην Κύπρο, τα οποία αμφότερα αναφέρονται στις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις των εμπλεκομένων μερών σε σχέση με το Κυπριακό.

«Συγκεκριμένα, το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει τησυμφωνημένη βάσης λύσης του Κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού. Υπογραμμίζει τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1251 το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», σημειώνει το Υπουργείο.

«Εξόχως σημαντικές διατάξεις αποτελούν επίσης οι αναφορές στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπου το ΣΑ καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην αναστροφή των παράνομων ενεργειών και να σεβαστεί τα Ψηφίσματα 550 και 789 καθώς και τις προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου αποτέλεσε αντικείμενο ειδικών συνεδριών του Σώματος. Το Ψήφισμα καταγράφει την απογοήτευση του ΣΑ για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις προηγούμενες σχετικές εκκλήσεις του, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα μονομερής ενέργεια εντός της περίκλειστης περιοχής θα προκαλέσει την αντίδραση του ΣΑ», τονίζει περαιτέρω.

Σημειώνει ακόμη πως το Ψήφισμα επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη του ΣΑ στην προσπάθεια του ΓΓ για αναζωογόνηση της διαδικασίας συνομιλιών και περιλαμβάνει ενισχυμένες αναφορές για την ανάγκη επίτευξη συμφωνίας για διορισμό Απεσταλμένου των ΗΕμε αποστολή την υποβοήθηση της προσπάθειας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

«Διατηρούνται οι αναφορές σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζεται ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Καλεί επίσης για την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες για λύση, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Το Ψήφισμα περιλαμβάνει επίσης αναφορές για την ανάγκη προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για τη σημασία συμμετοχής των γυναικών, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία, για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και για τον τερματισμό των πολιτικών εμποδίων τα οποία καθυστερούν ή παρακωλύουν την επίτευξη προόδου σε σημαντικές πρωτοβουλίες όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επί τούτου, ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα «Imagine» η οποία είναι δεικτική για την απόφαση της ΤΚ πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, προστίθεται.

«Το ΣΑ καλεί για την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και αναδεικνύει την ευθύνη της Τουρκίας για αυτή την παραβίαση. Διατηρούνται επίσης οι σημαντικές αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων και στην ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών, ειδικά της πρόσβασης σε αρχεία για την υποβοήθηση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση και ευχαριστεί τις εμπλεκόμενες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποτελεσματικότητα της μεταξύ μας διπλωματικής διεργασίας των τελευταίων εβδομάδων, που είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή υιοθέτηση του Ψηφίσματος», καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το βιολί του το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμα 12 μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024, καλεί το ΣΑ και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Κατηγορεί, μάλιστα το ΣΑ ότι επιμένει σε δοκιμασμένα και αποτυχημένα μοντέλα λύσεων και ισχυρίζεται ότι τα Βαρώσια αποτελούν έδαφος του ψευδοκράτους.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση του «υπεξ» του ψευδοκράτους σχετικά με την εν λόγω απόφαση, προσθέτοντας ότι «αν και δεν περιλαμβάνεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι το Συμβούλιο, αποκομμένο από τις πραγματικότητες, αγνοεί τη βούληση της τδβκ για λύση δύο κρατών και επιμένει στα δοκιμασμένα και αποτυχημένα μοντέλα λύσεων». 

Ισχυρίζεται ότι «αυτή η κατάσταση είναι ασυμβίβαστη με την κοινή λογική και την καλή θέληση και δείχνει ότι το Συμβούλιο αντί να προωθήσει μια πραγματική λύση στο νησί, δεν κατάφερε να ξεφύγει από την καθοδήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει, επίσης, ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τα απάνθρωπα και παράνομα εμπάργκο που επιβλήθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό». Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, «μια άλλη αντίφαση στο ψήφισμα είναι η έκκληση για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αγνοώντας τις ρεαλιστικές, εποικοδομητικές και ειλικρινείς προτάσεις συνεργασίας που ο πρόεδρος της τδβκ Ερσίν Τατάρ  μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με επιστολές της 1ης και 8ης Ιουλίου 2022».

Αναφέρει στη συνέχεια ότι απορρίπτουν τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην απόφαση σχετικά με τα Βαρώσια και προσθέτει ότι «επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στο έργο που επιτελέστηκε και πρέπει να γίνει από τις αρχές της τδβκ στην περιοχή, σεβόμενοι τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών περιουσίας και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των δύο λαών στο νησί».

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ «να σταματήσει να υποστηρίζει την ανειλικρινή στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τους Ελληνοκύπριους που θέλουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους», ενώ ισχυρίζεται ότι «με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της τδβκ».

Επίσης, αναφέρει ότι δεν ελήφθη «για ακόμα μια φορά» η συγκατάθεση του ψευδοκράτους για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό είναι «αντίθετο με τις καθιερωμένες πρακτικές του ΟΗΕ» και ότι η Ειρηνευτική Δύναμη θα μπορούσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της «καλής θέλησης των αρχών της τδβκ». Είναι σημαντικό για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στα κατεχόμενα σε νομική βάση, αναφέρει, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να είναι γνωστό ότι θα υποστηρίξουμε πλήρως τα βήματα που πρέπει να ληφθούν από τις αρχές της τδβκ ως προς αυτό».

Υποστηρίζεται περαιτέρω ότι «το κοινό έδαφος που θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να καταγράψουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, τα οποία είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα του», με βάση, σύμφωνα με τον ισχυρισμό  «το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στο νησί της Κύπρου και να αναγνωρίσουν την τδβκ».

 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή